Osteosarkom hücre hattında kalsiyum peroksit,hidrojen peroksit,sement ve kemik greft materyali etkisinin in vitro karşılaştırılması
In vitro comparison of the effects of calcium peroxide, hydrogen peroxide, cement, and bone graft material at the osteosarcoma cell line
  1. Tez No: 1005373
  2. Yazar: HASAN BASRİ POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN BALTA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Osteosarkom, Kalsiyum Peroksit, Hidrojen Peroksit, Kemik Grefti, Kemik Sementi, İn Vitro, Osteosarcoma, Calcium Peroxide, Hydrogen Peroxide, Bone Graft, Bone Cement, In Vitro
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Osteosarkom, çocukluk ve adölesan dönemde en sık görülen primer malign kemik tümörüdür ve yüksek metastaz potansiyeli nedeniyle tedavisi güçtür. Güncel tedavi yaklaşımlarında cerrahi rezeksiyon ve sistemik kemoterapi temel yöntemler olmakla birlikte, lokal tümör kontrolünü artırmaya yönelik yeni adjuvan stratejilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, kalsiyum peroksit (CaO₂), hidrojen peroksit (H₂O₂), kemik grefti ve kemik sementinin osteosarkom hücre hattı üzerindeki sitotoksik, migrasyon inhibitör ve inflamatuvar etkilerinin in vitro olarak karşılaştırmalı biçimde değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada osteosarkom hücre hattı kullanılarak ISO standartlarına uygun şekilde elütler hazırlanmıştır. Hücre canlılığı MTT testi ile, hücre migrasyonu scratch (wound healing) testi ile değerlendirilmiştir. Moleküler düzeyde etkilerin incelenmesi amacıyla qRT-PCR ile gen ekspresyon analizleri, ELISA yöntemi ile inflamatuvar sitokin düzeyleri ölçülmüştür. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, CaO₂ ve H₂O₂ içeren gruplarda doz ve zamana bağlı anlamlı sitotoksisite oluştuğunu göstermiştir. Özellikle CaO₂ içeren kombinasyonların hücre canlılığını daha kontrollü ve sürdürülebilir şekilde azalttığı saptanmıştır. Scratch testi sonuçları, hücre migrasyonunun belirgin şekilde baskılandığını ortaya koymuştur. qRT-PCR ve ELISA analizleri, oksidatif stres ve inflamasyonla ilişkili yolakların aktive edildiğini göstermiştir. Bu bulgular, CaO₂, H₂O₂'nin, kemik grefti ve kemik sementinin osteosarkomda lokal adjuvan tedavi potansiyeline sahip olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Osteosarcoma is the most common primary malignant bone tumor in childhood and adolescence and remains difficult to treat due to its high metastatic potential. Although surgical resection and systemic chemotherapy constitute the mainstay of current treatment approaches, there is still a need for novel adjuvant strategies to improve local tumor control. In this study, we aimed to comparatively evaluate the in vitro cytotoxic, anti-migratory, and inflammatory effects of calcium peroxide (CaO₂), hydrogen peroxide (H₂O₂), bone graft, and bone cement on an osteosarcoma cell line. Eluates were prepared in accordance with ISO standards using an osteosarcoma cell line. Cell viability was assessed using the MTT assay, while cell migration was evaluated by the scratch (wound healing) assay. To investigate molecular effects, gene expression analyses were performed using qRT-PCR, and inflammatory cytokine levels were measured using ELISA. All obtained data were statistically analyzed. The results demonstrated significant dose- and time-dependent cytotoxicity in the groups containing CaO₂ and H₂O₂. Notably, combinations containing CaO₂ showed a more controlled and sustained reduction in cell viability. Scratch assay findings revealed a marked suppression of cell migration. qRT-PCR and ELISA analyses indicated the activation of oxidative stress- and inflammation-related pathways. These findings suggest that CaO₂ and H₂O₂, particularly when combined with bone grafts and bone cement, may have potential as local adjuvant therapeutic strategies in osteosarcoma.