Çanakkale batak ovası çeltik ekim alanlarındaki değişimin uzaktan algılama ile belirlenmesi ve farklı sulama sistemlerinin maliyet analizi
Determination of the change in Çanakkale batak plain rice cultivation areas with remote sensing and cost analysis of different irrigation systems
- Tez No: 1005454
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL KIZIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Makine öğrenmesi, Sulama sistemleri, Uzaktan algılama, Çeltik, Machine learning, Irrigation systems, Remote sensing, Paddy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ziraat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Türkiye'nin önemli çeltik üretim alanlarından biri olan Çanakkale Batak Ovası'nda çeltik (Oryza sativa L.) ekim alanlarındaki zamansal değişimi uzaktan algılama ve makine öğrenmesi yöntemleriyle belirlemek ve bu alanlar temelinde farklı sulama sistemlerinin üretim maliyetleri üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Yaklaşık 1130 hektarlık çalışma alanı, Karamenderes Çayı'nın oluşturduğu verimli alüvyal yapısı ve yüksek yeraltı suyu potansiyeli nedeniyle çeltik tarımı açısından bölgesel ölçekte stratejik öneme sahiptir. Araştırmada Sentinel-2 L1C uydu verileri Google Earth Engine (GEE) platformunda işlenmiştir. NDVI, NDWI ve EVI bitki indeksleri ile Ana Bileşenler Analizi (PCA) kullanılarak spektral özellikler güçlendirilmiştir. Gözetimsiz sınıflandırmada K-Means algoritması farklı k değerleri (5, 6 ve 7) için uygulanmış ve her durumda üçüncü sınıfın çeltik alanlarını temsil ettiği belirlenmiştir. Bu sınıfların kesişimi alınarak yüksek güvenilirlikte bir çeltik maskesi oluşturulmuş ve gözetimli sınıflandırma için eğitim verisi olarak kullanılmıştır. Gözetimli sınıflandırmada Random Forest (RF), Destek Vektör Makineleri (SVM), Gradyan Artırma (GTB) ve CART algoritmaları karşılaştırılmış; RF modeli en yüksek doğruluğu göstermiştir (Gerçek Pozitif = 1201, Gerçek Negatif = 1176). Belirlenen çeltik ekim alanları esas alınarak tava ve damla sulama sistemlerine ilişkin maliyet analizi gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre tava sulama maliyeti 20.950 TL/da, damla sulama maliyeti ise 13.950 TL/da olarak hesaplanmıştır. Bulgular, damla sulama sisteminin su ve enerji tasarrufu sağlayarak üretim maliyetlerini azalttığını göstermektedir. Çalışma, uzaktan algılama tabanlı makine öğrenmesi yöntemlerinin tarımsal planlama ve sürdürülebilir su yönetimi açısından etkili bir karar destek aracı olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to determine the temporal change of paddy rice (Oryza sativa L.) cultivation areas in the Çanakkale Batak Plain, one of the important rice production regions of Türkiye, using remote sensing and machine learning methods, and to evaluate the effects of different irrigation systems on production costs based on these areas. The study area, covering approximately 1,130 hectares, has strategic importance for rice cultivation at the regional scale due to its fertile alluvial structure formed by the Karamenderes River and its high groundwater potential. Sentinel-2 L1C satellite data were processed on the Google Earth Engine (GEE) platform. Spectral characteristics were enhanced using NDVI, NDWI, and EVI vegetation indices together with Principal Component Analysis (PCA). In the unsupervised classification stage, the K-Means algorithm was applied for different k values (5, 6, and 7), and in all cases, the third class was identified as representing paddy rice fields. The intersection of these classes was used to generate a high-reliability rice mask, which served as training data for supervised classification. In the supervised classification, Random Forest (RF), Support Vector Machines (SVM), Gradient Boosting (GTB), and CART algorithms were compared; the RF model demonstrated the highest accuracy (True Positive = 1201, True Negative = 1176). Based on the identified rice cultivation areas, a cost analysis of basin and drip irrigation systems was conducted. According to the results, the cost of basin irrigation was calculated as 20,950 TL/da, while the cost of drip irrigation was 13,950 TL/da. The findings indicate that drip irrigation reduces production costs by providing water and energy savings. The study demonstrates that remote sensing–based machine learning methods constitute an effective decision support tool for agricultural planning and sustainable water management.