Mora İsyanında Osmanlı ordusunun askeri faaliyetleri ve lojistik durumu (1821-1829)
Military activities and logistical situation of the Ottoman army during the Morea Rebellion (1821-1829)
- Tez No: 1005414
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN KELEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mora, İsyan, Lojistik, Asker, Navarin, Morea, Rebellion, Logistics, Soldier, Navarino
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET 1821 yılında başlayan Mora İsyanı kısa sürede geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Osmanlı Devleti, isyana karşı hızlı ve etkili önlemler alınabilmesi için Rumeli Seraskeri Hurşid Ahmed Paşa'yı görevlendirmiştir. Ancak Tepedelenli Paşa isyanının devam etmesi, askeri koordinasyonun sağlanamaması, sevk edilen birliklerin nitelik bakımından yetersiz kalması, lojistik sistemde yaşanan aksaklıklar gibi sebeplerle isyan kontrol altına alınamamıştır. Mora'ya girmekle görevlendirilen Osmanlı ordusu, 1821-1825 yılları arasında isyancılar karşısında kayda değer bir başarı elde edememiştir. Deniz yollarındaki izbandutların faaliyetleri sebebiyle Mora kalelerine istenilen ölçüde zahire ve mühimmat yardımı yapılamamıştır. 1825 yılında Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın oğlu İbrahim Paşa, Mora'ya Serasker ve Vali olarak tayin edilmiştir. İbrahim Paşa, eğitimli Cihadiye askerleri ile yürüttüğü askeri harekatlar sonucunda isyanı büyük ölçüde bastırmıştır. İstanbul'dan gönderilen Donanma-yı Hümayun ve Mısır'dan sevk edilen Donanma-yı Mısriyye'nin sağladığı lojistik destek sayesinde isyancılara karşı önemli başarılar kazanılmıştır. Ancak Osmanlı Devleti'nin bu başarıları İngiltere, Fransa ve Rusya'nın çıkarları ile ters düşmüştür. Nitekim 1827 yılında meydana gelen Navarin Baskını sonucunda Osmanlı donanması büyük ölçüde imha edilmiştir. Bu gelişmenin ardından Mora'daki Osmanlı kuvvetleri geri çekilmek zorunda kalmış ve 1829 Edirne Antlaşması ile Yunanistan'ın kurulması kesinleşmiştir. Osmanlı Devleti'nin kazandığı askeri başarılar, büyük güçlerin diplomatik baskıları sonucunda stratejik bir kayba dönüşmüştür.
Özet (Çeviri)
Military Activities and Logistical Situation of the Ottoman Army During the Morea Rebellion (1821-1829) ABSTRACT The Morea Rebellion, which began in 1821, quickly spread across a vast geographical area. In order to take rapid and effective measures against the uprising, the Ottoman State appointed Hurshid Ahmed Pasha, the Rumelian Serasker. However, due to the continuation of the Tepedelenli Ali Pasha rebellion, the inability to ensure military coordination, the inadequate of the dispatched troops, disruptions in the logistical system, the revolt could not be brought under control. The Ottoman army commissioned to enter the Morea failed to achieve any significant success against the insurgents between 1821 and 1825. Due to the activities of sea marauders along the maritime routes, it was not possible to supply the fortresses of the Morea with the required amount of provisions and ammuniton. In 1825, İbrahim Pasha, son of Mehmed Ali Pasha, the Governor of Egypt, was appointed as the Commander-in-Chief and Governor of Morea. Through military campaigns led by his trained Jihadiye soldiers, İbrahim Pasha largely suppressed the rebellion. Thanks to the logistical support provided by the Imperial Fleet, dispatched from İstanbul and the Egyptian Fleet, dispatched from Egypt, significant victories were achieved against the rebels. However, these successes of the Ottoman Empire clashed with the interests of England, France and Russia. Indeed, as a result of the Battle of Navarino in 1827, the Ottoman navy was largely destroyed. Following this event, Ottoman forces in the Peloponnese were forced to withdraw and the establishment of Greece was finalized with the Treaty of Edirne in 1829. The military successes achieved by the Ottoman Empire turned into a strategic loss as a result of diplomatic pressure from the great powers.