Türkiye'de mülteci ya da göçmen olarak yaşayan farklı millet kimliklerine yönelik algının dönüşümünde toplumsal faktörlerin etkisi: Duygu ve duruş analizi
The impact of social factors on the transformation of perceptions toward different nationalities living as refugees or migrants in Turkey: An sentiment and stance analysis
  1. Tez No: 1005313
  2. Yazar: ENGİN DURUKAN ABDULHAKİMOĞULLARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN AKYİĞİT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Düzensiz göç, Kimlik algısı, Sosyal psikoloji, Uluslararası göç, Irregular immigration, Identity perception, Social psychology, International migration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de mülteci ya da göçmen olarak yaşayan farklı millet kimliklerine yönelik toplumsal algıların; siyaset, ekonomi, eğitim, din, güvenlik ve göç gibi toplam 16 toplumsal faktörün etkisiyle zaman içerisinde nasıl değiştiğini ortaya koymaktır. Metodolojik olarak karma araştırma yönteminin (yakınsayan paralel desen) kullanıldığı araştırmanın teorik temelini Sosyal Kimlik Teorisi, Bütünleşik Tehdit Teorisi ve Kalıpyargı İçeriği Modeli oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında sosyal medyadan elde edilen, 2010-2022 yılları arasında, içerisinde“Iraklı”,“Pakistanlı”,“İranlı”,“Afgan”ve“Suriyeli”ifadelerinin yanı sıra, göç dışı toplumsal faktörlerin etkisini kıyaslamak amacıyla“Ermeni”ifadesinin de yer aldığı toplam 4.913.605 gönderi incelenmiştir. Belirlenen 352 analiz gününe ait verilere duygu (VADER ve BERTÜRK) ve tematik içerik analizine dayalı olarak duruş analizi uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre millet kimliklerine yönelik algının en fazla göç, siyaset ve güvenlik faktörlerinin etkisiyle şekillendiği görülmüştür. Özellikle 2015 yılı, Türkiye'deki Suriyeli nüfusunun 2,5 milyonu aşmasıyla birlikte algıların“yardıma muhtaç/gariban”söyleminden“tehdit ve ekonomik yük”algısına evrildiği kritik bir eşik teşkil etmiştir. Ayrıca Suriyelilere yönelik olumsuz algının yaygınlaşmasının, diğer göçmen gruplarına ilişkin algıları da ekonomik, demografik, kültürel ve toplumsal güvenlik bağlamında tehdit eksenli biçimde şekillenmesinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Ermenilere yönelik algının ise tarihsel hafıza ve güncel siyasal gelişmelerle beslenen kalıcı bir dış grup konumlanışı sergilediği görülmüştür. Din faktörü bazı gruplar için iç grup algısını güçlendirse de bu etkinin tehdit algısını tamamen ortadan kaldırmadığı ortaya konmuştur. Özetle, toplumsal algı statik bir etiketlemeden ziyade, toplumsal faktörlerin etkileşimiyle sürekli örülen ve çözülen dinamik bir süreçtir. Araştırma, toplumsal algıdaki kırılma noktalarını“Halat Kültür”metaforu üzerinden yeniden okuyarak; sosyal medyanın“ortak kader”hissini nasıl güvenlikleştirdiğini ve“biz”bilincini tehdit algılarına karşı savunma refleksiyle nasıl yeniden inşa ettiğini göstermektedir. Bu yönüyle araştırma, dijital sosyoloji ve hesaplamalı sosyal bilimler literatürüne yöntemsel bir katkı sunarken, uyum politikalarının geliştirilmesine veri temelli bir ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal how social perceptions towards different national identities living as refugees or migrants in Turkey have changed over time under the influence of a total of 16 social factors, including politics, economy, education, religion, security, and migration. Methodologically, the study uses a mixed research method (convergent parallel design) and is theoretically grounded in Social Identity Theory, Integrated Threat Theory, and the Stereotype Content Model. The research includes data obtained from social media between 2010 and 2022, which contains the terms“Iraqi,”“Pakistani,”“Iranian,”“Afghan,”and“Syrian,”as well as the term“Armenian”to compare the impact of non-migration social factors. Sentiment analysis (VADER and BERTÜRK) and stance analysis based on thematic content analysis were applied to the data from the 352 analysis days identified. According to the findings of the study, perceptions of national identities were shaped most by the factors of migration, politics, and security. The year 2015, in particular, marked a critical threshold, as the Syrian population in Turkey exceeded 2.5 million, shifting perceptions from a narrative of“needy/poor”to one of“threat and economic burden.”Furthermore, it was determined that the spread of negative perceptions towards Syrians also influenced perceptions of other migrant groups, shaping them around threats in economic, demographic, cultural, and social security contexts. Perceptions towards Armenians, on the other hand, were seen to reflect a persistent positioning as an outgroup, fueled by historical memory and current political developments. Although the factor of religion strengthens the perception of the in-group for some groups, it has been revealed that this effect does not completely eliminate the perception of threat. In summary, social perception is not a static labeling but rather a dynamic process that is constantly woven and unraveled through the interaction of social factors. The research reinterprets the breaking points in social perception through the metaphor of“Rope Culture,”demonstrating how social media secures the sense of“shared destiny”and how it rebuilds the“we”consciousness as a defense reflex against perceived threats. In this respect, the research contributes methodologically to the literature of digital sociology and computational social sciences, while shedding data-driven light on the development of integration policies.