Aile hekimliği asistan doktorlarının palyatif bakım hakkındaki bilgi ve tutumları
Knowledge and attitudes of family medicine residents toward palliative care
- Tez No: 1005206
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİTTİN SELÇUK ENGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Palyatif bakım, aile hekimliği, asistan hekim, bilgi düzeyi, tutum, Palliative care, family medicine, resident physician, knowledge level, attitude
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, aile hekimliği asistan doktorlarının palyatif bakıma yönelik bilgi ve tutum düzeylerini belirlemek ve bu düzeylerin sosyodemografik özellikler, eğitim durumu ve klinik deneyim gibi değişkenlerle ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma kesitsel ve gözlemsel tipte planlanmıştır. Çalışmanın evrenini Türkiye genelinde görev yapan aile hekimliği asistanları ve sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık öğrencileri oluşturmuştur. Veriler, araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan ve Google Forms aracılığıyla uygulanan çevrimiçi anket formu ile toplanmıştır. Anket formu; sosyodemografik özellikleri içeren sorular ile palyatif bakıma yönelik bilgi ve tutum düzeylerini değerlendiren toplam 29 sorudan oluşmaktadır. Araştırmaya toplam 211 katılımcı dahil edilmiştir. Verilerin analizinde R 4.5.1 programı kullanılmış, istatistiksel değerlendirmelerde anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 211 aile hekimliği asistanının %46'sı palyatif bakım eğitimi aldığını belirtmiştir. Palyatif bakım eğitimi alan hekimlerin bilgi puan ortalaması (9,18±1,79) eğitim almayanlara göre (8,06±2,32) anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p=0,0001). Benzer şekilde tutum puanlarının da eğitim alan grupta daha yüksek olduğu saptanmıştır (p=0,007). Palyatif bakım hastası takip eden katılımcıların bilgi puanları takip etmeyenlere göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p=0,001). Bilgi ve tutum puanları arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=0,312; p<0,001). Bilgi anketinde en yüksek doğru yanıt oranı %91,3 ile“Hasta ve yakınlarının manevi ve psikososyal ihtiyaçlarının palyatif bakımın bir parçası olduğu”ifadesine verilmiştir. Buna karşılık“Palyatif bakım, küratif tedavi tamamlandıktan sonra başlanmalıdır”ifadesine doğru yanıt oranı %42,9 olarak bulunmuştur. Sonuç: Aile hekimliği asistan doktorlarının palyatif bakıma yönelik bilgi sorularına genel olarak yüksek oranda doğru yanıt verdikleri, ancak bazı temel kavramlar konusunda bilgi eksikliklerinin bulunduğu görülmüştür. Palyatif bakım eğitiminin hem bilgi düzeyi hem de tutumlar üzerinde olumlu etkisi olduğu saptanmıştır. Klinik deneyimin ise bilgi düzeyinin artışı ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Bilgi düzeyi arttıkça palyatif bakıma yönelik tutumların daha olumlu yönde olduğu görülmüştür. Bu bulgular doğrultusunda, aile hekimliği uzmanlık eğitimi sürecinde palyatif bakım eğitimine daha fazla yer verilmesinin ve klinik deneyim olanaklarının artırılmasının yararlı olacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the knowledge and attitude levels of family medicine resident physicians toward palliative care and to evaluate the relationship between these levels and variables such as sociodemographic characteristics, educational status, and clinical experience. Materials and Methods: This study was designed as a cross-sectional and observational study. The study population consisted of family medicine residents and contracted family medicine residency trainees working throughout Türkiye. The data were collected using an online questionnaire prepared by the researcher in accordance with the literature and administered via Google Forms. The questionnaire consisted of a total of 29 questions, including items assessing sociodemographic characteristics and questions evaluating knowledge and attitudes toward palliative care. A total of 211 participants were included in the study. Data were analyzed using the R 4.5.1 software, and the level of statistical significance was accepted as p<0.05. Results: Of the 211 family medicine residents who participated in the study, 46% reported that they had received training in palliative care. The mean knowledge score of physicians who had received palliative care training (9.18 ± 1.79) was significantly higher than that of those who had not received such training (8.06 ± 2.32) (p=0.0001). Similarly, attitude scores were also found to be higher in the group that had received training (p=0.007). The knowledge scores of participants who had followed patients receiving palliative care were significantly higher than those of participants who had not (p=0.001). A positive and statistically significant correlation was found between knowledge and attitude scores (r=0.312; p<0.001). In the knowledge questionnaire, the highest correct response rate (91.3%) was observed for the statement“The spiritual and psychosocial needs of patients and their relatives are part of palliative care.”In contrast, the correct response rate for the statement“Palliative care should be initiated after curative treatment has been completed”was found to be 42.9%. Conclusion: It was observed that family medicine residents generally provided a high rate of correct responses to the knowledge questions regarding palliative care; however, deficiencies in knowledge were identified in some fundamental concepts. Palliative care training was found to have a positive effect on both knowledge levels and attitudes. Clinical experience was also found to be associated with an increase in knowledge levels. As knowledge levels increased, attitudes toward palliative care were observed to become more positive. In light of these findings, it is considered that allocating greater emphasis to palliative care education during family medicine residency training and increasing opportunities for clinical experience would be beneficial.