Yüksek riskli gebelerin ve eşlerinin doğum korkusu, antenatal stres ve kaygı durumları ile eş desteği hakkında görüşleri
Views of high-risk pregnant women and their partners on fear of childbirth, antenatal stress and anxiety, and spousal support
  1. Tez No: 1005886
  2. Yazar: ASLIHAN BAŞTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL DURMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Gebe, Yüksek Risk, Doğum Korkusu, Kaygı, Stres, Eş Desteği, Deneyim, Duygu, Algı, Ebelik Bakımı, Pregnancy, Pregnant Woman, High Risk, Fear of Childbirth, Anxiety, Stress, Partner, Partner Support, Experience, Emotion, Perception, Midwifery Care
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, yüksek riskli gebelerin ve eşlerinin doğum korkusu, antenatal stres ve kaygı durumları ile eş desteği hakkındaki görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Tez çalışmasında nitel araştırma yöntemi ve fenomenolojik araştırma tasarımı 24/02/2025 ile 24/10/2025 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Kütahya İl Sağlık müdürlüğüne bağlı Aile Sağlığı Merkezlerinde yürütülmüştür. Araştırmada veriler Kişisel Bilgi Formu, Yüksek Riskli Gebeler ve eşleri için Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formları rehberliğinde toplanmıştır. Yüksek riskli gebelerin ve eşlerinin sosyo-demografik özellikleri ile gebelerin obstetrik özellikleri sayı ve yüzde ile değerlendirilmiştir. Görüşme sonrası ses kayıtları, birebir metne dönüştürülmüş ve yazılı hale getirilmiştir. Açık kodlama yöntemi ile kodlanmış ve kodlar katılımcıların ifadelerinden türetilmiştir. Bulgular: Yüksek riskli gebeler ve eşleri ile yapılan görüşmelerin içerik analizi sonucunda on bir ana tema ve yirmi yedi alt tema belirlenmiştir. Gebeliğe ve yüksek riskli gebelik tanısı almaya yönelik gebelerin ve eşlerinin gebeliğin başlangıcında olumlu duygular hissettikleri mutlu olduklarını ifade etmişlerdir. Tanı aldıktan sonra olumlu duyguların yerini kaygı, stres ve korku duyguları almıştır. Bazı gebeler ölüm korkusu yaşadığını ifade ederken büyük çoğunluğu bebeğini kaybetme korkusu yaşamaktadır. Eşler ise bu süreci daha olumlu duygularla geçirmiştir. Gebelerin bazıları eş desteğini günlük yaşamlarında fiziksel yardım ya da psikolojik destek olarak algılamışlardır. Ancak bazı gebeler eş desteğini hissedemediklerini yalnız kaldıklarını belirtmişlerdir. Eşler açısından ise tüm eşler gebelere fiziksel ya da psikolojik olarak destek olduklarını belirtmişlerdir. Eş desteği konusunda desteğe ihtiyacı olmadığını belirten eşler olduğu gibi destek ihtiyacı olan ve yalnız kaldığını belirten eşler de olmuştur. Her iki eşte bu sürecin onları zorladığını, yaşamlarına olumsuz yansıdığını ancak bebekleri için bu süreci atlatmak istediklerini ifade etmişlerdir. Sonuç: Araştırmada, yüksek riskli gebelerin ve eşlerinin stres, kaygı ve korku duygularını yoğun yaşadığı ve eş desteği önemi ortaya çıkmıştır. Ebeler ve diğer sağlık profesyonelleri kadın merkezli ve bireyselleştirilmiş bakım yaklaşımlarını kullanarak yüksek riskli gebeler ve eşlerine güvenli iletişim ortamları oluşturarak duygularını ifade etmelerine olanak sağlamalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the views of high-risk pregnant women and their partners regarding fear of childbirth, antenatal stress and anxiety, and spousal support. Method: Qualitative research methods and phenomenological research design were used in the thesis study, conducted between February 24, 2025, and October 24, 2025. The research was carried out at Family Health Centers affiliated with the Kütahya Provincial Health Directorate. Data were collected using a Personal Information Form and Semi-Structured Interview Forms for high-risk pregnant women and their partners. The socio-demographic characteristics of high-risk pregnant women and their partners and the obstetric characteristics of pregnant women were evaluated in terms of numbers and percentages. After the interviews, the audio recordings were transcribed and written up. Data were coded using the open coding method, with codes derived from participants' statements. Findings: Content analysis of interviews with high-risk pregnant women and their partners identified 10 main themes and 23 subthemes. Pregnant women and their partners reported feeling positive emotions and expressing happiness at the beginning of pregnancy regarding pregnancy and receiving a high-risk pregnancy diagnosis. After receiving the diagnosis, positive emotions were replaced by feelings of anxiety, stress, and fear. While some pregnant women stated that they experienced fear of death, the vast majority experienced fear of losing their baby. Partners, on the other hand, experienced this process with more positive feelings. Some pregnant women perceived their partner's support as physical help or psychological support in their daily lives. However, some pregnant women stated that they did not feel their partner's support and felt alone. From the perspective of partners, all partners reported providing physical or psychological support to pregnant women. While some partners stated they did not need support, others said they did and felt alone. Both partners noted that this process was complicated for them and hurt their lives, but they wanted to get through it for their babies. Result: The study revealed that high-risk pregnant women and their partners experience intense feelings of stress, anxiety, and fear, highlighting the importance of partner support. Midwives and other healthcare professionals should use woman-centered and individualized care approaches to create safe communication environments for high-risk pregnant women and their partners, enabling them to express their feelings.