Öğrenme rotaları temelli robotik kodlama etkinliklerinin okul öncesi dönem çocukların matematiksel örüntü becerilerine etkisi
The impact of learning trajectories based robotic coding activities on preschoolers' mathematical pattern skills
- Tez No: 1005578
- Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, erken matematik becerileri, örüntü, robotik kodlama, öğrenme rotaları, somut manipülatif, Preschool education, early math skills, patterns, robotics coding, learning trajectories, concrete manipulatives
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, öğrenme rotaları temelli robotik kodlama etkinliklerinin çocukların matematiksel örüntü becerileri üzerindeki etkisi sınanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024 – 2025 eğitim öğretim yılında Kayseri il merkezine bağlı Talas ilçesinde yer alan bir anaokuluna devam etmekte olan 53 çocuk oluşturmaktadır. Çalışmada, nicel araştırma yaklaşımı temel alınarak ön test, son test ve kalıcılık testini içeren kontrol gruplu yarı deneysel araştırma deseni kullanılmıştır. Çalışmada, iki deney grubunun yanı sıra bir de kontrol grubu bulunmaktadır. Deney 1 (robotik kodlama) grubunda 18, deney 2 (somut manipülatif) grubunda 17 ve kontrol grubunda ise 18 çocuk yer almıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan“Çocuk ve Aile Bilgi Formu”ile Yıldız ve Akman (2023) tarafından geliştirilen“Örüntü Beceri Ölçeği (ÖBÖ)”kullanılmıştır. Müdahale öncesinde değerlendirme aracı her üç gruba da ön test olarak uygulanmıştır. Ardından deney 1 grubuna 20 etkinlikten oluşan“Öğrenme Rotaları Temelli Robotik Kodlama Destekli Matematik Örüntü Eğitimi”(4 etkinlik robotik kodlamaya hazırlık, 16 etkinlik robotik kodlama ile örüntü) uygulanırken Deney 2 grubuna 16 etkinlikten oluşan“Öğrenme Rotaları Temelli Somut Manipülatiflerle Matematik Örüntü Eğitimi”uygulanmıştır. Kontrol grubundaki çocuklar ise normal eğitim müfredatlarına devam etmişlerdir. Değerlendirme aracı (ÖBÖ), her üç gruba da müdahale öncesi ön test, müdahale sonunda son test ve müdahaleden dört hafta sonra kalıcılık testi olarak uygulanmıştır. Elde edilen veriler, betimsel, istatistiksel ve normallik testi sonuçları dikkate alınarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde, üç grup arasında anlamlı fark olup olmadığını belirlemek amacıyla tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, deney ve kontrol gruplarının ön test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken; son test sonuçları, deney grupları ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunduğunu ve bu farklılığın kalıcılık testi sonuçlarında da devam ettiği belirlenmiştir. Öte yandan, son test ve kalıcılık testi sonuçlarında deney grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın bulunmadığı saptanmıştır. Kontrol grubuna kıyasla hem robotik kodlama hem de somut manipülatif etkinliklerinin gerçekleştirildiği deney gruplarının son test ve kalıcılık testi puanlarının anlamlı biçimde yüksek olması, uygulamaların öğrenme üzerinde güçlü ve kalıcı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effect of robotic coding activities based on learning trajectories on children's mathematical pattern skills. The study group consisted of 53 children attending a kindergarten in Talas district, Kayseri city center, during the 2024-2025 academic year. A quasi-experimental research design with a control group, including pre-test, post-test, and retention test, was used, based on a quantitative research approach. The study included two experimental groups and a control group. Group 1 (robotic coding) consisted of 18 children, Group 2 (concrete manipulative) consisted of 17 children, and the control group consisted of 18 children. The data collection tools used were a“Child and Family Information Form”prepared by the researcher and the“Pattern Skills Scale (PSS)”developed by Yıldız and Akman (2023). The assessment tool was administered as a pre-test to all three groups before the intervention. Subsequently, Experiment Group 1 received“Mathematics Pattern Training with Robotic Coding Support Based on Learning Trajectories”consisting of 20 activities (4 activities for preparation for robotic coding, 16 activities for pattern training with robotic coding), while Experiment Group 2 received“Mathematics Pattern Training with Concrete Manipulatives Based on Learning Trajectories”consisting of 16 activities. The children in the control group continued with their normal educational curriculum. The assessment tool (SIT) was administered to all three groups as a pre-test before the intervention, a post-test at the end of the intervention, and a retention test four weeks after the intervention. The obtained data were analyzed considering descriptive, statistical, and normality test results. In the analysis of the data, one-way analysis of variance (ANOVA) was applied to determine whether there was a significant difference between the three groups. As a result of the research, while there was no statistically significant difference between the pre-test scores of the experimental and control groups; the post-test results showed a statistically significant difference between the experimental and control groups, and this difference continued in the retention test results. On the other hand, no statistically significant difference was found between the experimental groups in the final test and retention test results. The fact that the experimental groups, which performed both robotic coding and concrete manipulative activities, had significantly higher final test and retention test scores compared to the control group, revealed that the applications had a strong and lasting effect on learning.