Ortabelen Tepe 2012 yılı kurtarma kazısı verilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the 2012 rescue excavation data of Ortabelen Tepe
- Tez No: 1005791
- Danışmanlar: PROF. DR. ABUZER KIZIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Arkaik Dönem, Muğla-Milas, Toplumsal arkeoloji, Çevresel arkeoloji, Archaic Period, Muğla-Milas, Community archaeology, Environmental archeology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Muğla ili, Milas ilçesi sınırları içerisinde yer alan Ortabelen Tepe'de 2012 yılında yapılan kurtarma kazısı çalışmaları sırasında açığa çıkarılan taşınır ya da taşınmaz kültür varlıklarının değerlendirilmesi yapılmıştır. Açığa çıkarılan eserlerin bölgesel ve dönemsel özellikleri ile malzeme analizleri yapılarak çağdaş yerleşim yerleri ile benzer buluntuların karşılaştırılması amaçlanmıştır. Ortabelen Tepe'de ortaya çıkarılan mimari yapı veya yapı öğeleri ve küçük buluntular Kalkolitik dönemden Roma dönemine kadar geniş bir tarih aralığına yayılmaktadır. Ortabelen Tepe'nin tarihsel varlığı ve kronolojik dizini ortaya çıkarılan bu veriler ışığında sunulmaya çalışılmıştır. Kalkolitik, Tunç, Geometrik, Klasik, Hellenistik ve Roma dönemlerine ait veriler: günlük kullanıma yönelik seramik parçalarından ve taş, kemik, demir gibi farklı malzemelerden üretilmiş el aletlerinden oluşmaktadır. Arkaik dönemde ise söz konusu seramik ve diğer küçük buluntuların yoğunluğu artmakta ve bu döneme ait mimari yapı ve yapı öğeleri ilk defa ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla mevcut araştırmalar ışığında mimari bağlam dikkate alındığında, Ortabelen Tepe'de yerleşime işaret edebilecek en erken verilerin Arkaik döneme ait olduğu belirtilebilir. Açığa çıkarılan mimari öğeler savunma sistemine ait verilerdir. Bahsi geçen mimari yapı öğeleri, Arkaik dönemde Ortabelen Tepe'nin savunma amaçlı kullanım gördüğüne kanıt oluşturmaktadır. Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan ve çalışmamızda I ve II No'lu Kuleler olarak isimlendirilen iki adet kuleye ait veriler tezin odak noktasını oluşturmaktadır. Bununla birlikte, kurtarma kazısı sırasında yapılan çalışmalar ve ele geçen diğer küçük buluntular da çalışma kapsamında değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, an evaluation was made of the movable and immovable cultural assets uncovered during the 2012 salvage excavation work at Ortabelen Hill, located within the boundaries of the Milas district of Muğla province. The aim was to conduct regional, period-specific, and material analyses of the uncovered artifacts and to compare similar finds with contemporaneous settlements. The architectural structures or buildings unearthed at Ortabelen Tepe, along with small finds, span a wide historical range, from the Chalcolithic period to Roman traces. The historical existence and chronological sequence of Ortabelen Tepe have been presented in light of these uncovered data. The findings from the Chalcolitic, Bronze, Geometrik, Classical, Hellenistik and Roman periods consist of pottery fragments intended for daily use and hand tools made from various materials such as stone, bone, and iron. In the Archaic period, the density of the aforementioned pottery and other small finds increases, and architectural structures and structural elements from this period appear for the first time. Therefore, considering the architectural context in light of current research, it can be stated that the earliest data potentially indicating settlement at Ortabelen Tepe belong to the Archaic period. The uncovered architectural elements are related to the defense system. These architectural structural elements constitute evidence that Ortabelen Tepe was used for defensive purposes during the Archaic period. The focus of the thesis is the data regarding two towers, referred to as Towers No. I and II in our study, which were uncovered during the excavation work. Additionally, the work carried out during the rescue excavation and other small finds retrieved have also been evaluated within the scope of the study.