Mevlana'nın Mesnevi'sindeki ahlaki değerlerin çocuklar için felsefe perspektifinden incelenmesi
An analysis of the moral values in Mevlana's Masnavi from the perspective of philosophy for children
- Tez No: 1005600
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: ÇİF, Mevlana, Mesnevi, Değerler, Philosophy Education for Children, Mevlana, Masnavi, Values
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Mevlânâ'nın Mesnevî isimli eserinde yer alan ahlaki değerlerin Çocuklar İçin Felsefe yaklaşımıyla nasıl bütünleşebileceğini incelemektedir. Mesnevî, içerdiği evrensel değerler ve güçlü sembolik anlatımıyla insanlar için bir rehber niteliği taşımıştır. Bu yönüyle, modern eğitim yaklaşımları içinde giderek daha fazla önem kazanan Çocuklar İçin Felsefe yaklaşımıyla güçlü bir etkileşim alanı oluşturduğu görülmektedir. Felsefenin çocuklara zor ve soyut geldiği yönündeki yaygın inanışın aksine, uygun yöntem ve uyaranlarla soyut kavramların somutlaştırılabileceği; edebi eserlerin ise çocukları duyarlılık, sorgulama ve değer farkındalığı açısından zenginleştirdiği vurgulanmaktadır. Çocuk edebiyatı ve felsefi metinlerin öğrenme ortamında uyaran olarak kullanılmasının, çocukların bilişsel, sosyal-duygusal gelişimlerine, değerleri içselleştirmelerine ve toplumsal duyarlılık kazanmalarına önemli katkılar sağladığı bilinmektedir. Mesnevî'nin mecazlarla örülü yapısı, sembolik dili ve çok katmanlı yapısı, çocukların hem anlam arayışını derinleştiren hem de ahlaki ikilemleri tartışmalarına olanak veren verimli bir içerik sunmaktadır. Bu bağlamda araştırma, Mesnevî'deki ahlaki değerlerin çocukların düşünme becerilerini, eleştirel akıl yürütmelerini ve toplumsal duyarlılıklarını nasıl geliştirebileceğini ortaya koymayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
This study examines how the moral values found in Rumi's Masnavi can be integrated with a philosophy-for-children approach. The Masnavi, with its universal values and powerful symbolic narrative, serves as a guide for humanity. In this respect, it appears to form a strong area of interaction with the P4C approach, which is gaining increasing importance in modern educational approaches. Contrary to the widespread belief that philosophy is difficult and abstract for children, it is emphasized that abstract concepts can be made concrete with appropriate methods and stimuli; and that literary works enrich children in terms of sensitivity, questioning, and value awareness. It is known that using children's literature and philosophical texts as stimuli in the learning environment makes significant contributions to children's cognitive and socio-emotional development, their internalization of values, and their acquisition of social sensitivity. The metaphorical structure, symbolic language, and multi-layered nature of the Masnavi offer fruitful content that both deepens children's search for meaning and allows them to discuss moral dilemmas. In this context, this research aims to reveal how the moral values in the Masnavi can develop children's thinking skills, critical reasoning, and social sensitivity.