Derbent Aile Sağlığı Merkezi 0619142 numaralı birime kayıtlı 65 yaş ve üzeri tip 2 diyabetes mellitus hastalarının yaşam kalitesi düzeyinin araştırılması
- Tez No: 1005390
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE SELDA TEKİNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diabetes Mellitus, Yaşam Kalitesi, WHOQOL-BREF, Yaşlı, Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri, Type 2 Diabetes Mellitus, Quality of Life, WHOQOL-BREF, Elderly, Primary Health Care
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 65 yaş ve üzeri Tip 2 Diabetes Mellitus tanılı hastaların yaşam kalitesini değerlendirmek ve yaşam kalitesi ile sosyodemografik özellikler, hastalık durumu, yaş ve eğitim düzeyi arasındaki ilişkileri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel ve tanımlayıcı çalışmaya Ankara Mamak Derbent Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı 65 yaş ve üzeri Tip 2 Diabetes Mellitus tanılı 150 hasta dâhil edildi. Veriler, sosyodemografik bilgi formu ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu (WHOQOL-BREF) kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle toplandı. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics version 20 programı ile yapıldı. Sürekli verilerin dağılımı Shapiro-Wilk testi ile değerlendirildi. İki bağımsız grubun karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi, korelasyon analizlerinde Spearman korelasyon katsayısı kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 72.63±5.63 yıl idi. WHOQOL-BREF ölçeği alt alan puan ortalamaları; bedensel 12.77±2.93, ruhsal 12.29±2.81, sosyal 11.08±2.74 ve çevre 12.84±2.18 olarak bulundu. Erkek hastaların bedensel ve ruhsal alan puanları kadın hastalara göre anlamlı düzeyde daha yüksekti (p<0.05). Evli hastaların bedensel ve sosyal alan puanları dul/boşanmış hastalara göre anlamlı düzeyde daha yüksekti (p<0.05). Yaş ile bedensel, sosyal ve çevre alan puanları arasında negatif yönlü; eğitim düzeyi ile tüm alt alan puanları arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişkiler saptandı (p<0.05). Sonuç: Yaşlı Tip 2 Diabetes Mellitus hastalarında yaşam kalitesi, yaş, cinsiyet, medeni durum ve eğitim düzeyi gibi faktörlerden etkilenmektedir. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde bu hasta grubuna yönelik sosyal destek ve eğitim temelli girişimlerin yaşam kalitesini artırabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the quality of life of patients aged 65 years and over with Type 2 Diabetes Mellitus and to investigate the relationship between quality of life and sociodemographic characteristics, disease status, age, and education level. Materials and Methods: This cross-sectional and descriptive study included 150 patients aged 65 years and over with Type 2 Diabetes Mellitus registered at the Ankara Mamak Derbent Family Health Center. Data were collected through face-to-face interviews using a sociodemographic data form and the World Health Organization Quality of Life Scale Short Form (WHOQOL-BREF). Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics version 20. The Shapiro-Wilk test was used to assess normality. The Mann–Whitney U test was used for group comparisons, and Spearman's correlation coefficient was used for correlation analyses. A p value of <0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of the patients was 72.63±5.63 years. The mean WHOQOL-BREF domain scores were 12.77±2.93 for physical health, 12.29±2.81 for psychological health, 11.08±2.74 for social relationships, and 12.84±2.18 for environmental health. Male patients had significantly higher physical and psychological domain scores compared to female patients (p<0.05). Married patients had significantly higher physical and social domain scores than widowed/divorced patients (p<0.05). Negative correlations were found between age and physical, social, and environmental domain scores, while positive correlations were observed between education level and all domain scores (p<0.05). Conclusion: Quality of life in elderly patients with Type 2 Diabetes Mellitus is influenced by demographic and socioeconomic factors. Educational and social support-based interventions in primary care may improve quality of life in this population.