Üç boyutlu bazı fark denklem sistemlerinin çözümleri ve kararlılık analizi üzerine
On the solutions and stability analysis of some three-dimensional difference equation systems
- Tez No: 1005129
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN YAZLIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Doğrusal olmayan sistemler, Nonlinear systems
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Bilim Dalı
Özet
.Bu tezde, üç boyutlu bazı doğrusal olmayan fark denklem sistemlerinin çözümleri ve kararlılık özellikleri incelenmiştir. Ele alınan sistemlerin kapalı form çözümleri elde edilmiş ve bu çözümlerin varlığı, tekliği ve sınırlılığı araştırılmıştır. Ayrıca, sistemlerin denge noktaları belirlenmiş ve bu noktaların yerel ve global asimptotik kararlılığı analiz edilmiştir. Elde edilen teorik sonuçlar, çeşitli nümerik örneklerle desteklenmiştir. Bu çalışma, fark denklem sistemlerinin uzun dönem davranışlarının daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
.In this thesis, the solutions and stability properties of some three-dimensional nonlinear systems of difference equations are investigated. Closed-form solutions of the considered systems are obtained, and the existence, uniqueness, and boundedness of the solutions are analyzed. In addition, equilibrium points of the systems are determined, and their local and global asymptotic stability are examined. The theoretical results are supported by several numerical examples. This study contributes to a better understanding of the long-term behavior of systems of difference equations.