Öğretmenlerin çok kültürlü eğitime yönelik yeterlik algılarının belirlenmesi
Determining teachers' perceptions of competence in multicultural education
- Tez No: 1005668
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çok kültürlü eğitim, Çok kültürlü yeterlilik algısı, Çok kültürlülük, Öğretmen yeterliliği, Öğretmenler, Multicultural education, Multicultural competence perception, Multiculturalism, Teacher competence, Teachers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Hakkâri ilinde görev yapan öğretmenlerin çok kültürlü eğitime yönelik yeterlilik algılarını çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Araştırma, betimsel nitelikte olup betimsel tarama modeli kapsamında nedensel karşılaştırma yaklaşımı kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Hakkâri ili Merkez ilçesindeki resmî eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında 650 öğretmene ulaşılmış; eksik veri ve geri dönüş sağlanamaması gibi nedenlerle 420 öğretmenden elde edilen veriler analiz edilmiştir. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgiler Formu”ve“Çok Kültürlü Yeterlik Algıları Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler SPSS 27 paket programı ile analiz edilmiştir. Analizlerde betimsel istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklemler t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmış, anlamlı farklılıkların belirlenmesinde Tukey post-hoc testinden yararlanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulguları, öğretmenlerin çok kültürlü eğitime yönelik tutum ve farkındalık düzeylerinin genel olarak olumlu olduğunu, ancak bu olumlu algının pedagojik uygulamalara yeterince yansıtılamadığını göstermektedir. Cinsiyet, branş, eğitim durumu ve mesleki kıdem değişkenlerine göre çok kültürlü yeterlilik algılarında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Buna karşılık, öğretmenlerin öğrenim hayatlarında bulundukları yerleşim birimlerinin kültürel yapısı ve görev yaptıkları okul kademesi değişkenlerinin, özellikle beceri boyutunda anlamlı farklılıklar oluşturduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, öğretmenlerin çok kültürlü yeterlilik algılarının bilişsel ve tutumsal boyutlarda güçlü, uygulamaya dönük boyutlarda ise sınırlı olduğu görülmüştür. Bu bulgular, çok kültürlü eğitimin öğretmen yetiştirme ve mesleki gelişim süreçlerinde daha uygulama temelli bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the perceptions of teachers working in the province of Hakkâri regarding their competencies toward multicultural education in terms of various variables. The study was conducted using a descriptive research design and employed a causal-comparative approach within the descriptive survey model. The study group consisted of teachers working in public educational institutions in the central district of Hakkâri during the 2024–2025 academic year. Although 650 teachers were reached, the analyses were carried out using data obtained from 420 teachers due to missing responses and non-return of some questionnaires. Data were collected using the“Personal Information Form”and the“Multicultural Competency Perception Scale”and analyzed using the SPSS 27 statistical software package. Descriptive statistics, independent samples t-tests, and one-way analysis of variance (ANOVA) were used in the analyses, and the Tukey post-hoc test was applied to identify the source of significant differences. The level of significance was set at p < .05. The findings indicate that teachers generally have positive attitudes and awareness toward multicultural education; however, these perceptions are not sufficiently reflected in pedagogical practices. No significant differences were found in teachers' perceptions of multicultural competence in terms of gender, teaching branch, educational level, or professional seniority. In contrast, the cultural characteristics of the residential areas in which teachers lived during their educational lives and the school level at which they work were found to create significant differences, particularly in the skills dimension. Overall, teachers' perceptions of multicultural competence were strong in cognitive and attitudinal dimensions but limited in practice-oriented dimensions. These findings suggest that multicultural education should be addressed in a more practice-based manner in teacher education and professional development processes.