Varlık alanından sanatsal zemine: A Dergisi'nin varoluşçuluk kuramıyla incelenmesi
From the realm of being to the artistic ground: An examination of A Magazine through the lens of existentialism theory
- Tez No: 1005639
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK ATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Varoluşçuluk, Existentialism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Varoluşçuluk, 19. asır sonlarında Danimarkalı filozof Soren Kierkegaard tarafından temelleri atılan ve 20. yüzyılda Jean- Paul Sartre, Martin Heidegger, Albert Camus, Karl Jaspers gibi filozofların katkılarıyla gelişmiş felsefî akımdır. Bireyin varoluşsal sorgularla birlikte anlam arayışı, bireysel özgürlük, sorumluluk, kaygı gibi kavramlar ekseninde yoğunlaşan düşünce sistemi asıl etkisini İkici Dünya Savaşı sonrası dönemde sanattan edebiyata pek çok alanda etki yaratmıştır. Bu felsefî düşüncenin ifadesinde belirleyici bir işlev gören sanat, insanın anlam arayışı ve bireysel varoluş deneyimlerini daha kapsamlı bir şekilde sorgulayan bir varlık alanı yaratmaktadır. a Dergisi, edebiyatın dönüşen yapısı ve felsefî düşünceyle gelişmiş arka planını geniş kitlelere sunan bir yayımdır. Kuruluşu 1956 yılında olan ancak asıl faaliyetini Ocak 1959 ve Haziran 1960 yılları arasına dayanan dergi, sanatsal yapısıyla sanatın derin anlamlarını irdeleyen bir yaklaşımla ilerlemiştir. Yayın hayatına aylık gazete olarak başlayıp ilk on bir sayının yayımından sonra kapanan gazete, Ocak 1959'da 12. sayıyla birlikte“Yeniden”başlığıyla sistematize hâle getirilip dergi formunu alarak yayım hayatına devam etmiştir. Varoluşçu felsefî düşüncenin etkisiyle gelişen dergi, 27 Mayıs Darbesi ile 29. sayısı olan Haziran 1960 sayısı itibariyle kapatılmıştır. Tarih Nisan 1972 yılını gösterdiğinde tek değişimi“yeni a Dergisi”isminde olmayan dergi, politik ve siyasi yazılar içeren yapısıyla pek çok değişikliğe uğramıştır. Çalışmada a Dergisi'nin tüm sayıları incelenerek yayımlanan eserler, varoluşçu edebiyat kuramının kavram ve yöntemleriyle analiz edilecektir. Elde edilen sonuçlarla a Dergisi etrafında oluşan sanat anlayışı tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Existentialism is a philosophical movement founded by Danish philosopher Søren Kierkegaard in the late 19th century and developed in the 20th century with contributions from philosophers such as Jean-Paul Sartre, Martin Heidegger, Albert Camus, and Karl Jaspers. This system of thought, centered on the individual's search for meaning, individual freedom, responsibility, and anxiety, along with existential questions, exerted its primary influence in the post-World War II era, affecting numerous fields from art to literature. Art, which plays a decisive role in the expression of this philosophical thought, creates a realm of existence that more comprehensively questions the human search for meaning and individual existential experiences. a Magazine is a publication that presents the evolving nature of literature and its background, developed through philosophical thought, to a wide audience. Founded in 1956, but its primary activity spanned January 1959 and June 1960, the magazine advanced with an approach that explored the profound meanings of art through its artistic structure. Beginning its publication as a monthly newspaper and closing after the first eleven issues, the newspaper continued its publication life with the 12th issue in January 1959, systematized under the title“Yeniden”(Renew), and adopted the form of a magazine. Developing under the influence of existentialist philosophical thought, the magazine was shut down with its 29th issue, June 1960, following the May 27 coup. By April 1972, the magazine, whose name was not the only change, had undergone numerous changes, including its structure containing political articles. This study will examine all issues of a magazine, and analyze the published works using the concepts and methods of existentialist literary theory. The results will discuss the artistic understanding that emerged around a magazine.