Tatarlı Höyük VIIa tabakası seramikleri ve mimarisi
Tatarlı Höyük VIIa level pottery and architecture
  1. Tez No: 1005061
  2. Yazar: MUAZ KOÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZIM SERDAR GİRGİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Geç Kalkolitik, Saman Yüzlü Seramik, Geç Uruk Çağı, Kilikya, Late Chalcolithic, straw-faced ceramics, Late Uruk, beveled rim bowl
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kilikya'nın doğusunda yer alan Tatarlı Höyük'te yürütülen çalışmalar sonucunda VII. tabaka Kalkolitik Dönem'e tarihlendirilmiştir. 2021 yılında gerçekleştirilen kazılarda ise Geç Kalkolitik Dönem'e ait VIIa tabakası açığa çıkarılmıştır. Üç mimari evre içeren VIIa tabakası, MÖ. 3350–3000 yılları arasına tarihlenmektedir. Bu kapsamda, VIIa3 evresi Geç Kalkolitik 4/5, VIIa2 evresi Geç Kalkolitik 5 ve VIIa1 evresi Geç Kalkolitik 5 / Erken Tunç Çağı I geçiş sürecine karşılık gelmektedir. Yerleşimde Uruk seramikleri tanımlanmış olmakla birlikte, güçlü bir Uruk etkisinden söz etmek için mevcut veriler yeterli değildir. İncelenen seramik örnekleri genel olarak yerel karakteristikler taşımakta; saman yüzlü ve saman katkılı seramiklerin yaygın biçimde kullanıldığı anlaşılmaktadır. Bu gruplarla birlikte Basit Seramikler (Simple Ware) de yerleşimde önemli oranda temsil edilmektedir. Toros ve Amanos sıradağlarına erişilebilir bir konumda yer alan Tatarlı Höyük sakinleri, bu coğrafi avantajı etkin biçimde kullanmıştır. Üç evrede de tespit edilen metal buluntular, bölgenin güneyli toplumlarla olan temasını ve bu toplumların bölgeye duyduğu ilginin nedenlerini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
As a result of the recent studies carried out at Tatarlı Höyük, located in eastern Cilicia, the VIIa layer, dated to the Late Chalcolithic Period, has been uncovered. The uncovered VIIa layer includes three architectural phases and is dated between 3350–3000 BC. The VIIa3 phase corresponds to Late Chalcolithic 4/5, the VIIa2 phase to Late Chalcolithic 5, and the VIIa1 phase to the transition from Late Chalcolithic 5 to Early Bronze Age I. During the excavations conducted at the settlement, which is contemporary with the Late Uruk period, fragments of Beveled Rim Bowls—associated for the first time with the spread of Late Uruk Culture in the Cilicia region—were encountered. With the latest findings, Tatarlı Höyük represents the northwesternmost settlement related to the spread and interaction of the Late Uruk Culture. However, the influence of the Late Uruk present at the settlement is not at a high level. The examined ceramic samples contain local characteristics, and it has been understood that Chaff-faced and Chaff-tempered ceramics were commonly used. Alongside Chaff-faced and straw-tempered ceramics, ceramic groups such as Simple Ware were also widely used in the settlement. The inhabitants of the mound, located within accessible distance of the Taurus and Amanos mountain ranges, used this advantageous position effectively. The metal tools identified in all three phases during the excavations show the reason for the interest of southern communities in the region.