Sağlık profesyonelleri için işyerinde kişilerarası sorunlar ölçeği Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
Workplace interpersonal problems scale Turkish validity and reliablity
  1. Tez No: 1005331
  2. Yazar: BEREN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE BAT TONKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık profesyonelleri, kişilerarası sorunlar, işyeri, psikometri, çatışma Beren ÖZTÜRK, 2026, Healthcare professionals, ınterpersonal problems, workplace, conflict psychometrics Beren ÖZTÜRK, 2026
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET SAĞLIK PROFESYONELLERİ İÇİN İŞYERİNDE KİŞİLERARASI SORUNLAR ÖLÇEĞİ TÜRKÇE GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI Bu araştırmanın amacı, Takeda ve Fukuzaki (2023) tarafından geliştirilen“Sağlık Profesyonelleri için İşyerinde Kişilerarası Sorunlar Ölçeğinin (Workplace Interpersonal Problems Scale for care workers- WIPS) Türkçeye uyarlanarak geçerlik ve güvenirliğinin özelliklerinin incelenmesidir. Ayrıca, sağlık profesyonellerinin işyerindeki yaşadıkları kişilerarası sorun düzeylerinin çeşitli sosyodemografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Metodolojik türde tasarlanan bu araştırma, İstanbul'da bir vakıf üniversitesi hastanesinde görev yapan sağlık profesyonelleri ile yürütülmüştür. Ölçeğin Türkçe uyarlama sürecinde çeviri–geri çeviri yöntemi uygulanmış, alan uzmanlarının görüşleri doğrultusunda dil ve kapsam geçerliği sağlanmıştır. Çalışma verileri, pilot uygulama (n=130) ve yeniden test (re-test) uygulaması (n=88) olmak üzere iki aşamada toplanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliği Açımlayıcı (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) ile değerlendirilmiş; güvenirliği Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısı, madde-toplam korelasyonları ve madde ayırt edicilik analizleri ile incelenmiştir. AFA sonucunda, yapı bütünlüğünü bozduğu belirlenen üç madde ölçekten çıkarılmış ve toplam varyansın %62,8'ini açıklayan üç faktörlü bir yapı elde edilmiştir. Bu faktörler ”Yapısal ve Rol Kaynaklı Sorunlar“, ”Kişisel Atıflar ve Haksızlık Algısı“, ”Algılanan Olumsuz Kişilerarası Davranışlar" olarak adlandırılmıştır. DFA sonuçları, elde edilen modelin kabul edilebilir uyum indekslerine sahip olduğunu göstermiştir (χ²/sd=1,867; GFI=0,901; RMSEA=0,068). Ölçeğin toplam Cronbach Alfa katsayısı 0,946; alt boyutların güvenirlik katsayıları ise 0,72 ile 0,91 aralığında bulunmuştur. Sosyodemografik analizlerde bazı gruplar arasında kişilerarası sorun algısı açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Elde edilen bulgular, WIPS'in Türkçe formunun sağlık profesyonellerinin işyerinde karşılaştıkları kişilerarası sorunları değerlendirmede geçerli ve yüksek düzeyde güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this research is to adapt the Workplace Interpersonal Problems Scale for care workers (WIPS), developed by Takeda and Fukuzaki (2023), into Turkish and to examine its validity and reliability. Additionally, it aims to determine whether the levels of interpersonal problems experienced by healthcare professionals in the workplace differ according to various sociodemographic variables. This methodological study was conducted with healthcare professionals working at a foundation university hospital in Istanbul. The translation and back-translation method was used in the Turkish adaptation process, and linguistic and content validity were established based on the opinions of field experts. Study data were collected in two stages: a pilot study (n = 130) and a retest study (n = 88). The construct validity of the scale was evaluated using Exploratory Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA); reliability was assessed using Cronbach's alpha internal consistency coefficient, item-total correlations, and item discrimination. The scale was examined using analytical methods. As a result of the EFA, three items that disrupted the structural integrity of the scale were removed, resulting in a three-factor structure explaining 62.8% of the total variance. These factors were named“Structural and Role-Related Problems,”“Personal Attributions and Perception of Injustice,”and“Negative Behaviors in the Workplace.”The CFA results showed that the model had acceptable fit indices (χ²/df = 1.867; GFI = 0.901; RMSEA = 0.068). The total Cronbach's alpha coefficient of the scale was 0.946, and the reliability coefficients of the subdimensions ranged from 0.72 to 0.91. In sociodemographic analyses, statistically significant differences were found between some groups in terms of the perception of interpersonal problems. The findings indicate that the Turkish version of WIPS is a valid and highly reliable measurement tool for evaluating interpersonal problems encountered by healthcare professionals in the workplace.