Yüksek penetrasyonlu rüzgâr enerjili elektrik şebekelerinde küçük sinyal kararlılık analizi
Small signal stability analysis of electrical networks with high penetration of wind energy
  1. Tez No: 1005710
  2. Yazar: DİLAY NAZ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KARATEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar enerjisi, Wind energy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Teknolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında elektrik şebekelerinde giderek artan rüzgâr enerjisi penetrasyonunun sistem kararlılığı üzerindeki etkileri küçük sinyal kararlılık analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bu bağlamda, rüzgâr enerjisi entegrasyonunun şebeke dinamiklerini nasıl değiştirdiği ve bu değişimin kararlılık sınırlarına etkileri ortaya konulmuştur. Gerçekleştirilen çalışmalarda, klasik güç sistemi parametreleri olan atalet sabiti, sönüm katsayısı ve iletim hattı empedansı gibi faktörlerin sistemin modal davranışı üzerindeki etkileri detaylıca analiz edilmiştir. Farklı rüzgâr türbini teknolojileri olan sabit hızlı rüzgâr türbinleri ve çift beslemeli indüksiyon jeneratörlerinin değişen penetrasyon seviyelerinde ve farklı şebeke konumlarında sisteme entegrasyon senaryoları, kararlılık analizlerinde yaygın olarak kullanılan Kundur iki-alanlı test sistemi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Analizlerin sonucunda, sistem parametrelerindeki ve rüzgâr enerji entegrasyon senaryolarındaki değişimlerin önemli etkiler yarattığı gözlemlenmiştir. Bu analizler, şebekelerin planlanması ve işletilmesi süreçlerinde kararlılık risklerinin belirlenmesi ve yönetilmesi açısından kritik öneme sahiptir. Elde edilen sonuçlar, kararlılık iyileştirme stratejilerinin sistemin bütüncül yapısı gözetilerek tasarlanması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the impacts of the increasingly high penetration of wind energy in electrical power systems on system stability are investigated using the small-signal stability analysis method. Within this framework, the manner in which wind energy integration alters grid dynamics and the effects of these changes on stability limits are systematically examined. The conducted analyses focus in detail on the influence of classical power system parameters, such as the inertia constant, damping coefficient, and transmission line impedance, on the modal behavior of the system. Integration scenarios involving different wind turbine technologies, namely constant-speed wind turbines and doubly fed induction generators, are implemented at various penetration levels and at different grid locations. These scenarios are evaluated on the Kundur two-area test system, which is widely adopted in stability studies. The results demonstrate that variations in system parameters and the scenarios of wind energy integration lead to significant effects on system stability characteristics. These findings are of critical importance for identifying and managing stability risks in power system planning and operation. Moreover, the obtained results indicate that stability enhancement strategies should be designed with careful consideration of the overall system structure and its dynamic interactions.