Lise öğrencilerinin okul motivasyonunu etkileyen faktörlerin analizi
Analysis of factors affecting school motivation of high school students
  1. Tez No: 1005662
  2. Yazar: YASEMİN KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Ortamı, Lise Öğrencileri, Okul Motivasyonu, Akademik Motivasyon, Aile Etkisi, Ebeveyn Desteği, Educatonal Envronment, Hgh School Students, School Motvaton, Academc Motvaton, Famly Influence, Parental Support
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
LİSE ÖĞRENCİLERİNİN OKUL MOTİVASYONUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ANALİZİ Bu çalışmanın amacı, lise öğrencilerinin okul motivasyonunu etkileyen faktörleri incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2023–2024 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Hakkari İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi, Hakkari ili genelinde farklı okul türlerinden birer okul seçilerek belirlenmiş olup, 14–17 yaş aralığında bulunan 307 kız ve 384 erkek olmak üzere toplam 691 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak iki bölümden oluşan bir ölçme aracı kullanılmıştır. Birinci bölümde öğrencilerin demografik özelliklerine ilişkin çoktan seçmeli 6 soruluk kişisel bilgi formu yer almaktadır. İkinci bölümde ise lise öğrencilerinin okul motivasyonunu etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Okul Motivasyonunu Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bulguları, öğrencilerin okul motivasyonu düzeylerinin genel ortalamanın üzerinde olduğunu göstermektedir. Öğrenci cinsiyeti ve ailenin ekonomik durumu ile okul motivasyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Buna karşılık, annenin eğitim durumu, anne ve babanın hayatta olma durumu ile öğrencinin algısına göre ailenin tutumları değişkenleri açısından okul motivasyonu düzeylerinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Babanın eğitim durumu ile“Okula Gitme İsteği”düzeyinde anlamlı farklılık görüldüğü, ancak“Okula Gitme Memnuniyeti”düzeyinde anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür. Araştırmanın bulguları ışığında öğrencilere, eğitimcilere, velilere ve araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF FACTORS AFFECTING SCHOOL MOTIVATION OF HIGH SCHOOL STUDENTS The purpose of ths study s to examne the factors affectng hgh school students' motvaton n school. A quanttatve research approach employng the survey model was adopted. The populaton of the study conssted of students enrolled n secondary educaton nsttutons afflated wth the Hakkar Provncal Drectorate of Natonal Educaton durng the sprng semester of the 2023-2024 academc year. The sample comprsed 691 students aged between 14 and 17, ncludng 307 female and 384 male students, selected from one school representng each exstng school type n Hakkar. Data were collected usng a two-part nstrument. The frst part conssted of a sx tem multple-choce questonnare desgned to gather students' demographc nformaton. The second part ncluded the School Motvaton Assessment Scale, whch was developed by the researcher to dentfy factors nfluencng hgh school students' school motvaton. The fndngs revealed that students' school motvaton levels were above the overall average. No statstcally sgnfcant dfferences n school motvaton were found wth respect to students' gender or famly economc status. However, sgnfcant dfferences were observed based on mothers' educaton level, whether parents were alve, and students' perceptons of ther parents' atttudes. In addton, a sgnfcant dfference was found between fathers" educaton level and students' desre to attend school, whereas no sgnfcant dfference was observed regardng the level of school satsfacton. Based on the fndngs, several recommendatons were proposed for students, educators, parents, and future researchers.