Diğerkâmlık davranışı, iş arkadaşı desteği ve lider desteğinin işgören sesliliği üzerindeki etkisi
Effect of altruistic behavior, peer support and leader support on employee voice behavior
  1. Tez No: 563712
  2. Yazar: CELAL ERKUBİLAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK KEREM ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşgören Sesliliği Davranışı, Diğerkâmlık, Lider Desteği, İş Arkadaşı Desteği, Employee Voice Behavior, Altruism, Leader Support, Peer Support
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bireyler günlerinin önemli bir kısmını ve hayatlarının en değerli zamanlarını iş yaşamında harcamaktadırlar. Buna bağlı olarak iş hayatı boyunca çalışanların iş yerlerinden, işverenlerinden, amir ya da yöneticilerinden beklentileri yüksek düzeyde olabilmektedir. İş yerinin en önemli ve en değerli unsuru olan çalışanlar iş arkadaşlarından ve liderlerinden destek aldığında, bunlarla beraber diğerkâmlık olgusuna sahip olduğunda seslilik davranışı sergileyeceği gibi bu sayede de hem kendi rafahını arttıracağı hem de işyerinin gelişimi ve kârlılığına katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Bu sebeple bu araştırmada diğerkâmlık davranışı, iş arkadaşı desteği ve lider desteğinin işgören sesliliği üzerindeki etkisi tespit edilmek istenmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi tercih edilmiş ve anket tekniği kullanılmıştır. Araştırma evreni Bolu Orman Bölge Müdürlüğü çalışanları olup Bolu Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Orman İşletme Müdürlükleri çalışanlarından veriler elde edilmiştir. Yapılan araştırma neticesinde, diğerkâmlık davranışı, iş arkadaşı desteği ve lider desteğinin işgören sesliliği üzerinde pozitif düzeyde ve anlamlı bir etkisinin olduğu sonucu elde edilmiştir. Çalışanların demografik özellikleri bakımından ise, seslilik davranışlarının unvan ve eğitim düzeylerine göre anlamlı farklılıklara sahip olduğu tespit edilmiştir. Ancak seslilik davranışının cinsiyet, medeni durum, yaş ve Orman Genel Müdürlüğü (OGM) bünyesinde çalışma sürelerine anlamlı farklılıklara sahip olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Individuals spend a significant part of the days and the most valuable time of their lives in business life. Accordingly, the expectations of employees from their workplaces, employers, supervisors or managers may be high during their working life. When the employees, who are the most important and valuable elements of the workplace, receive support from their colleagues and leaders, and when they have altruism tendency they will exhibit voice behavior. In this way, it is thought that it will both increase its own welfare and contribute to the development and profitability of the workplace. Therefore, in this study, it was aimed to determine the effect of altruism behavior, peer support and leader support on employee voice behavior. In the research, quantitative research method was preferred and questionnaire technique was used. Research population consists of Bolu Forest Regional Directorate employees and data obtained from this population. As a result of the research, altruism behavior, colleague support and leader support had a positive and significant effect on employee voice behavior. In terms of demographic characteristics of employees, it was found that the voice behaviors have significant differences according to the title and level of education. However, it was found that voice behavior did not have significant differences in terms of gender, marital status, age and working time within the General Directorate of Forestry (OGM).