MOTIVATION, HAPPINESS AT WORK, AND ORGANIZATIONAL CITIZENSHIP BEHAVIORS AMONG WOMEN EMPLOYEES IN THE HOSPITALITY INDUSTRY
Konaklama Sektöründe Kadın Çalışanlar Arasında Motivasyon, İşte Mutluluk ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışları
  1. Tez No: 1005618
  2. Yazar: ARZU ATAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALE ÖZGİT, PROF. DR. FATOŞ SİLMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın iş gücü, Konaklama sektörü, Motivasyon, Örgütsel mutluluk, Örgütsel vatandaşlık davranışı, Women labour force, Accommadation sector, Motivation, Organizational happiness, Organizational citizenship behavior
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (ingilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Günümüzün hızla gelişen ve değişen dinamikleri, işletmelerin küresel rekabet ortamında varlığını sürdürmesini zorlaştırmaktadır. Bu zorlu ortamda konaklama işletmelerinin hayatta kalabilmeleri ve başarılı olabilmeleri için rakiplerinden farklılaşarak müşteri memnuniyetine odaklanmaları gerekmektedir. Bu doğrultuda, bu çalışmanın amacı örgütlerde örgütsel vatandaşlık davranışını (ÖVD) etkileyen faktörleri nitel yöntemlerle belirlemek ve ardından nicel bulguların elde edilen sonuçları destekleyip desteklemediğini tartışmaktır. Nitel araştırma sonuçları, bireye fayda sağlayan örgütsel vatandaşlık davranışının (ÖVD-B) kişilerarası ilişkiler, örgütsel bağlılık ve çalışma koşullarından etkilendiğini ortaya koymuştur. Örgüte fayda sağlayan örgütsel vatandaşlık davranışı (ÖVD-Ö) ise çalışma koşulları ve maaştan etkilenmiştir. Nitel araştırma sonuçlarına dayanarak çalışan motivasyonu ile ÖVD arasındaki ilişki ve işte mutluluk (İM) ile ÖVD arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca pozisyon düzeylerinin motivasyon ile ÖVD arasındaki ilişkilerde değişime neden olup olmadığı da araştırılmıştır. Nicel araştırma bulguları; gelişim ve başarı, işin kendisi, sorumluluk ve takdir, kişilerarası ilişkiler ve çalışma koşullarının rol içi davranışları (RİD) olumlu yönde etkilediğini göstermiştir. Bunun yanında, motivasyonun tüm boyutlarının ÖVD-B üzerinde pozitif etkisi olduğu bulunmuştur. Ayrıca kişilerarası ilişkilerin ÖVD-Ö'yü olumlu yönde etkilediği, maaşın ise olumsuz etkilediği belirlenmiştir. Sonuçlar, pozisyon düzeylerinin; işin kendisi, sorumluluk ve takdir, çalışma koşulları, maaş ve RİD arasındaki ilişkilerde düzenleyici role sahip olduğunu göstermektedir. Aynı şekilde pozisyon düzeyleri; gelişim ve başarı, işin kendisi, sorumluluk ve takdir, kişilerarası ilişkiler, maaş ve ÖVD-B arasındaki ilişkilerde de düzenleyici rol oynamaktadır. İşte mutluluk açısından değerlendirildiğinde, işe bağlılığın ÖVD-B ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu görülmüştür. Ayrıca duygusal örgütsel bağlılık ve iş tatmini hem RİD hem de ÖVD-B ile anlamlı düzeyde ilişkilidir. Bulgular, işe bağlılık, duygusal örgütsel bağlılık ve iş tatmini düzeylerini artırmaya yönelik olumlu tutumların çalışanların rol içi davranışlarını ve bireye yönelik örgütsel vatandaşlık davranışlarını artırabileceğini göstermektedir. Elde edilen bulgular, konaklama sektörü açısından değerli ve önemli çıkarımlar sunmaktadır. Motivasyon ile işte mutluluk–örgütsel vatandaşlık davranışı ilişkisi dikkate alındığında, yöneticilerin çalışanların motivasyonunu, işe bağlılığını, duygusal örgütsel bağlılığını ve iş tatmini düzeylerini artırmaya yönelik olumlu tutumlar geliştirmelerinin örgütsel vatandaşlık davranışlarını teşvik edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today's rapidly developing and changing dynamics make it difficult for businesses to survive in a globally competitive environment. In this challenging environment, hospitality businesses must focus on customer satisfaction by differentiating from their competitors to survive and succeed. In this direction, this study aimed to determine the factors that affect organizational citizenship behavior (OCB) in organizations through qualitative methods and then discuss whether quantitative findings support the obtained results. Qualitative study results revealed that organizational citizenship behavior that benefits individuals (OCB-I) was affected by interpersonal relationships, organizational commitment, and working conditions. Working conditions and salary affected organizational citizenship behavior that benefits the organization (OCB-O). According to the qualitative research results, the relationship between motivation of employees and OCB; and the relationship between happiness at work (HAW) and OCB was examined. Whether the position levels cause a change in the relationships between motivation and OCB has also been investigated. Findings from the Quantitative study revealed that growth and achievement, work itself, responsibility and recognition, interpersonal relationships, and working conditions positively influence in-role behaviors (IRB). Besides, all dimensions of motivation were found to affect OCB-I positively. Further, the results also revealed that interpersonal relationships positively affect OCB-O while salary has a negative effect. The results demonstrate the moderating role of position levels in the relationship between work itself, responsibility and recognition, working conditions, salary, and IRB. Also, position levels have a moderating role in the relationships between growth and achievement, work itself, responsibility and recognition, interpersonal relationships, salary, and OCB-I. Regarding HAW, engagement is significantly related to OCB-I. Additionally, affective organizational commitment and job satisfaction are significantly related to IRB and OCB-I. The findings suggest that having positive attitudes towards increasing engagement, affective organizational commitment, and job satisfaction can increase employees' IRB and OCB-I. The findings offer valuable and essential implications for the hospitality industry. Considering the motivation, HAW – OCB relationship, we think managers should have positive attitudes towards increasing employees' motivation, engagement, affective organizational commitment, and job satisfaction levels to encourage OCB.