İslam hukukuna göre nüfus planlaması ve devlet zoruyla kürtaj: Doğu Türkistan örneği
Population planning and state-forced abortion in terms of Islamic law: The case of East Turkistan
  1. Tez No: 1005385
  2. Yazar: ABDULLAH ARMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE ÖZAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Din, Law, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Nüfus Planlaması, Kısırlaştırma, Kürtaj, Doğu Türkistan, Islamic Law, Population Planning, Abortion, Sterilization, East Turkistan
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
İnsan özgürce yaşama, evlenme ve istediği kadar çocuk sahibi olma gibi doğal haklara sahiptir. Ancak bazı devletler nüfus planlaması adı altında insanların bu doğal haklarını ellerinden almaktadır. Bu tez, İslam hukuku perspektifinden nüfus kontrolü ve devlet zoruyla kürtaj konularını Doğu Türkistan örneği üzerinden derinlemesine incelemektedir. İlk bölümde nüfus kontrolü, aile planlaması, doğum kontrolü, kürtaj ve biyopolitika kavramları incelenecektir. İkinci bölümde, Doğu Türkistan'da uygulanan nüfus politikaları ve her çeşit uygulamalar irdelenmektedir. Son bölümde ise, nüfus planlaması ve zorla kürtaj konuları İslami bakış açısıyla değerlendirilmektedir. Tez, devlet müdahalesinin İslam hukuku açısından meşruiyetini sorgularken, konuyu insan hakları ve dini özgürlükler bağlamında da tartışmaktadır. Sonuç olarak, nüfus planlaması ve kürtaj gibi hassas konuların, İslam hukuku, insan hakları ve etik değerler çerçevesinde dengeli bir şekilde ele alınmasının gerekliliği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
People have natural rights such as living freely, marrying, and having as many children as they want. However, some states take away these natural rights of people under the name of population planning. This research explores the issues of population control and state-enforced abortion through the lens of Islamic law, with a particular focus on the case of East Turkistan. In the first chapter, the concepts of population control, family planning, birth control, abortion, and biopolitics are analyzed. The second chapter examines the population policies and practices implemented in East Turkestan. The final chapter evaluates population planning and forced abortion from an Islamic perspective. The thesis critically questions the legitimacy of state intervention in these matters according to Islamic law, while also addressing the broader context of human rights and religious freedoms. In conclusion, it underscores that sensitive issues such as population planning and abortion should be approached with a balanced perspective, integrating Islamic law, human rights, and ethical values.