Cerrahpaşa Tıp Fakültesi aciline başvuran partner şiddeti mağdurlarının değerlendirilmesi
Evaluation of intimate partner violence cases presenting to the emergency department of Cerrahpaşa Faculty of Medicine
- Tez No: 1005060
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ORAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, adli tıp, yakın partner şiddeti, travma, Emergency department, forensic medicine, intimate partner violence, trauma
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yakın partner şiddeti (YPŞ), insan hakları ve halk sağlığı sorunudur. Acil servis uygulamaları, şiddete maruz kalan bireyler için kritik roller üstlenmektedir. Bu çalışmada adli muayene raporlarının incelenerek eksik yönlerinin belirlenmesi ve YPŞ'nin multifaktöriyel bağlamı sebebiyle bütüncül bir adli tıp değerlendirme algoritması düzenlenmesine katkı sağlaması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Adli tıp konsültasyonu istenen 954 fiziksel şiddet olgusu arasından şiddet uygulayanın yakın partner olarak tanımlanabildiği 122 vaka seçilerek retrospektif değerlendirilmiştir. Olguların yaş, cinsiyet, travma bölgeleri, yaralanma türleri, travma beyanı ile fizik muayene bulgularının uyumu, tetkikler, adli rapor sonuçları, tanı kodları, triyaj uygulaması ve psikiyatrik muayene durumu incelenmiş, veriler tanımlayıcı istatistikler, ki-kare ve odds ratio yöntemleriyle analiz edilmiştir. Bulgular: %87,7'si kadın, genel yaş ortalaması 36.39 (ss=11.31), en sık baş-boyun (%79) ve üst ekstremite (%69) bölgelerinde travma bildirimi olduğu, en sık abrazyon (%76) ve ekimoz (%70) lezyonları değerlendirilmiştir. Travma bildirimi bulunanların baş-boyun %82.3, üst ekstremite %85.4, alt ekstremite %80,5, göğüs %60,6, sırt-bel %58,1, batın %25 ve genital %25 oranında lezyon görülmüştür. Olguların %24,6'sının BTM ile giderilebilir nitelikte olmadığı, temel psikiyatrik muayeneye kaydının %64'ünde bulunmadığı, %29,5'inde, Z04.5 ve %16'sında W50 tanı kodunun kullanıldığı, %84'ünün yeşil alanda yönetildiği incelenmiştir. Sonuç: Fiziksel olarak basit yaralama niteliği taşıyan kişilerde karar süreçlerinin kısalması YPŞ'de risklerin gözden kaçırılmasına ve değerlendirmede eksikliğe neden olmaktadır. Uygulama birliği sağlanmış travma-şiddet bilinçli bakım ilkelerinin pratiğe entegre edilmesi, doğru tanı kodları ile YPŞ'nin görünürlüğü artırılması adli tıbbi süreçlerin etkinliği açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Intimate partner violence (IPV) is a human rights and public health issue. Emergency department practices play a critical role for individuals exposed to violence. This study aimed to identify deficiencies through the review of forensic medical examination reports and to contribute to the development of a holistic forensic medicine evaluation algorithm, considering the multifactorial context of IPV. Materials and Methods: Among 954 physical violence cases for which forensic medicine consultation was requested, 122 cases in which the person using violence was identified as an intimate partner were retrospectively evaluated. Data on age, sex, trauma regions, types of injuries, concordance between reported trauma and physical examination findings, diagnostic tests, forensic report outcomes, diagnostic codes, triage practices, and the presence of psychiatric examination were analyzed using descriptive statistics, chi-square tests, and odds ratio analyses. Results: Of the cases, 87.7% were women, with a mean age of 36.39 years (SD = 11.31). Trauma was most frequently reported in the head–neck (79%) and upper extremity (69%) regions, and the most commonly identified lesions were abrasions (76%) and contusions (70%). Among those reporting trauma, lesions were observed in the head–neck region in 82.3%, upper extremities in 85.4%, lower extremities in 80.5%, chest in 60.6%, back–lumbar region in 58.1%, abdomen in 25%, and genital region in 25%. It was determined that 24.6% of cases were not amenable to resolution with simple medical intervention, that documentation of a basic psychiatric examination was absent in 64% of cases, that diagnostic codes Z04.5 (29.5%) and W50 (16%) were most frequently used, and that 84% of cases were managed in the green triage area. Conclusion: In presentations categorized as simple physical injury, shortened decision-making processes may lead to overlooked risks and incomplete assessment in the context of IPV. Integrating standardized trauma- and violence-informed care principles into clinical practice and increasing the visibility of IPV through accurate diagnostic coding are essential for improving the effectiveness of forensic medical processes.