Metastatik meme kanseri hastalarında birinci basamak tedavide kullanılan CDK 4/6 inhibitörü ilaçların etkinlikleri üzerindeki faktörlerin retrospektif incelenmesi
Factors influencing the effectiveness of CDK4/6 inhibitor drugsused in first-line treatment in patients with metastatic breast cancer
- Tez No: 1005439
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN AVCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Onkoloji, Internal diseases, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Metastatik meme kanseri, CDK4/6 inhibitörü, progresyonsuz sağkalım, genel sağkalım, endokrin direnç, nötropeni, Metastatic breast cancer, CDK4/6 inhibitor, progression-free survival, overall survival, endocrine resistance, neutropenia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, HR pozitif/HER2 negatif metastatik meme kanseri hastalarında birinci basamak tedavide kullanılan CDK4/6 inhibitörlerinin etkinliği üzerine etkili olan demografik, klinik, patolojik ve laboratuvar faktörlerin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği'nde 01 Ocak 2020–31 Aralık 2024 tarihleri arasında metastatik meme kanseri tanısı ile izlenen ve birinci basamakta CDK4/6 inhibitörü tedavisi alan toplam 190 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, metastaz paternleri, patolojik belirteçleri, tedavi ilişkili hematolojik toksisiteleri, laboratuvar parametreleri ile progresyonsuz sağkalım ve genel sağkalım verileri retrospektif olarak incelendi. İstatistiksel analizde tanımlayıcı yöntemler, grup karşılaştırmaları, Kaplan-Meier sağkalım analizi ve Cox regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya 190 hasta dahil edildi. Tek değişkenli analizde G3 nötropeni progresyon riskinde azalma ile ilişkili bulundu (HR=0,493; p=0,002); buna karşın endokrin direnç (HR=40,761; p<0,001), beyin metastazı (HR=4,191; p<0,001), karaciğer metastazı (HR=2,048; p<0,001), visseral metastaz (HR=1,741; p=0,004) ve CRP>5 olması (HR=1,524; p=0,023) progresyon riskinde artış ile ilişkiliydi. Çok değişkenli analizde endokrin direnç (HR=104,556; p<0,001), beyin metastazı (HR=3,191; p=0,001), CRP>5 olması (HR=2,278; p=0,004) ve GGT yüksekliği (HR=1,002; p=0,003) progresyon için bağımsız belirleyiciler olarak saptandı. Genel sağkalım analizinde G3 nötropeni mortalite riskinde azalma ile ilişkiliydi (HR=0,361; p=0,001); endokrin direnç (HR=33,167; p=0,001), karaciğer metastazı (HR=1,765; p=0,016) ve CRP>5 olması (HR=2,420; p<0,001) mortalite riskinde artış ile ilişkili bulundu. Çok değişkenli analizde ise G3 nötropeni mortalite açısından koruyucu kalırken (HR=0,445; p=0,023), karaciğer metastazı bağımsız risk faktörü olarak saptandı (HR=1,684; p=0,031). Sonuç: Birinci basamak CDK4/6 inhibitörü tedavisi alan HR pozitif/HER2 negatif metastatik meme kanseri hastalarında endokrin direnç, beyin ve karaciğer metastazı, yüksek CRP ve yüksek GGT düzeyi kötü prognoz ile ilişkili bulundu. Buna karşılık özellikle G3 nötropeni gelişimi daha iyi sağkalım sonuçları ile ilişkiliydi. Bu bulgular, CDK4/6 inhibitörü tedavisi alan hastalarda prognozun öngörülmesi ve bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımının planlanması açısından yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the demographic, clinical, pathological, and laboratory factors affecting the efficacy of first-line CDK4/6 inhibitors in patients with HR- positive/HER2-negative metastatic breast cancer. Material and Method: This retrospective study included 190 patients with metastatic breast cancer who received first-line CDK4/6 inhibitor therapy at the Medical Oncology Clinic of Tekirdağ Namık Kemal University Hospital between January 1, 2020 and December 31, 2024. Demographic characteristics, metastatic pattern, pathological markers, treatment-related hematologic toxicities, laboratory parameters, progression-free survival, and overall survival data were retrospectively analyzed. Descriptive statistics, group comparisons, Kaplan-Meier survival analysis, and Cox regression analysis were used for statistical evaluation. Results: A total of 190 patients were included in the study. In univariate analysis, grade 3 neutropenia was associated with a reduced risk of progression (HR=0.493; p=0.002); in contrast, endocrine resistance (HR=40.761; p<0.001), brain metastasis (HR=4.191; p<0.001), liver metastasis (HR=2.048; p<0.001), visceral metastasis (HR=1.741; p=0.004), and CRP >5 (HR=1.524; p=0.023) were associated with an increased risk of progression. In multivariate analysis, endocrine resistance (HR=104.556; p<0.001), brain metastasis (HR=3.191; p=0.001), CRP >5 (HR=2.278; p=0.004), and elevated GGT levels (HR=1.002; p=0.003) were identified as independent predictors of progression. In the overall survival analysis, grade 3 neutropenia was associated with a reduced risk of mortality (HR=0.361; p=0.001), whereas endocrine resistance (HR=33.167; p=0.001), liver metastasis (HR=1.765; p=0.016), and CRP >5 (HR=2.420; p<0.001) were associated with an increased risk of mortality. In multivariate analysis, grade 3 neutropenia remained protective with respect to mortality (HR=0.445; p=0.023), while liver metastasis was identified as an independent risk factor for mortality (HR=1.684; p=0.031). Conclusion: In patients with HR-positive/HER2-negative metastatic breast cancer receiving first-line CDK4/6 inhibitors, endocrine resistance, brain and liver metastases, elevated CRP, and elevated GGT were associated with poor prognosis. In contrast, the development of grade 3 neutropenia was associated with better survival outcomes. These findings may contribute to prognostic stratification and individualized treatment planning in patients receiving CDK4/6 inhibitor therapy.