Hematolojik maligniteli hastalarda bireyselleştirilmiş bakım algısı, umut ve baş etme düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between individualized care perception, hope, and coping levels in patients with hematological malignancy
- Tez No: 1005888
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE KARAGÖZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Başa çıkma, Umut, Coping, Hope
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı hematolojik maligniteli hastaların bireyselleştirilmiş bakım algısı, umut ve baş etme düzeyi arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Bu ilişkiyi belirlemek amacıyla araştırma, ilişkisel-tanımlayıcı ve kesitsel tipte gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, Ocak 2024-Nisan 2024 tarihleri arasında Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi Onkoloji Hastanesi Hematoloji Kliniğinde yatan hematolojik malignite tanısı almış ve araştırmaya dâhil edilme kriterlerine uyan 130 hasta oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda geliştirilen Hasta Bilgi Formu, Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası, Sürekli Umut Ölçeği ve Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği aracılığı ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde güvenirlik analizi, tanımlayıcı istatistikler, Bağımsız gruplarda t testi, ANOVA Varyans analizi ve Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak alınmıştır. Araştırmada hematolojik maligniteli hastalar Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası'ndan“76,93”puan (min:17; max: 85); Sürekli Umut Ölçeği'nden“45,13”puan (min:8; max:64); Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği'nden“62,12”puan (min:40, max:160) almıştır. Ölçeklerin puan aralığı göz önüne alındığında; araştırmada hematolojik maligniteli hastaların genel olarak yüksek düzeyde olması, hastaların bakım sürecinde kendilerine özgü gereksinimlerinin dikkate alındığını düşündüklerini ve hemşirelik bakımını olumlu değerlendirdiklerini göstermektedir. Ayrıca hastaların umut düzeylerinin de benzer şekilde yüksek bulunması, bireylerin hastalık sürecine ilişkin mücadele ve motivasyonlarını koruduğunu ve geleceğe yönelik beklentilerinin sürdüğünü ortaya koymaktadır. Başa çıkma tutumları değerlendirildiğinde ise katılımcıların çoğunlukla uyum sağlayıcı stratejileri benimsedikleri ve baş etmede işlevsel yöntemler kullandıkları saptanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler doğrultusunda, bireyselleştirilmiş bakım algısı ile hastaların umut ve baş etme puan ortalamaları arasında pozitif yönlü, anlamlı ilişkiler (p<,05) olduğu belirlenmiştir. Bireyselleştirilmiş bakım algısı arttıkça hastaların hem umut düzeylerinin, hem de baş etme kapasitelerinin yükseldiği görülmüştür. Bu bulgu, hastanın kişisel gereksinimlerine duyarlı biçimde sunulan bakımın psikososyal iyilik hâlini desteklediğini göstermektedir. Sonuç olarak, hematolojik maligniteli hastalara yönelik bakım süreçlerinde bireyselleştirilmiş yaklaşımların güçlendirilmesi, psikolojik destek uygulamalarının artırılması ve baş etme becerilerini geliştirmeye yönelik hemşirelik girişimlerinin planlanmasının önemli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the relationship between individualized care perception, level of hope, and coping level in patients with hematological malignancies. In order to determine this relationship, the research was carried out in a relational-descriptive and cross-sectional type. The sample of the study consisted of 130 patients diagnosed with hematological malignancies who were hospitalized in the Hematology Clinic, and also applied to the Outpatient Clinic and Day Treatment Unit of Malatya Turgut Özal Medical Center Oncology Hospital between January 2024 and April 2024, and who met the inclusion criteria for the study. The data of the study were collected by means of the Patient Information Form, developed by the researcher in line with the literature, and the Individualized Care Scale, the State Hope Scale, and the Coping Attitudes Evaluation Scale. In the evaluation of the data, reliability analysis, descriptive statistics, Independent Samples t-test, ANOVA (Analysis of Variance), and Pearson Correlation Analysis were used. In the study, the significance level was accepted as p<,05. In the study, patients with hematological malignancies obtained a mean score of“76.93”from the“Individualized Care Scale”(min: 17; max: 85),“45.13”from the“Dispositional Hope Scale”(min: 8; max: 64), and“62.12”from the“Coping Attitudes Evaluation Scale”(min: 40; max: 160). Considering the scoring ranges of the scales, the generally high scores of patients with hematological malignancies indicate that patients perceive their individual needs to be taken into account during the care process and evaluate the nursing care positively. In addition, the similarly high levels of hope suggest that individuals maintain their motivation and struggle throughout the disease process and continue to hold positive expectations for the future. Regarding coping attitudes, it was determined that most participants predominantly adopted adaptive coping strategies and employed functional methods in managing. Based on the data obtained in the study, positive and statistically significant relationships (p < .05) were identified between perceptions of individualized care and patients' mean hope and coping scores. As perceptions of individualized care increased, both patients' levels of hope and their capacities to cope were found to improve. This finding demonstrates that care delivered in a manner sensitive to patients' individual needs supports psychosocial well-being. In conclusion, it can be stated that strengthening individualized approaches in the care processes of patients with hematological malignancies, increasing psychological support practices, and planning nursing interventions aimed at enhancing coping skills are of great importance.