Riskli gebelik tanısı almış kadınların kaygı düzeylerinin yaşam kalitesi ve evlilik uyumu üzerine etkilerinin incelenmesi
Examining the effects of anxiety levels of women diagnosed with risky pregnancy on their quality of life and marriage adjustment
  1. Tez No: 1005440
  2. Yazar: TUĞÇE SÖYLEMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ÖZTÜRK ALTINAYAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ebelik, Riskli Gebelik, Kaygı, Yaşam Kalitesi, Evlilik Uyumu, Midwifery, Risky Pregnancy, Anxiety, Quality of Life, Marital Adjustment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma riskli gebelik tanısı almış kadınların kaygı düzeylerinin yaşam kalitesi ve evlilik uyumu üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımda yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Ekim 2024-Mart 2025 tarihleri arasında Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Hizmet Binasına başvuran ve riskli gebelik tanısı ile takip edilen gebeler oluşturmuştur. Örneklemini ise belirtilen tarihler arasında başvuran ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 397 gebe oluşturmuştur. Veriler“Gebe Tanılama Formu”,“Perinatal Anksiyete Tarama Ölçeği”,“Gebelikte Yaşam Kalitesi Ölçeği”ve“Yenilenmiş Çift Uyum Ölçeği”kullanılarak yüz yüze toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerle birlikte, t testi ve Tek Yönlü (One Way) Anova Analizi, Post-Hoc testleri (Tukey HSD), Tamhane's ve Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Gebelerin Perinatal Anksiyete Tarama Ölçeği toplam puan ortalaması 13.01 ± 5.97, Gebelikte Yaşam Kalitesi Ölçeği toplam puan ortalaması 25.87 ± 4.56, Yenilenmiş Çift Uyum Ölçeği toplam puan ortalaması 55.25 ± 8.94 olarak saptanmıştır. Araştırma bulgularına göre riskli gebelik tanısı almış kadınların perinatal kaygı düzeyleri ile yaşam kaliteleri arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki mevcuttur (R2=0.42), (β =0.156). Riskli gebelik tanısı almış kadınların perinatal kaygı düzeyleri ile evlilik uyumu düzeyleri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (R2=0.43), (β =-0.312). Araştırma bulguları riskli gebelik tanısı almış kadınların perinatal kaygılarının minimal düzeyde, yaşam kalitelerinin iyi düzeyde ve evlilik uyumlarının ise yüksek olduğunu göstermektedir. Sonuç: Riskli gebelik tanısı almış kadınların kaygı düzeylerinin yaşam kalitesi ve evlilik uyumu üzerinde etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to examine the effects of anxiety levels on quality of life and marital adjustment in women diagnosed with risky pregnancies. Method: This study was conducted using a descriptive and correlational design. The study population consisted of pregnant women who presented to the Obstetrics and Gynecology and Pediatric Diseases Annex Building of Samsun Training and Research Hospital between October 2024 and March 2025 and were followed up with a diagnosis of high-risk pregnancy. The sample consisted of 397 pregnant women who presented during the specified dates and met the inclusion criteria. Data were collected face-to-face using the“Pregnancy Diagnosis Form”,“Perinatal Anxiety Screening Scale”,“Quality of Life in Pregnancy Scale”, and“Revised Couple Adjustment Scale”. Descriptive statistics, t-test, One-Way ANOVA analysis, Post-Hoc tests (Tukey HSD), Tamhane's and Pearson correlation analyses were used in the analysis of the data. Findings: The total mean score of the pregnant women on the Perinatal Anxiety Screening Scale was 13.01 ± 5.97, the total mean score on the Quality of Life During Pregnancy Scale was 25.87 ± 4.56, and the total mean score on the Revision Dyadic Adjustment Scale was 55.25 ± 8.94. According to the research findings, there is a significant and positive correlation between the perinatal anxiety levels of women diagnosed with a risky pregnancy and their quality of life (R2=0.42), (β =0.156). A negative and significant correlation was found between the perinatal anxiety levels of women diagnosed with a risky pregnancy and their marital adjustment levels (R2=0.43), (β =-0.312). The research findings show that women diagnosed with a risky pregnancy have minimal perinatal anxiety, a good quality of life, and high marital adjustment. Conclusion: It has been concluded that the anxiety levels of women diagnosed with risky pregnancies have an impact on their quality of life and marital adjustment.