Doğum korkusu yaşayan primipar gebelere joyce travelbee'nin insan insana ilişki modeli' ne göre verilen eğitimin doğum korkusu, doğuma hazır oluşluk ve annelik rolünün kabulüne etkisi
The effect of educati̇on based on joyce travelbee's human-to-human relati̇onshi̇p model on bi̇rth fear, readi̇ness for bi̇rth, and acceptance of the role of motherhood i̇n pri̇mi̇parous women experi̇enci̇ng bi̇rth fear
- Tez No: 1005095
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMRAN SEVİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Annelik rolü, Doğuma hazır oluşluk, Doğum korkusu, Joyce Travelbee, Primipar, Maternal role, Birth preparedness, Birth fear, Joyce Travelbee, Primiparous women
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Araştırma, doğum korkusu yaşayan primipar gebelere J.Trvelbee'nin insan insana ilişkiler modeline göre verilen eğitimin doğum korkusu, doğuma hazır oluşluk ve annelik rolünün kabulüne etkisini belirlemek amacıyla yapılmış randomize kontrollü çalışmadır. Çalışmanın örneklemi G-power yöntemiyle belirlenmiş olup, müdahale grubunda 35, kontrol grubunda 35 toplam 70 gebeyle çalışma uygulanmıştır. Gebeler andomizasyon yöntemiyle gruplara ayrılmıştır. Çalışma verileri Mart-Eylül 2025 tarihleri arasında toplanmıştır. Veri toplamada Kişisel bilgi formu, Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği A versiyonu (W-DEQ A), PKDÖ alt ölçeklerinden Doğuma hazır oluş ve Annelik rolünün kabulü ölçekleri kullanılmıştır. Müdahale grubundaki gebelere toplamda beş oturum J.Travelbee kuramına göre doğum öncesi eğitim verilmiştir. Kontrol grubu gebelere herhangi bir müdahelede bulunulmamıştır. Her iki gruba eğitim öncesi ve sonrası ölçek uygulamaları yapılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımlı ve bağımsız gruplarda“t testi”,“ki kare testi”uygulanmış ve Cohen's d" katsayısı hesaplanmıştır. Eğitim öncesi her iki grup W-DEQ A ölçeği toplam puan ortalamalarının orta şiddet ile klinik düzeyler arasında olduğu ve aralarında fark olmadığı saptanmıştır. Eğitim sonrası müdahale grubunun puanlarının düştüğü, gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir (t=3,831; p=0,001). Müdahale ve kontrol grubu gebelerde eğitim öncesi ve sonrasında Annelik Rolünün Kabulü Ölçeği toplam puan ortalamaları arasındaki fark anlamsız bulunmuştur (p>0,05). Doğuma Hazır Oluş ölçeği toplam puan ortalamaları, eğitim sonrası müdahale grubunda anlamlı bir düşüş olduğu ve gruplar arasındaki fark anlamlı olarak belirlenmiştir (*t=4,388; p=0,001). Sonuç olarak; doğum korkusu yaşayan primiparlara J.Travelbee'nin kuramına göre verilen eğitimin doğum korkusunu azalttığı, doğuma hazır oluş düzeyini yükselttiği ve annelik rolünün kabulünü etkilemediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This randomized controlled trial was conducted to determine the effect of education provided to primiparous women experiencing birth fear, based on Joyce Travelbee's Human-to-Human Relationship Model, on birth fear, birth preparedness, and acceptance of the maternal role. The study sample was determined using the GPower method, and the trial was conducted with a total of 70 pregnant women-35 in the intervention group and 35 in the control group. Participants were assigned to groups through randomization. Data were collected between March and September 2025. Instruments used for data collection included a Personal Information Form, the Wijma Delivery Expectancy/Experience Questionnaire Version A (W-DEQ A), and the subscales of the Prenatal Coping Inventory measuring birth preparedness and acceptance of the maternal role. In the intervention group, pregnant women received a total of five prenatal education sessions based on Joyce Travelbee's theory. No intervention was provided to the control group. Both groups completed the scales before and after the education. For data analysis, descriptive statistics, paired and independent samples t-tests, chi-square tests, and Cohen's d coefficient were employed. Prior to the education, the mean total scores of both groups on the W-DEQ A scale were found to be between moderate severity and clinical levels, with no significant difference between them. "After the education, the scores of the intervention group decreased, and the difference between the groups was found to be statistically significant (t = 3.831; p = 0.001). For both the intervention and control groups, the difference between the pre- and post-education mean total scores of the Acceptance of Maternal Role Scale was not significant (p > 0.05). Regarding the Birth Preparedness Scale, a significant decrease was observed in the intervention group after the education, and the difference between the groups was statistically significant (t = 4.388; p = 0.001). In conclusion, the education provided to primiparous women experiencing birth fear, based on Joyce Travelbee's theory, was found to reduce birth fear, increase the level of birth preparedness, and have no effect on acceptance of the maternal role.