Türk kamu yönetiminde ombudsmanlık: Kamu Denetçiliği Kurumu
Ombudsmanship in Turkish public administration: The Public Ombudsman Institution
  1. Tez No: 1005282
  2. Yazar: ELİF KALELİKÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HEDİYE ŞİRİN AK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk kamu yönetimi, Turkish public administration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Klasik denetim mekanizmalarının kamu idarelerini denetlemesinde yaşanan aksaklıklar yeni denetim araçlarının ortaya çıkmasına yol açmıştır. Yargı harici bir denetim yolu olarak ombudsmanlık dünyada yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. Kamu yönetimini etkin bir şekilde denetleme imkanı sunan ve yönetimden kaynaklanan şikayetleri hızlı bir şekilde çözen ombudsmanlık kurumu Türkiye'de 2012 yılında 6328 sayılı“Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu”ile kurulmuş, 2013 yılında da faaliyete geçmiştir. Çalışmamızın ele alınma amacı ombudsmanlık müessesini yakından tanımak ve Türkiye'deki uygulanmasını detaylı bir şekilde inceleyerek etkinliğini saptamaktır. Bu kapsamda ilk olarak kamuda yönetim ve denetim kavramları çeşitleriyle birlikte ele alınmış, daha sonra ombudsmanlık denetiminin kurumsallaşması aşamalarıyla incelenmiş ve bu kurumun Türkiye'deki uygulamasının nasıl olduğu, sağladığı katkılar ile birlikte anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The deficiencies experienced in the supervision of public administrations through traditional audit mechanisms have led to the emergence of new oversight instruments. As a non-judicial oversight mechanism, ombudsmanship has been widely implemented across the world. The Ombudsman Institution, which provides an effective means of supervising public administration and ensures the prompt resolution of complaints arising from administrative actions, was established in Türkiye in 2012 pursuant to Law No. 6328 on the Ombudsman Institution and became operational in 2013. The main objective of this study is to examine the institution of ombudsmanship in detail and to determine its effectiveness by comprehensively analyzing its implementation in Türkiye. Within this framework, the concepts of administration and supervision in public administration are first addressed together with their various forms. Subsequently, the institutionalization process of ombudsmanship oversight is examined, and the structure, functioning, and contributions of the Ombudsman Institution within the Turkish administrative system are analyzed.