Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin tıbbi yapay zekâya hazır bulunuşluk düzeylerinin değerlendirilmesi-tanımlayıcıkesitsel bir çalışma
Assesment of medical artifical intelligence readiness among medical students at Ondokuz Mayıs University- a descriptive cross-sectional study
  1. Tez No: 1005389
  2. Yazar: MERTCAN ÖZUYSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, Tıp Öğrencisi, Tıp eğitimi, Artificial Intelligence, Medical Student, Medical Education, Education-medical
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin tıbbi yapay zekâya hazır bulunuşluk düzeylerini tanımlamak ve alt boyutlar açısından değerlendirmek amacıyla tasarlanmıştır. Yöntem: Bu tanımlayıcı-kesitsel tipte bir anket çalışmasıdır. Çalışma 1 Kasım 2025 ve 31 Aralık 2025 tarihleri arasında yürütülmüştür ve tıp fakültesi öğrencileri dahil edilmiştir. Literatür taranarak oluşturulan anket formunda sosyodemografik veri formu, Tıbbi Yapay Zekaya Hazır Bulunuşluk Ölçeği (TYZHBÖ) bulunmaktadır. Anket katılımcılara yüz yüze uygulandı. Bulgular: Çalışmaya 360 tıp öğrencisi katıldı. Katılımcıların TYZHBÖ toplam puanı ortalaması 72,00±15,65; Bilişsel Faktör puanı ortalaması 22,70±6,84; Beceri Faktörü puanı ortalaması 28,50±6,41; Öngörü Faktörü puan ortalaması 10,40±2,66 ve Etik Faktör puan ortalaması 10,40±2,63 olarak ölçüldü. Sahip olunan teknolojik cihaz sayısı (p=0.012), cinsiyet (p=0.011) ve hekimlik uygulamalarındaki hata düzeyine yapay zekanın etkisi görüşü (p<0.001) TYZHBÖ toplam puanına istatistiksel anlamlı etki yaptı. Çok değişkenli regresyon analizinde bilgi-iletişim teknolojilerini etkin kullanabilme düzeyi ve YZ'yi eğitim, hizmet, araştırma için değerli bulma değişkenleri bağımsız ve güçlü pozitif yordayıcılar olarak öne çıkmıştır; cinsiyetin etkisi küçük fakat anlamlı kalmıştır. Sonuç: Bu çalışma YZ'nin Tıp Fakültesi öğrencilerinin görüşüne göre gelecekte tıbbi uygulamalarda daha etkin kullanılacağı görüşünün hâkim olduğunu, YZ'ye yönelik eğitim alma istekleri bulunduğunu ortaya koymaktadır. YZ'nin hekimlik uygulamalarındaki hatayı azaltacağı düşüncesi YZ'ye hazır bulunuşluğu artırdığını ortaya koyduk. Tıp eğitimi müfredatına Tıbbi Yapay Zekâ Kullanımı ile ilgili eğitimlerin entegre edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was designed to define and evaluate the readiness levels of medical artificial intelligence (AI) among students of Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine in terms of sub-dimensions. Methods: This is a descriptive-cross-sectional survey study. The study was conducted between November 1, 2025, and December 31, 2025, and included medical students. The survey form, developed through a literature review, includes a sociodemographic data form and the Medical Artificial Intelligence Readiness Scale (MAIR-MS). The survey was administered to participants face-to-face. Results: The study included 360 medical students. The mean total score on the MAIR-MS was 72.00±15.65; the mean Cognitive Factor score was 22.70±6.84; the mean Skill Factor score was 28.50±6.41; the mean Predictive Factor score was 10.40±2.66; and the mean Ethical Factor score was 10.40±2.63. The number of technological devices owned (p=0.012), gender (p=0.011), and the opinion regarding the effect of artificial intelligence on the level of error in medical practice (p<0.001) had a statistically significant effect on the total MAIR-MS score. In the multivariate regression analysis, the level of effective use of information and communication technologies and the value of AI for education, service, and research emerged as independent and strong positive predictors; the effect of gender remained small but significant. Conclusion: This study reveals that medical students believe Artificial Intelligence (AI) will be used more effectively in medical applications in the future, and that they are eager to receive training in AI. The belief that AI will reduce errors in medical practice has increased readiness for AI. Training on the Use of Medical AI could be integrated into the medical education curriculum.