Süreç temelli yazmanın 7. sınıf öğrencilerinin bilgilendirici ve hikâye edici metin yazma becerisine etkisi
The effect of process-based writing on 7th grade students' skills in writing informative and narrative text
  1. Tez No: 1005813
  2. Yazar: BAHAR KÜÇÜKISTIRANCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KÜRŞAT YORGANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgilendirici metin, Hikaye edici metin, Sürece dayalı yazma, Informational text, Narrative text, Process-based writing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Araştırmada süreç temelli yazma yönteminin 7. sınıf öğrencilerinin bilgilendirici ve hikâye edici metin yazma becerisini nasıl etkilediği incelenmiştir. Karma araştırma yöntemlerinden çoklu karma deseninin kullanıldığı bu araştırma, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında bir devlet okulunun 7. sınıf düzeyindeki deney ve kontrol gruplarında yer alan 70 öğrenci, deney grubundan seçilen 9 öğrenci ve 10 Türkçe öğretmeni ile yürütülmüştür. Nicel ve nitel veriler bütünsel olarak ele alınmıştır. Araştırmanın nitel boyutunu öğretmen ve öğrenci görüşmeleri, nicel boyutunu ise deneysel işlem oluşturmuştur. Araştırmanın verileri“Ortaokul Öğrencileri için Bilgilendirici Metin Dereceli Puanlama Anahtarı”,“Hikâye Edici Metin Dereceli Puanlama Anahtarı”,“Bilgilendirici Metin Yazma Ön-Son Testi”,“Hikâye Edici Metin Yazma Ön-Son Testi”,“Yarı Yapılandırılmış Öğretmen Görüşme Formu”ve“Yarı Yapılandırılmış Öğrenci Görüşme Formu”, öz değerlendirme formları ve kontrol listesiyle toplanmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen nicel verilerin analizinde bağımlı örneklem t-testi ve bağımsız örneklem t-testi, etki büyüklüğünü tespit etmek için ise Cohen's d değeri kullanılmıştır. Görüşme formlarıyla elde edilen nitel veriler ise içerik analiziyle çözümlenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre süreç temelli yazma yönteminin kullanıldığı deney grubundaki öğrencilerin lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Süreç temelli yazma yönteminin 7. sınıf öğrencilerinin bilgilendirici ve hikâye edici metin yazımını olumlu etkilediği tespit edilmiştir. Bu etkinin bilgilendirici metin yazımında daha yüksek olduğu görülmektedir. Öğretmenlerle gerçekleştirilen görüşmenin sonucunda öğrencilerin hikâye edici metin türlerinde daha fazla bilgiye sahip olduğu, yazma yeterlilik ve istekliliğinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğretmenler süreç temelli yazma yönteminin hikâye edici metin yazımında daha etkili olduğunu ifade etmiştir ancak öğrenci görüşmelerinden elde edilen veriler yöntemin bilgilendirici metin yazımında daha etkili olduğu yönündedir. Nicel ve nitel veriler birlikte incelendiğinde öğretmen, öğrenci görüşleri ve nicel verilerin bazı yönlerden çeliştiği görülmektedir. Öğretmenler, öğrencilerin süreç temelli yazma yöntemiyle hikâye edici metinleri daha iyi yazacaklarını düşünürken öğrenciler ve nicel veriler süreç temelli yazmanın bilgilendirici metinlerin yazımında daha etkili olduğu sonucunu vermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined how the process-based writing method affects the informative and narrative text writing skills of seventh-grade students. The study, in which a multiphase mixed design—one of the mixed research methods—was used, was conducted in the 2024–2025 academic year with 70 students from the experimental and control groups at the seventh-grade level in a state school, 9 students selected from the experimental group, and 10 Turkish language teachers. Quantitative and qualitative data were handled holistically. The qualitative dimension of the study consisted of teacher and student interviews, while the quantitative dimension consisted of the experimental procedure. The data of the study were collected through the“Informative Text Analytic Rubric for Secondary School Students,”“Narrative Text Analytic Rubric,”“Informative Text Writing Pre-Test and Post-Test,”“Narrative Text Writing Pre-Test and Post-Test,”“Semi-Structured Teacher Interview Form,”and“Semi-Structured Student Interview Form,”as well as self-assessment forms and a checklist. In the analysis of the quantitative data obtained within the scope of the study, the paired samples t-test and the independent samples t-test were used, and Cohen's d value was used to determine the effect size. The qualitative data obtained through the interview forms were analyzed using content analysis. According to the results of the study, a significant difference was found in favor of the students in the experimental group in which the process-based writing method was used. It was determined that the process-based writing method positively affected seventh-grade students' informative and narrative text writing. This effect was found to be higher in informative text writing. As a result of the interviews conducted with teachers, it was concluded that students had more knowledge about narrative text types and that their writing competence and willingness were higher. In addition, teachers stated that the process-based writing method was more effective in narrative text writing; however, the data obtained from student interviews indicated that the method was more effective in informative text writing. When the quantitative and qualitative data were examined together, it was observed that teacher opinions, student opinions, and quantitative data contradicted each other in some respects. While teachers think that students will write narrative texts better with the process-based writing method, student opinions and quantitative data indicate that process-based writing is more effective in writing informative texts.