Ortaokul öğrencilerinin sürdürülebilir kalkınmayayönelik farkındalık, tutum ve davranışlarınınincelenmesi
An i̇nvestigation of middle school students' awarenes, attitudes and behaviors toward sustainable development
  1. Tez No: 1005274
  2. Yazar: KIYMET BUSE KENDİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESRİN EMRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaokul öğrencileri, Sürdürülebilir kalkınma, Çevresel davranışlar, Çevresel farkındalık, Çevresel tutumu, Secondary school students, Sustainable development, Environmental behaviours, Environmental awareness, Environmental attitude
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin sürdürülebilir kalkınmaya yönelik farkındalık, tutum ve davranışlarını incelemektir. Bu amaçla, ilk olarak ortaokul öğrencilerinin sürdürülebilir kalkınma farkındalık, çevre tutumları ve çevre davranış düzeyleri belirlenerek farklı değişkenler açısından incelenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında, ortaokul öğrencilerinin çevre davranış puanları ile çevre tutumu puanları arasındaki ilişki, çevre davranış puanları ile sürdürülebilir kalkınma farkındalığı puanları arasındaki ilişki ve çevre tutumları ile sürdürülebilir kalkınma farkındalığı arasındaki ilişki belirlenmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden korelasyonel araştırma modeli kullanılmıştır. Çalışma grubunu, devlet okulunda öğrenim görmekte olan 298 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Veriler, 'Kişisel Bilgi Formu', 'Sürdürülebilir Kalkınma Farkındalık Ölçeği', 'Çevre Tutum Ölçeği' ve 'Çevre Davranış Ölçeği' veri toplama araçları ile toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde, bir istatistik paket programı kullanılarak, betimsel istatistiki analizler, bağımsız gruplar için t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), pearson korelasyon analizleri yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, ortaokul öğrencilerinin çevreye yönelik davranışlarının genel olarak orta-üst düzeyde, çevre tutumlarının ise orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Sürdürülebilir kalkınma farkındalık düzeyleri orta seviyede ve puan dağılımının geniş olarak tespit edilmiştir. Cinsiyet değişkenine göre çevre davranışlarının erkek öğrenciler lehine anlamlı farklılık gösterdiği; tutum ve farkındalık düzeylerinde ise cinsiyete bağlı anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Diğer demografik değişkenler açısından çevre davranışı, çevre tutumu ve sürdürülebilir kalkınma farkındalığı incelendiğinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Ayrıca, çevre davranışları ile çevre tutumları arasında ve çevre davranışları ile sürdürülebilir kalkınma farkındalığı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Çevre tutumu ile sürdürülebilir kalkınma farkındalığı arasında ise pozitif ve düşük düzeyde, istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine middle school students' awareness, attitudes, and behaviors toward sustainable development. For this purpose, the levels of sustainable development awareness, environmental attitudes, and environmental behaviors of middle school students were first determined and then analyzed in terms of various variables. In the second phase of the study, the relationships between students' environmental behavior scores and environmental attitude scores, between environmental behavior scores and sustainable development awareness scores, and between environmental attitude scores and sustainable development awareness scores were investigated. The correlational research model, one of the quantitative research methods, was employed in this study. The study group consisted of 298 middle school students enrolled in a public school. Data were collected through the“Personal Information Form,”“Sustainable Development Awareness Scale,”“Environmental Attitude Scale,”and“Environmental Behavior Scale.”In the analysis of the quantitative data, descriptive statistical analyses, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and Pearson correlation analyses were conducted using a statistical software package. The results of the study revealed that middle school students generally exhibit upper medium levels of environmental behavior and possess positive environmental attitudes. Their sustainable development awareness levels were found to be moderate, with a wide distribution of scores. A significant difference was detected in favor of male students regarding environmental behaviors, while no significant gender-based differences were found in environmental attitudes or awareness levels. Additionally, no significant differences were observed in environmental behavior, environmental attitude, or sustainable development awareness in relation to other demographic variables. Furthermore, no significant relationship was found between environmental behaviors and environmental attitudes, nor between environmental behaviors and sustainable development awareness. However, a positive and low-level statistically significant relationship was identified between environmental attitudes and sustainable development awareness.