Çağdaş mimari tasarımda sıkıştırılmış toprak tekniğinin kullanımı ve tasarım potansiyelleri
The use of rammed earth technique in contemporary architectural design and design potentials
- Tez No: 1005700
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA KOLSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir mimari, Sustainable architecture
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
Özet
İnsanlık tarihinin en eski yapı malzemelerinden biri olan toprak, günümüzde artan çevresel kaygılar, enerji tüketimi ve karbon salımı tartışmalarıyla birlikte yeniden önem kazanmaktadır. Ancak, teknik belirsizlikler, algısal önyargılar ve yürürlükteki mevzuat yetersizlikleri nedeniyle sıkıştırılmış toprak tekniğin yaygınlaşması sınırlıdır. Bu çalışma, sıkıştırılmış toprak tekniğini tarihsel gelişimi, yapım süreçleri, yapı fiziği, yapı mühendisliği ve sürdürülebilirliği üzerinden çok boyutlu biçimde inceleyerek, çağdaş mimarideki tasarım potansiyelini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çağdaş sıkıştırılmış toprak tekniğini temsil eden farklı coğrafya, iklim ve işlevlere sahip yirmi yapı örneği sistematik olarak analiz edilmiştir. Yapılar, oluşturulan analiz künyesi doğrultusunda tasarım, yapısal sistem, iç mekân konforu ve sürdürülebilirlik başlıkları altında ele alınmıştır. Bulgular, sıkıştırılmış toprağın yalnızca geleneksel bir teknik değil, doğru kalite kontrol süreçleri, çağdaş mühendislik yaklaşımları ve tasarım kararlarıyla desteklendiğinde farklı ölçek ve bağlamlarda uygulanabilen çağdaş bir yapı sistemi olduğunu göstermektedir. İncelenen örnekler, tekniğin farklı iklim ve kültürel koşullara uyarlanabildiğini ve sürdürülebilir mimarlık tartışmaları içinde güncel bir alternatif oluşturduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Earth has re-emerged as a relevant construction material in response to increasing environmental concerns, the high energy demand of the building sector, and carbon emission reduction requirements. Despite its long-standing historical use, the broader implementation of rammed earth construction remains constrained by technical uncertainties, persistent perceptual biases, and regulatory limitations. This thesis investigates rammed earth construction through an integrated examination of its historical development, construction methodologies, structural behaviour, and building physics performance, with the aim of evaluating its design potential within contemporary architectural practice. A comparative analysis of twenty contemporary rammed earth buildings located across diverse climatic, cultural, and functional contexts was conducted. The selected case studies were assessed through a structured analytical framework addressing architectural design strategies, structural systems, indoor environmental performance, material stabilisation approaches, and sustainability criteria.The findings demonstrate that rammed earth should not be confined to a vernacular or traditional paradigm. When supported by appropriate quality control procedures, informed material selection, and contemporary engineering integration, it can function as a technically valid and architecturally expressive construction system across varying scales and climatic conditions. The study contributes a systematic evaluative framework that clarifies the technical, environmental, and design potentials of rammed earth within sustainable architectural discourse.