Beyin bilgisayar arayüzünün sanat ve gerçeklik algısı kapsamında değerlendirilmesi
Brain computer interface evaluation within the scope of art and reality perception
  1. Tez No: 1005670
  2. Yazar: MUHEMMET FATİH KILAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR UÇAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli tasarım, Dijital tasarım, Görsel iletişim tasarımı, Görsel sanatlar, Güzel sanatlar, İnteraktif medya tasarımı, Computer aided design, Visual communication design, Visual arts, Fine arts, Interactive media design
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
Özet
Bu tez, beyin bilgisayar arayüzü (BBA) teknolojilerinin sanat pratikleri içerisindeki kullanımını, özellikle gerçeklik algısı ve estetik deneyim bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Son yıllarda nörobilim temelli teknolojilerin sanat ve tasarım alanlarına entegre edilmesi, izleyicinin pasif bir alıcı konumundan çıkarak deneyimin aktif bir bileşeni haline gelmesine olanak tanımaktadır. Bu dönüşüm, sanatın temsil edici yapısından uzaklaşarak algıyı düzenleyen ve deneyimi şekillendiren bir sisteme evrilmesini beraberinde getirmektedir. Çalışma kapsamında, beyin dalgalarına dayalı etkileşim mekanizmaları kullanılarak izleyicinin bilişsel ve duygusal durumlarının sanatsal üretim sürecine nasıl dahil edilebileceği araştırılmıştır. EEG tabanlı BBA sistemleri aracılığıyla elde edilen nörofizyolojik veriler, görsel ve işitsel parametrelerle ilişkilendirilerek etkileşimli sanat deneyimleri oluşturulmuştur. Bu süreçte nöroestetik, kavramsal sanat ve interaktif medya yaklaşımları kuramsal bir çerçevede ele alınmış, gerçeklik algısının sanat deneyimi içindeki rolü disiplinlerarası bir perspektifle tartışılmıştır. Tezin uygulama bölümünde, EEG verilerine dayalı etkileşimli sanat çalışmaları geliştirilmiş ve bu çalışmalar üzerinden izleyicinin algısal katılımı, kontrol hissi ve deneyimsel gerçeklik düzeyi analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, BBA destekli sanat pratiklerinin izleyici ile eser arasındaki ilişkiyi derinleştirdiğini ve çok katmanlı bir gerçeklik deneyimi sunduğunu göstermektedir. Bu bağlamda tez, sanat, teknoloji ve algı ilişkisini yeniden düşünmeye yönelik kuramsal ve uygulamalı katkılar sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to examine the use of brain computer interface (BCI) technologies within artistic practices, particularly in relation to perception of reality and aesthetic experience. The increasing integration of neuroscience-based technologies into art and design has enabled audiences to move beyond passive spectatorship and become active participants in the experiential process. This shift marks a transformation of art from a representational structure toward a system that organizes perception and shapes experience. Within the scope of this study, the incorporation of cognitive and emotional states into artistic production through brainwave-based interaction mechanisms is investigated. Neurophysiological data obtained via EEG-based BCI systems are mapped to visual and auditory parameters to construct interactive art experiences. The research is grounded in a theoretical framework that brings together neuroaesthetics, conceptual art, and interactive media, while critically addressing the role of reality perception within artistic experience from an interdisciplinary perspective. The practical component of the dissertation involves the development of EEG-driven interactive artworks and the analysis of audience engagement in terms of perceptual participation, sense of control, and experiential authenticity. The findings indicate that BCI-supported artistic practices deepen the relationship between the artwork and the viewer, offering a multi-layered and dynamic perception of reality. In this context, the study provides both theoretical and practical contributions toward rethinking the relationship between art, technology, and perception.