Süt ineklerinde doğum sonrası oral propilen glikol uygulamasının bazı kan parametreleri ve vücut kondisyon skoru üzerine etkileri
The effects of postpartum oral propylene glycol administration on some blood parameters and body condition score in dairy cows
  1. Tez No: 1005893
  2. Yazar: ORHAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hayvan besleme, Süt inekleri, β- hidroksibütirik asit, Animal feeding, Dairy cows, β-hydroxybutyric acid
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, süt ineklerinde doğum sonrası dönemde oral propilen glikol (PG) uygulamasının kanda esterleşmemiş yağ asitleri (NEFA), beta hidroksi bütirik asit (BHBA) ve glikoz parametreleri ile vücut kondisyon skoru (VKS) üzerine etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, Sivas Merkez'de yer alan özel bir işletmede yürütüldü ve hayvan materyali olarak 40 adet sağlıklı Simental ırkı inek kullanıldı. Hayvanlar her bir grupta 20 adet olacak şekilde Kontrol ve Propilen grupları olarak iki gruba ayrıldı. Kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmadı. Propilen grubundaki hayvanlara ise doğumdan sonraki ilk beş gün boyunca 500 mL/gün oral PG uygulandı. Doğum sonrası (postpartum) ilk saat içerisinde ve doğumdan sonraki 5. gün alınan kan örneklerinde NEFA, glikoz ve BHBA analizleri yapıldı. Vücut kondisyon skoru gebeliğin son haftasında ve doğumdan sonraki 21. günde gözle ve palpasyon yolu ile belirlendi. Elde edilen veriler istatistiksel olarak parametrik ve nonparametrik uygun testlerle analiz edildi. Çalışmadaki sonuçlar değerlendirildiğinde NEFA, glikoz ve VKS parametreleri açısından gruplar arasında istatistiksel bir fark tespit edilmedi (p>0.05). Buna karşın, BHBA parametresinin postpartum 5. gün PG uygulanan grupta istatistiksel olarak önemli düzeyde azaldığı belirlendi (p<0.05). İlk ve son ölçümler arasındaki grup içi değişim incelendiğinde glikoz ve BHBA parametrelerinin Kontrol grubun da istatistiksel olarak önemli düzeyde azaldığı (p<0.05), Propilen grubunda ise istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı tespit edildi (p>0.05). Sonuç olarak, doğum sonrası erken dönemde uygulanan oral PG takviyesinin BHBA düzeylerini düşürerek negatif enerji dengesi kaynaklı metabolik stresin azaltılmasında yararlı olabileceği belirlendi. Bununla birlikte NEFA, glikoz ve VKS üzerine belirgin bir etkisinin olmadığı görüldü. Çalışmadan elde edilen sonuçlar neticesinde PG takviyesi kullanımının süt sığırlarında metabolik sağlığın korunmasında ve subklinik ketozis riskinin azaltılmasında faydalı olacağı belirtilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effects of oral propylene glycol (PG) administration during the postpartum period on blood non-esterified fatty acids (NEFA), beta-hydroxybutyric acid (BHBA), and glucose parameters, as well as body condition score (BCS), in dairy cows. The study was carried out on a private farm located in the central district of Sivas, using 40 healthy Simmental cows. The animals were divided into two groups, Control and Propylene, with 20 cows in each group. No treatment was applied to the Control group. In the Propylene group, 500 mL/day of oral PG was administered for the first five days after calving. Blood samples collected within the first hour postpartum and on the 5th day after calving were analyzed for NEFA, glucose, and BHBA. Body condition score was determined by visual inspection and palpation during the last week of pregnancy and on the 21st day postpartum. The obtained data were statistically analyzed using appropriate parametric and nonparametric tests. Based on the results, no statistically significant difference was found between the groups in terms of NEFA, glucose, and BCS parameters (p>0.05). However, the BHBA parameter was significantly lower on postpartum day 5 in the PG-administered group (p<0.05). When the within-group changes between the first and last measurements were examined, glucose and BHBA levels were found to have decreased significantly in the Control group (p<0.05), whereas no statistically significant difference was observed in the Propylene group (p>0.05). In conclusion, oral PG supplementation administered during the early postpartum period was found to be beneficial in reducing metabolic stress caused by negative energy balance by lowering BHBA levels. However, it was observed to have no marked effect on NEFA, glucose, or BCS. Based on the findings of this study, it may be suggested that PG supplementation can be useful in maintaining metabolic health and reducing the risk of subclinical ketosis in dairy cattle.