Yüksek riskli gebelik tanısı olan kadınların bebeklerinin yenidoğan işitme tarama sonuçlarının ve annelerin anksiyete ve kaygı durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of newborn hearing screening results of babies of women with high risk pregnancy diagnosis and mothers' anxiety and worry status
- Tez No: 930380
- Danışmanlar: PROF. DR. BANU MÜJDECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, işitme, kaygı, yenidoğan, yüksek riskli gebelik, Anxiety, hearing, high-risk pregnancy, newborn, worry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Yüksek Riskli Gebelik Tanısı Olan Kadınların Bebeklerinin Yenidoğan İşitme Tarama Sonuçlarının ve Annelerin Anksiyete ve Kaygı Durumlarının Değerlendirilmesi Bu çalışma, yüksek riskli gebelik tanısı alan annelerin kaygı ve anksiyete düzeylerini araştırmak ve bu annelerin bebeklerinin yenidoğan işitme taraması sonuçlarını değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Bu çalışma, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi MH5 Kule Kadın Doğum Hastanesi'nde gerçekleştirilmiştir. Perinatoloji servisinde takip edilen yüksek riskli gebelik tanısı almış anneler ile normal gebelik takibi yapılan serviste izlenen annelerin yenidoğan işitme taraması (YDİT) öncesi kaygı düzeyleri Durumluk Kaygı Ölçeği (DKÖ), Sürekli Kaygı Ölçeği (SKÖ) ve Görsel Analog Skalası (GAS) ile, anksiyete düzeyleri ise Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmada YDİT sonuçları ile birlikte annelerin ve bebeklerin demografik bilgileri de toplanmıştır. Bu çalışmada, 342 anne (164 kontrol, 178 çalışma grubu) ve bebekleri incelenmiştir. Bebeklerin doğum kilosu, boyu ve haftası çalışma grubunda anlamlı derecede düşüktü (p0,05). İlk testten kalan bebeklerin annelerinde 2. testte anksiyete arttı (p=0,022). Annenin yaşı ve eğitim düzeyi ile anksiyete arasında ilişki yoktu (p>0.05). Doğum şekli ile anksiyete arasında da ilişki bulunmadı (p>0,05). Çalışmamızda riskli gebeliği olan annelerin bebeklerinde YDİT risk faktörlerinin görülme oranı yüksekti. Riskli annelerin YDİT öncesinde kaygı ve anksiyete düzeyi gebelik riski olmayan anneler ile benzer olmakla birlikte ikinci YDİT öncesi riskli annelerin anksiyetesi arttı. Riskli annelerin bebeklerinin 5'inde YDİT sonuçlandırılamadı. Riskli gebeliği olan annelerin YDİT öncesinde bilgilendirilmesi ve bu annelerin bebeklerinin tüm tarama testlerini tamamlaması konusunda takip edilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Evaluation Of Newborn Hearing Screening Results Of Babies Of Women With High Risk Pregnancy Diagnosis And Mothers' Anxiety And Worry Status The study is planned to investigate the anxiety and stress levels of mothers diagnosed with high-risk pregnancies and to evaluate the results of the Newborn Hearing Screening for their babies. This study was conducted at Ankara Bilkent City Hospital MH5 Kule Maternity Hospital. The anxiety levels of mothers diagnosed with high-risk pregnancies followed up in the perinatology department and mothers followed up in the department with normal pregnancy follow-up were assessed using the State Anxiety Inventory (SAI), Trait Anxiety Inventory (TAI) and Visual Analog Scale (VAS) before the newborn hearing screening (YDIT), and the anxiety levels were assessed using the Beck Anxiety Inventory (BAI). Demographic information of the mothers and babies was also collected along with the YDIT results in the study. In this study, 342 mothers (164 control, 178 study group) and their babies were examined. The birth weight, length and week of the babies were significantly lower in the study group (p0,05). Anxiety increased in the mothers of babies who failed the first test in the second test (p=0,022). There was no relationship between anxiety and the mother's age and education level (p>0,05). There was also no relationship between the type of birth and anxiety (p>0,05). In our study, the incidence of YDIT risk factors was high in the babies of mothers with risky pregnancies. Although the anxiety and anxiety levels of risky mothers before YDIT were similar to those of mothers without pregnancy risk, the anxiety of risky mothers increased before the second YDIT. YDIT could not be completed in 5 of the babies of risky mothers. It is important to inform mothers with high-risk pregnancies before YDIT and to follow these mothers to ensure that their babies complete all screening tests.