Lider desteği ve çalışma arkadaşı desteği ile çalışan dayanıklılığı arasındaki ilişkide iş yükü ve düzenleyici odakların düzenleyici rolü: Lojistik sektöründe çalışanlar üzerine bir araştırma
The moderating roles of workload and regulatory focus on the relationship between leader support, coworker support, and employee resilience: A research on logistics industry employees
- Tez No: 1005074
- Danışmanlar: PROF. DR. AZMİ YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lider desteği, çalışma arkadaşı desteği, çalışan dayanıklılığı, iş yükü, düzenleyici odak, Leader support, coworker support, employee resilience, workload, regulatory focus, promotion focus
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı lider desteği ve çalışma arkadaşı desteği ile çalışan dayanıklılığı arasındaki ilişkilerde iş yükü ve düzenleyici odakların düzenleyici rollerini incelemektir. Bu doğrultuda, veriler Türkiye'de lojistik sektöründe 455 beyaz yakalı çalışandan çevrim içi anket yöntemi ile toplanmıştır. Verilerin analizi için; açıklayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi, korelasyon analizi ve regresyon tabanlı üçlü etkileşim analizi uygulanmıştır. Araştırmada düzenlenmiş düzenleyicilik modelini test etmek üzere ise PROCESS Model 3 kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları, lider desteği ve çalışma arkadaşı desteği ile çalışan dayanıklılığı arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. İş yükünün tek başına bu ilişkiler üzerinde istatiksel olarak anlamlı bir düzenleyicilik etkisi bulunamamıştır. Diğer taraftan iş yükünün, lider desteği ile çalışan dayanıklılığının sosyal ve bilişsel kaynak kullanımı boyutu arasındaki düzenleyicilik rolünün yönelimci odak düzeyine bağlı; çalışma arkadaşı desteği ile çalışan dayanıklılığının sosyal ve bilişsel kaynak kullanımı boyutu arasındaki düzenleyicilik rolünün ise kaçınmacı odak düzeyine bağlı olarak farklılaştığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, çalışmanın bağımsız ve bağımlı değişkenleri arasındaki teorik ilişkilerin kapsamı ve sınırlarını belirlemesi bakımından dikkate değerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the moderating effects of workload and regulatory focus on the relationships between leader support, coworker support, and employee resilience. Data were collected via an online survey from 455 white-collar employees in the logistics sector in Turkey. Exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, correlation analysis, and regression-based three-way interaction analysis were applied to analyze the data. PROCESS Model 3 was used to test the moderated moderation model. The study's results indicated positive and significant relationships between leader support, coworker support, and employee resilience. No statistically significant moderating effect of workload alone was found on these relationships. On the other part, the moderating role of workload between leader support and the social and cognitive resource utilization dimensions of employee resilience was found to vary depending on the level of promotion regulatory focus, while the moderating role of workload between coworker support and the social and cognitive resource utilization dimension of employee resilience was found to vary depending on the level of prevention focus. The findings are noteworthy for their ability to identify the scope and boundaries of the theoretical relationships between the independent and dependent variables of the study.