Kanserli hastalarda fungal kolonizasyon ve soyutlanan maya türlerinin antifungal duyarlılıklarının araştırılması
Investigation of fungal colonization in cancer patients and antifungal susceptibilities of yeast isolates
  1. Tez No: 1005428
  2. Yazar: FAHRİ YÜCE AYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YURDANUR AKGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antifungal duyarlılık testleri, Antifungal sensitivity tests
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kanserli 62 hasta sürveyan kültürlerle fungal kolonizasyon yönünden izlenmiş; kolonize olgulardan soyutlanan maya türlerinin in vitro antifungal duyarlılıkları ketokonazol için disk diffüzyon yöntemiyle, amfoterisin B ve flukonazol için tüpte sulandırım yöntemiyle araştırılmıştır. Olguların %69.3'ünde fungal kolonizasyon saptanırken en sık kolonize olan bölgenin orofarinks olduğu (%48.5) görülmüştür. Ayrıca antifungal kemoprofilaksi uygulanan olguların %65'inde fungal kolonizasyon gözlenmiştir. Antifungal duyarlık deneylerinde amfoterisin B'ye direnç %12.5 gibi düşük bir oranda bulunurken ketokonazol ve flukonazol'e ilişkin sonuçların antifungal direncine yönelik ipuçları taşıdığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sixty-two cancer patients were followed bu survillance cultures for fungal colonization. Yeast isolates form colonized patients were investigated for in vitro antifungal susceptibilities by disc diffusion method for ketoconazole and broth dilution method for amphotericin-B and fluconazole. Fungal colonization was found as 69.3%, and oropharynx was the most common site of colonization. Patients receiving antifungal chemoprophylaxis had a colonization rate of 65%. In vitro tests implied that resistance to amphotericin-B (12.5%) is lower than ketoconazole and fluconazole.