Primipar gebelerin doğum ve postpartum döneme yönelik endişeleri ile doğum şekli tercihleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between primiparous pregnant women's concerns about childbirth and the postpartum period and their mode of delivery
  1. Tez No: 1005894
  2. Yazar: NESLİHAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİYE ERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum, Postpartum dönem, Primipar, Delivery, Postpartum period, Primiparous
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 19–35 yaş grubu arasındaki primipar gebelerin doğum ve postpartum döneme yönelik endişeleri ile doğum şekli tercihleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı kesitsel tipte yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Sivas Numune Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran 384 gebe oluşturmuştur. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Gebelerin Doğum ve Doğum Sonu Dönem Endişeleri Ölçeği (DDSEÖ) ve Gebelerin Doğum Şekli Tercihleri Ölçeği (GDŞTÖ) ile toplanmış; analizler SPSS 23.0 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sosyodemografik ve obstetrik özelliklerin belirlenmesinde yüzde ve frekans, anlamlılık analizlerinde t testi ve ANOVA, değişkenler arası ilişkileri incelemede pearson korelasyon analizi kullanılmış; anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmaya katılan gebelerin yaş ortalaması 27,57±3,461 olup, %44'ü lise mezunu, %83,1'i çekirdek aile yapısına sahip, %64,1'i çalışmayan, %88,8'i sosyal güvenceli, %63,3'ü orta düzey ekonomik duruma sahip ve %59,1'i il merkezinde yaşamaktadır. Gebelerin %82,8'inin gebeliği planlı, %92,4'ünün gebeliği istenmiş olduğu belirlenmiştir. Doğum için %52,9'unun devlet hastanesini tercih ettiği, %40,1'inin 13–27. gebelik haftasında bulunduğu saptanmıştır. Doğum şekli tercihini %32,6 oranında eş, akraba ve arkadaşların etkilediği, %79,9'unun eşinin vajinal doğumu tercih ettiği görülmüştür. Kadınların %35,2'si doğuma ilişkin ilk bilgiyi medya kaynaklarından edinmiş, %82,3'ü doğum yöntemleri konusunda eğitim almıştır. Gebelerin DDSEÖ toplam puan ortalaması 6,65±1,74 olup gebelerin doğum ve doğum sonu döneme yönelik endişelerinin yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Alt boyutlarda en yüksek puan travay öncesi endişeler (7,33±1,97), en düşük puan ise sezaryen olmaya ilişkin endişeler (5,97±2,84) alt boyutunda bulunmuştur. Yaş, aile tipi, gebeliğin planlı olması, gebeliği isteme durumu, doğum korkusu, eşin doğum şekli tercihi, eğitim alma durumu, doğum şekli tercihini etkileyen faktörler ve ilk bilgi aldığı kaynağı değişkenlerinin DDSEÖ toplam ve alt boyut puanlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,05). GDŞTÖ'de öz yeterlilik alt boyutu puan ortalaması 12,87±5,72, normatif inançlar 30,37±9,21, tercihler alt boyutu 9,45±3,17 olup ölçeğin toplam puanı 52,69±15,47'dir. GDŞTÖ toplam puanı; yaş, eğitim düzeyi, çalışma durumu, sosyal güvence, ekonomik durum, yerleşim yeri, gebeliğin planlı olması, hastane tercihi, doğum korkusu, eşin tercihi, eğitim alma durumu ve ilk bilgi aldığı kaynağa göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir (p<0,05). Doğum ve postpartum döneme yönelik endişeler ile doğum şekli tercihleri arasında zayıf düzeyde, negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). DDSEÖ toplam puanı ile öz yeterlik alt boyutu arasında zayıf negatif; normatif inançlar alt boyutu ile zayıf pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Ayrıca doğum şekli tercihi toplam puanı ile bebeğe ilişkin endişeler arasında zayıf negatif; emzirmeye ilişkin endişeler ile zayıf pozitif; travay öncesi endişeler ile zayıf negatif; sezaryen endişesi ile orta düzeyde pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p<0,05). Sonuç olarak, primipar kadınların doğum ve postpartum döneme yönelik endişeleri yüksek düzeydedir. Gebelerin vajinal doğuma ilişkin tutumları orta düzeyde olumlu olup endişe düzeyi arttıkça vajinal doğumu tercih etme eğilimi azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive cross-sectional research to determine the relationship between childbirth and postpartum concerns and preferred mode of delivery among primiparous pregnant women aged 19–35 years. The sample of the study consisted of 384 pregnant women who applied to the Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinic of Sivas Numune Hospital. Data were collected using the Personal Information Form, the Pregnancy and Postpartum Concerns Scale and the Pregnancy Delivery Preference Scale. Statistical analyses were performed using SPSS version 23.0. Percentages and frequencies were used to determine sociodemographic and obstetric characteristics; independent samples t-test and ANOVA were applied for significance analyses; and Pearson correlation analysis was used to examine relationships between variables. The level of statistical significance was accepted as p<0.05. The mean age of the participants was 27.57±3.461 years; 44.0% were high school graduates, 83.1% lived in nuclear families, 64.1% were unemployed, 88.8% had social security, 63.3% had a moderate economic status, and 59.1% lived in the city center. It was determined that 82.8% of the pregnancies were planned and 92.4% were desired. Regarding the place of delivery, 52.9% preferred public hospitals, and 40.1% were between the 13th and 27th weeks of gestation. Delivery mode preference was influenced by spouses, relatives, or friends in 32.6% of the participants, and 79.9% reported that their spouses preferred vaginal delivery. In addition, 35.2% of the women obtained their first information about childbirth from media sources, and 82.3% had received education about delivery methods. The mean total score of the Pregnancy and Postpartum Concerns Scale was 6.65±1.74, indicating a high level of concern regarding childbirth and the postpartum period. Among the subscales, the highest mean score was observed in pre-labor concerns (7.33±1.97), while the lowest mean score was found in concerns related to cesarean section (5.97±2.84). Statistically significant differences were found in the total and subscale scores according to age, family type, pregnancy planning status, pregnancy intention, fear of childbirth, spouse's delivery preference, receiving education, factors affecting delivery preference, and the first source of information (p<0.05). The mean scores of the Pregnancy Delivery Preference Scale (Gebelerin Doğum Şekli Tercihleri Ölçeği) subscales were 12.87±5.72 for self-efficacy, 30.37±9.21 for normative beliefs, and 9.45±3.17 for preferences, with a total mean score of 52.69±15.47. The total score showed statistically significant differences according to age, educational level, employment status, social security, economic status, place of residence, pregnancy planning status, hospital preference, fear of childbirth, spouse's preference, receiving education, and the first source of information (p<0.05). A weak, negative, and statistically significant relationship was found between childbirth and postpartum concerns and delivery mode preferences (p<0.05). A weak negative correlation was identified between the total score of the Pregnancy and Postpartum Concerns Scale and the self-efficacy subscale, while a weak positive and statistically significant correlation was found with the normative beliefs subscale. Additionally, the total delivery preference score showed a weak negative correlation with concerns related to the baby, a weak positive correlation with concerns related to breastfeeding, a weak negative correlation with pre-labor concerns, and a moderate positive correlation with concerns related to cesarean section (p<0.05). In conclusion, primiparous women experience high levels of concern regarding childbirth and the postpartum period. While attitudes toward vaginal delivery are moderately positive, an increase in concern levels is associated with a decreased tendency to prefer vaginal delivery.