Kastamonu tarihi mimari yapılarının porselen yüzeylerde kalıp baskı ve rölyef teknikleriyle yorumlanması
Interpretation of Kastamonu historical architectural structures on porcelain surfaces with mold printing and relief techniques
- Tez No: 1005757
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSOY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Artistik seramik, Kalıp teknolojileri, Mimari yapı, Porselen, Rölyef, Artistic ceramic, Formwork technologies, Architectural structure, Porcelain
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Kastamonu'nun tarihi mimari mirasını, porselen malzemenin olanaklarıyla yeniden yorumlayarak özgün bir sanatsal ifade dili geliştirmeyi amaçlamaktadır. Kent merkezinden seçilen ve farklı dönemleri temsil eden 11 simgesel yapının (Hükümet Konağı, Abdurrahmanpaşa Lisesi vb.) mimari kimliği, kalıp baskı ve rölyef teknikleriyle porselen yüzeylere aktarılmıştır. Çalışmanın temelini, porselenin plastik şekillendirilebilirliği ile ışık geçirgenlik (transparanlık) özelliğinin sanatsal potansiyelini birleştirme fikri oluşturmaktadır. Uygulama sürecinde silikon kalıp ve elle şekillendirme yöntemleri kullanılırken, yüzeylerde mangan oksit ve şeffaf sır tercih edilmiştir. 1200°C'de pişirilen ve LED aydınlatma ile sergilenen eserler, mimari detayları malzemenin içinden sızan ışıkla vurgulamaktadır. Araştırma, seramik sanatının, mimari mirası yalnızca belgelemekle kalmayıp, malzemeye özgü nitelikler aracılığıyla ona yeni estetik ve duyusal katmanlar ekleyerek kent belleğinin yaşatılmasına katkı sunabileceğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, kültürel mirasın korunmasında disiplinlerarası yaklaşımların önemini ve seramik sanatının bu süreçteki rolünü yeni bir perspektifle değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to develop an original artistic language by reinterpreting Kastamonu's historical architectural heritage using the possibilities offered by porcelain. The architectural identity of 11 symbolic buildings (Government House, Abdurrahmanpaşa High School, etc.) selected from the city center and representing different periods has been transferred to porcelain surfaces using mold printing and relief techniques. The core of the work is the idea of combining the artistic potential of porcelain's plastic malleability with its light-transmitting (transparent) properties. During the application process, silicone molds and hand-shaping methods were used, while manganese oxide and transparent glaze were preferred for the surfaces. The works, fired at 1200°C and displayed with LED lighting, emphasize the architectural details with light seeping through the material. The research reveals that ceramic art can contribute to the preservation of urban memory not only by documenting architectural heritage but also by adding new aesthetic and sensory layers to it through the unique qualities of the material. This study evaluates the importance of interdisciplinary approaches in the preservation of cultural heritage and the role of ceramic art in this process from a new perspective.