Soğuk Savaş sonrası Rus dış politikasında Irak ve Suriye Kürtleri
The Kurds of Iraq and Syria in Russian foreign policy in the post–Cold War era
- Tez No: 1005843
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ALPTEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilimler, Tarih, International Relations, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Dış politika, Irak, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Irak Kürdistan Demokrat Partisi, Kuzey Suriye, Kürtler, Kürtçülük hareketi, Ortak Dış Siyaset ve Güvenlik Politikası, Rusya, Suriye, Iraq, Iraq Kurdistan Regional Government, Iraq Kürdistan Democrat Party, Nort Syria, Kurdish, Kurdish movement, Common Foreign Policy and Security Policy, Russia, Syria
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Rusya'nın Irak ve Suriye Kürtleriyle kurduğu ilişkileri Soğuk Savaş sonrası uluslararası sistemdeki dönüşümler çerçevesinde incelemekte; ancak meseleyi yalnızca dönemin koşullarına indirgemeden, Çarlık Rusyası'ndan Sovyetler Birliği'ne ve günümüz Rusya'sına uzanan tarihsel süreklilikler ve stratejik refleksler ışığında değerlendirmektedir. Çarlık döneminde Osmanlı İmparatorluğu'na karşı çevreleme stratejisinin bir parçası olarak Kürt aşiretleriyle kurulan temaslar, Sovyet döneminde ideolojik yayılmanın bir uzantısına, Soğuk Savaş sonrasında ise çıkar temelli, esnek ve pragmatik bir ilişki biçimine evrilmiştir. Çalışma, özellikle Irak'ta KDP ve KYB ile, Suriye'de ise PYD/YPG gibi ayrılıkçı ve devlet-dışı aktörlerle geliştirilen ilişkilerin Rusya'nın Orta Doğu politikasında nasıl çok katmanlı ve amaç odaklı şekilde araçsallaştırıldığını ortaya koymaktadır. Bu ilişkilerin enerji güvenliği, Akdeniz'e erişim, NATO genişlemesine karşı jeopolitik denge kurma ve Batı'nın bölgesel etkisini sınırlandırma hedefleriyle doğrudan ilintili olduğu gösterilmekte; ayrıca ayrılıkçı Irak ve Suriye Kürt hareketleri içindeki siyasi ayrışmaların Moskova tarafından dikkatle yönetildiği ve zaman zaman bölgesel pazarlık unsuru olarak kullanıldığı vurgulanmaktadır. Ayrılıkçı yapıya sahip Kürt aktörlerin Rus dış politika karar alıcılarının gözünde hem bir fırsat hem de kontrollü bir risk faktörü olarak değerlendirildiği; bu bağlamda Moskova'nın zaman zaman bu aktörleri Batı'ya karşı bir baskı aracı olarak kullanırken, bölgedeki devletlerle ilişkilerini tehlikeye atmamak için hassas bir denge politikası izlediği ifade edilmektedir. Sonuç olarak çalışma, Rusya'nın Kürt politikasının ideolojik romantizmlerden bağımsız, doğrudan ulusal çıkar ve güç siyaseti ekseninde şekillendiğini; bu yaklaşımın, Moskova'nın hem bölgesel nüfuzunu pekiştirme hem de küresel güç statüsünü yeniden tahkim etme stratejisinin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines Russia's relations with the Kurdish actors in Iraq and Syria within the context of the transformations in the international system following the Cold War; however, it does not limit the analysis solely to the dynamics of the period but rather evaluates it through the lens of historical continuities and strategic reflexes extending from Tsarist Russia to the Soviet Union and contemporary Russia. Contacts established with Kurdish tribes during the Tsarist era as part of a containment strategy against the Ottoman Empire evolved into an extension of ideological expansion during the Soviet period, and following the Cold War, into a pragmatic, interest-based, and flexible relationship model. This study demonstrates how Russia's multi-layered and goal-oriented engagement with separatist and non-state Kurdish actors—specifically with the KDP and the PUK in Iraq and with the PYD/YPG in Syria has been instrumentalized within the framework of its broader Middle East policy. It further reveals that these relations are closely tied to strategic objectives such as ensuring energy security, securing access to the Mediterranean, establishing a geopolitical counterbalance to NATO expansion, and limiting Western influence in the region. The study also underscores that the political fragmentations within the separatist Kurdish movements in Iraq and Syria have been meticulously managed by Moscow and occasionally utilized as bargaining tools in the regional balance of power. Kurdish actors with a separatist character are evaluated by Russian foreign policy decisionmakers as both opportunities and controlled risks; accordingly, Moscow has pursued a delicate balancing strategy, employing these actors as leverage against the West while simultaneously striving not to jeopardize its relations with regional states. Ultimately, the study concludes that Russia's Kurdish policy is shaped not by ideological romanticism but by a realist orientation grounded in national interests and power politics, forming an integral part of Moscow's strategy to consolidate its regional influence and reassert its status as a global power.