Türk siyasetinde ve belediyeciliğinde iz bırakan bir kadın: Leyla Atakan
A woman who left a mark on turkish politics and municipal governance: Leyla Atakan
- Tez No: 1005582
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA TORUN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Leyla Atakan, Kadın Belediye Başkanı, Kocaeli, İzmit, Leyla Atakan, Female Mayor, Kocaeli, İzmit
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, halkın oylarıyla 1968 yerel seçimlerinde İzmit'te seçilerek belediye başkanlığı görevine gelen ilk kadın siyasetçi olan Leyla Atakan'ın yaşamını, sosyal ve siyasi kimliğini incelemektedir. 1955–1972 yılları arasında yayımlanan yerel ve ulusal gazeteler ile dergiler taranarak oluşturulan bu tez, Atakan'ın sivil toplum faaliyetlerinden belediye başkanlığına uzanan yolculuğunu arşiv belgeleri üzerinden analiz etmektedir. Yerel basındaki temsil biçimleri, siyasi söylemleri ve halkla kurduğu ilişki merkeze alınarak dönemin kadın temsiliyetine dair tarihsel bir çerçeve sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study explores the life, social role, and political identity of Leyla Atakan, who became the first woman in Turkey to be elected as a mayor through public vote in the 1968 local elections, serving in the city of İzmit. Based on newspaper and magazine archives published between 1955 and 1972, the thesis traces her journey from civic engagement to political leadership. By focusing on her representation in the local press, political discourse, and public interactions, the study aims to offer a historical framework on female representation in local politics during the mid-20th century.