Çocuk acil servisine başvuran 12-18 yaş arası hastalarda akran zorbalığı ve siber zorbalığın intihar düşüncesi, planı ve girişimi üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of peer bullying and cyberbullying on suicidal ideation, plan, and attempt in patients aged 12-18 presenting to the pediatric emergency department
- Tez No: 1005121
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİHA ŞENEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akran zorbalığı, siber zorbalık, intihar, ergen, çocuk acil servis, Peer bullying, cyberbullying, suicide, adolescent, pediatric emergency department
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çocuk acil servisine başvuran 12-18 yaş arası ergenlerde geleneksel akran zorbalığı ve siber zorbalık ile intihar davranışı (düşünce, plan ve girişim) arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 01.11.2024 – 31.01.2025 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Acil Servisi'ne başvuran 201 ergen ile gerçekleştirilen prospektif ve kesitsel bir araştırmadır. Veriler; Sosyodemografik Veri Formu, Olweus Öğrenciler İçin Akran Zorbalığı Anketi, Siber Zorbalık Üçgeni Ölçeği ve İntihar Davranış Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 15,27±1,60 yıl olup %74,6'sı kızdır. Geleneksel zorbalıkta katılımcıların %26,4'ü mağdur, %3,5'i zorba, %3,5'i zorba-mağdur; siber zorbalıkta ise %34,3'ü mağdur, %15,4'ü zorba ve %49,3'ü seyirci olarak saptanmıştır. İntihar riski taşıma oranı, geleneksel zorbalıkta“zorba-mağdur”grubunda %100,“sadece mağdur”grubunda %66,0 olarak bulunmuş ve zorbalığa karışmayanlara göre anlamlı düzeyde yüksektir (p<0,001). Siber zorbalık rollerinde ise intihar riski siber mağdurlarda %76,8, siber zorbalarda %71,0 ve siber seyircilerde %63,6 saptanmıştır. Korelasyon analizinde İntihar Davranış Ölçeği puanı ile en güçlü ilişkinin siber mağduriyet arasında olduğu görülmüştür (r=0,526; p<0,001). Sonuç: Çalışmamız, çocuk acil servisine başvuran ergenlerde hem geleneksel hem de siber zorbalığın tüm rollerinin (mağdur, zorba ve seyirci) intihar davranışı açısından önemli bir risk faktörü olduğunu göstermiştir. Özellikle siber seyircilerin de yüksek intihar riski taşıması dikkat çekicidir. Çocuk acil servislerinde zorbalık ve intihar riskine yönelik rutin tarama yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the relationship between traditional peer bullying, cyberbullying, and suicidal behaviour (ideation, plans and attempts) in adolescents aged 12-18 years presenting to the pediatric emergency department. Materials and Methods: This prospective, cross-sectional study was conducted with 201 adolescents admitted to the Ankara Bilkent City Hospital Pediatric Emergency Department between November 1, 2024, and January 31, 2025. Data were collected using a Sociodemographic Data Form, the Olweus Bullying Questionnaire, the Cyberbullying Triangulation Questionnaire, and the Suicidal Behaviors Questionnaire. Results: The mean age of participants was 15.27±1.60 years, and 74.6% were female. In traditional bullying, 26.4% were victims, 3.5% bullies, and 3.5% bully-victims. In cyberbullying, 34.3% were victims, 15.4% bullies, and 49.3% bystanders. The rate of suicide risk was found to be 100% in the traditional“bully-victim”group and 66.0% in the“victim-only”group, significantly higher than those uninvolved (p<0.001). Regarding cyberbullying roles, suicide risk was 76.8% in cyber victims, 71.0% in cyber bullies, and 63.6% in cyber bystanders. Correlation analysis revealed the strongest association between Suicidal Behaviors Questionnaire scores and cyber victimization (r=0.526; p<0.001). Conclusion: Our study demonstrated that all roles (victim, perpetrator, and bystander) in both traditional and cyberbullying are significant risk factors for suicidal behavior in adolescents presenting to the pediatric emergency department. The high suicide risk observed in cyber bystanders is particularly noteworthy. Routine screening for bullying and suicide risk in pediatric emergency departments is recommended.