Yönetişim bağlamında Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının eğitim politikalarında yönetime katılımı
The role of civil society organizations in educational policy-making in Turkey: A governance perspective
- Tez No: 1005665
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ TUNCER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Yönetişim, Governance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de eğitim politikaları alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının (STK) yönetişim süreçlerine nasıl ve hangi düzeyde katıldığını incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma nitel yöntemle yürütülmüş ve eğitim politikalarına farklı ideolojik yaklaşımlar, kurumsal yapılar ve faaliyet alanları üzerinden katkı sunan on sivil toplum kuruluşu örnekleme dâhil edilmiştir. Araştırma sürecinde öncelikle çalışma grubu belirlenmiş, ardından veri toplama araçları geliştirilerek saha çalışması gerçekleştirilmiştir. Veriler, STK temsilcileriyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmış ve elde edilen veriler betimsel analiz ile içerik analizi tekniklerinin birlikte kullanılmasıyla çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, Türkiye'de eğitim politikaları bağlamında sivil toplumun yönetişim süreçlerine katılımının söylem düzeyinde güçlü bir meşruiyete sahip olduğunu göstermektedir. Ancak uygulamada merkeziyetçi yönetim yapısı, sınırlı etki alanları ve kurumsal kısıtlar nedeniyle bu katılımın oldukça dar bir çerçevede gerçekleştiği görülmektedir. Bulgular, STK'ların eğitim politikalarındaki rollerini doğrudan karar alma süreçlerini belirlemekten ziyade bilgi üretimi, savunuculuk, izleme ve uygulamaya katkı sağlama üzerinden tanımladıklarını ortaya koymaktadır. Katılım pratikleri çoğunlukla rapor hazırlama, yazılı görüş bildirme ve kurumsal toplantılara katılma şeklinde gerçekleşmektedir. Kurul, komisyon ve çalıştaylar bu katılımın başlıca mekanizmalarını oluşturmaktadır. Bununla birlikte geri bildirim mekanizmalarının zayıflığı, katılım süreçlerindeki düzensizlikler ve bürokratik engeller, sivil toplumun politika süreçlerindeki etkisini sınırlamaktadır. Türkiye gibi merkeziyetçi geleneklerin güçlü olduğu bağlamlarda yönetişim daha çok“hiyerarşi içinde iş birliği”biçiminde ortaya çıkmakta; STK'ların katılımı çoğunlukla danışma ve bilgilendirme düzeyinde kalmaktadır. Buna rağmen veri temelli çalışmalar, izleme faaliyetleri ve sürekli savunuculuk girişimleri, yönetişim süreçlerinde tamamen kopuk olmayan sınırlı bir etkileşim alanının varlığına işaret etmekte ve yönetişimin yerel geçerlilik açısından Türkiye ve benzeri ülkelerde“hiyerarşik yönetişim”bağlamında değerlendirilmesini daha gerçekçi kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates how and to what extent civil society organizations (CSOs) in Türkiye participate in education policy governance. Employing a qualitative approach, ten CSOs with diverse ideological orientations, institutional structures, and areas of activity were included. The research process involved identifying the study group, developing data collection instruments, and conducting fieldwork. Data was collected through semi-structured interviews with CSO representatives and analyzed using a combination of descriptive and content analysis techniques. Findings indicate that CSO participation in education policy enjoys strong legitimacy at the discursive level. However, practical engagement is constrained by centralized governance, limited influence, and institutional barriers. CSOs primarily contribute through knowledge production, advocacy, monitoring, and supporting policy implementation rather than direct decision-making. Participation typically occurs via report preparation, written opinions, and attendance at councils, commissions, and workshops. Weak feedback mechanisms, irregular participation processes, and bureaucratic obstacles further limit CSOs' impact. In centralized contexts such as Türkiye, governance tends to function as“collaboration within hierarchy,”with CSO involvement largely at the consultation and information-sharing level. Nonetheless, evidence-based studies, monitoring activities, and sustained advocacy demonstrate a limited yet ongoing sphere of interaction. These findings suggest that governance in Türkiye and similar countries is most accurately understood as“hierarchical governance”, with civil society playing a constrained but meaningful role in policy processes.