Gonartrozlu bireylerde uygulanan farklı tedavi modalitelerinin ağrı, yaşam kalitesi ve kas-iskelet sistemi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of different treatment modalities applied in individuals with gonarthrosis on pain, quality of life and musculoskeletal system
- Tez No: 1005455
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ERBAHÇECİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Osteoartrit-diz, Osteoarthritis-knee
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Fizyoterapi Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protez-Ortez ve Biyomekani Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması bilateral gonartroz teşhisi almış, yaşları 40-65 aralığında 60 birey ile gerçekleştirilmiş ve farklı fizyoterapi yöntemlerinin etkilerini karşılaştırmak için planlanmıştır. Katılımcılar üç eşit gruba ayrılmış ve birinci gruba sanal gerçeklik egzersizleri (SGE), ikinci gruba sanal gerçeklik egzersizlerine ilaveten kinezyo bantlama (KB) üçüncü gruba ise sanal gerçeklik egzersizlerine ilaveten diz ortezi (DO) uygulanmıştır. Ağrı VAS, yaşam kalitesi SF-36, quadriceps femoris (QF) kuvveti dinamometre, eklem hareket açıklığı (EHA) gonyometre, propriosepsiyon basınçlı biofeedback cihazı, eklem pozisyon hissi (EPH) inklinometre, yürüme hızı 10 metre yürüme testi (10MYT), fonksiyonel durum Diz Yaralanması ve Osteoartrit Sonuç Skoru (KOOS), kinezyofobi Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TKÖ), eklemle ilişkili semptomlar ve fonksiyon Western Ontario ve McMaster Üniversiteleri Osteoartrit Değerlendirme İndeksi (WOMAC), diz medial kompartman mesafesi (DMKM) ve diz sapma açısı (DSA) anteroposterior röntgen, kasın mimari özellikleri ultrasonografik görüntülemeyle değerlendirilmiştir. Bütün gruplarda grup içi karşılaştırmalarda ağrı, yaşam kalitesi, QF kas kuvveti, EHA, propriosepsiyon, EPH, yürüme hızı, KOOS skoru, kinezyofobi, WOMAC skoru, DSA ve kasın mimari özelliklerinde anlamlı sonuç elde edilirken (p<0,05), gruplar arası karşılaştırmada ağrı, yaşam kalitesi, QF kas kuvveti, propriosepsiyon, EPH, yürüme hızı, KOOS skoru, kinezyofobi, WOMAC skoru, DMKM, DSA, sol vastus intermedius (VIM) ve vastus medialis (VM), sağ rectus femoris (RF) pennasyon açısında ve sol VM, sağ RF, sağ VM ve sağ vastus lateralis (VL) kas kalınlığında diz ortezi uygulanan grupta daha anlamlı sonuçlar ortaya çıktığı görülmüştür (p<0,05). Bu çalışmanın sonucunda SGE, KB ve DO uygulamasının olumlu etkisinin olduğu, DO uygulamasının daha etkili olduğu belirlenmiştir. Gonartrozlu bireylerde rehabilitasyon programlarına başta diz ortezi olmak üzere sanal gerçeklik egzersizleri ve kinezyo bantlamanın yer verilmesinin ilgili profesyonellere yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study was conducted with 60 individuals aged 40-65 years diagnosed with bilateral gonarthrosis and was designed to compare the effects of different physiotherapy methods. Participants were divided into three equal groups: the first group received virtual reality exercises (VRE), the second group received virtual reality exercises in addition to kinesio taping (KTA), and the third group received virtual reality exercises in addition to knee orthosis (KOS). Pain was assessed using the VAS scale, quality of life using the SF-36 scale, quadriceps femoris (QF) strength using a dynamometer, range of motion (ROM) using a goniometer, proprioception using a pressure biofeedback device, joint position sense (EPH) using an inclinometer, walking speed using the 10- meter walk test (10MYT), functional status using the Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS), kinesiophobia using the Tampa Kinesiophobia Scale (TKÖ), joint-related symptoms and function using the Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Assessment Index (WOMAC), medial knee compartment distance (DMKM) and knee deviation angle (DSA) using anteroposterior radiographs, and the architectural features of the muscle were assessed using ultrasonographic imaging. In all groups, intragroup comparisons showed significant results in pain, quality of life, QF muscle strength, ROM, proprioception, EPH, walking speed, KOOS score, kinesiophobia, WOMAC score, DSA, and muscle architecture (p<0.05). However, in intergroup comparisons, the group with knee orthosis showed more significant results in pain, quality of life, QF muscle strength, proprioception, EPH, walking speed, KOOS score, kinesiophobia, WOMAC score, DMKM, DSA, left vastus intermedius (VIM) and vastus medialis (VM), right rectus femoris (RF) pennation angle, and left VM, right RF, right VM, and right vastus lateralis (VL) muscle thickness (p<0.05). The results of this study indicate that SGE, KB, and DO applications have a positive effect, with DO application being more effective. It is believed that incorporating knee braces, virtual reality exercises, and kinesio taping into rehabilitation programs for individuals with gonarthrosis will be helpful to the relevant professionals.