Düşük proteinli etlik piliç karma yemlerine enzim ve amino asit ilavelerinin performans, kesim özellikleri, et kalitesi, besin maddelerinin sindirilebilirliği ve azot atılımı üzerine etkileri
Effects of enzyme and amino acid additions to low protein broiler mixed feeds on performance, slaughter characteristics, meat quality, nutrient digestibility and nitrogen excretion
- Tez No: 1005610
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN KIRKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Etlik piliç, Zootekni, Broiler chickens, Zootechnics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yemler ve Hayvan Besleme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada düşük proteinli etlik piliç karma yemlerine enzim ve amino asit ilavelerinin performans, kesim özellikleri, et kalitesi, besin maddelerinin sindirilebilirliği ve azot atılımı üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Araştırmada günlük yaşta 70 erkek etlik civciv kullanılmıştır. Etlik civcivler, her bir grupta 14 erkek olmak üzere 5 muamele grubuna ayrılmıştır. Kontrol grubu (standart protein) hariç diğer gruplar 42 gün boyunca düşük proteinli (%3 protein kısıtlaması) karma yem ile beslenmiştir. Düşük protein + enzim grubunun karma yemine 30000 UI/kg proteaz ilavesi, düşük protein + amino asit grubunun karma yemine kontrol grubuna eşdeğer oranda lizin + metiyonin + treonin ilavesi, düşük protein + enzim + amino asit grubunun karma yemine enzim ve amino asit ilavesi yapılmıştır. Civcivler, denemenin ilk 7 gününde yerde gruplar halinde, 8. günden 42. güne kadar ise bireysel metabolizma kafeslerinde beslenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre deneme grupları arasında canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, karkas parametreleri açısından istatistiksel olarak önemli farklar tespit edilmiştir (P<0.05). Düşük protein + enzim + amino asit grubunda en iyi canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, karkas parametreleri olduğu gözlenmiştir. Çalışma gruplarına ait göğüs ile but etlerinin kuru madde, ham kül, ham protein ve ham yağ değerleri birbirine benzerlik göstermiş ve önemli düzeyde farklılıklar olmadığı gözlenmiştir (P>0.05). Çalışmada kullanılan başlatma ve bitirme yemlerinin besin maddelerinin sindirim dereceleri arasında istatistiksel olarak önemli bir fark olmadığı tespit edilmiştir (P>0.05). Çalışmada başlangıç ve bitirme dönemlerindeki gübreyle atılan azot miktarları arasında istatistiksel olarak önemli farklar tespit edilmiştir (P<0.05). En düşük azot atılımı düşük protein + amino asit + enzim grubunda gözlenmiştir. Sonuç olarak, düşük proteinli etlik piliç karma yemlerine (%3 protein kısıtlaması) enzim (30000 UI/kg proteaz) ve amino asit ilavesi (kontrol grubuna eşdeğer oranda lizin + metiyonin + treonin) önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of enzyme and amino acid supplements on the performance, slaughter properties, meat quality, digestibility of nutrients, and nitrogen excretion of low-protein broiler chicken compound feeds were evaluated. A total of 70 one-day-old male broiler chicks were used in the experiment. The broiler chicks were divided into five treatment groups, with 14 males in each group. Except for the control group (standard protein), the other groups were fed a low-protein (3% crude protein reduction) compound feed for 42 days. The low-protein + enzyme group's mixed feed was supplemented with 30.000 IU/kg of protease, the low-protein + amino acid group's mixed feed was supplemented with lysine + methionine + threonine at a rate equivalent to the control group, and the low-protein + enzyme + amino acid group's mixed feed was supplemented with both enzymes and amino acids. No enzymes or amino acids were added to the compound feed of the low-protein group. The chicks were fed in groups on the floor during the first day of the experiment and in individual metabolism cages from day 7 to day 42. According to the findings obtained from the study, statistically significant differences were detected between the experimental groups in terms of body weight, body weight gain, feed consumption, feed conversion ratio, and carcass parameters (P<0.05). The addition of enzymes and amino acids resulted in the best body weight, body weight gain, feed intake, feed conversion ratio, and carcass parameters among the experimental groups. The dry matter, crude ash, crude protein, and crude fat values of the breast and thigh meat from the experimental groups were similar, and no significant differences were observed (P>0.05). No statistically significant differences were found between the digestibility levels of the nutrients in the starter and finishing feeds used in the study (P>0.05). Statistically significant differences were found between the amounts of nitrogen excreta in the starter and finisher phases of the study (P<0.05). The lowest nitrogen excretion was observed in the low protein + amino acid + enzyme group. Consequently, it can be recommended to supplement broiler diets with a 3% reduction in crude protein level with 30.000 UI/kg of protease enzyme and amino acids (lysine, methionine, and threonine) at levels equivalent to those in the control group.