Sünnet olacak çocukların ameliyathaneye transferi sırasında uygulanan iki farklı girişimin korku, anksiyete, konfor ve ağrı düzeylerine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of two different interventions applied during the transfer of children to the operating room for circumcision on fear, anxiety, comfort and pain levels: Randomized controlled trial
- Tez No: 1005892
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA KARDAŞ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hemşirelik, Pediatric Surgery, Child Health and Diseases, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Çocuk hemşireliği, Pediatric nursing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırma, sünnet olacak çocukların ameliyathaneye transferi sırasında uygulanan hayvan destekli uygulama ve kaleydoskop ile dikkat dağıtma girişimlerinin korku, anksiyete, konfor ve ağrı düzeyleri üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla ön test- son test randomize kontrollü deneysel desende yapıldı. Araştırmanın örneklemini, Kars Harakani Devlet Hastanesi üroloji ve çocuk cerrahisi servislerinde sünnet operasyonu planlanan ve dahil edilme kriterlerine uyan 7-10 yaş grubunda 96 çocuk oluşturdu (hayvan destekli uygulama grubu=31, kaleydoskop grubu=32, kontrol grubu=33). Girişimler, çocukların ameliyathaneye transfer süreci boyunca uygulandı. Araştırmanın verilerinin toplanmasında; Çocuk Tanıtıcı Bilgi Formu, Çocuk Korku Ölçeği, Çocuk Anksiyete Skalası-Durumluluk, Konfor Davranışları Kontrol Listesi ve Wong Baker Yüzler Ağrı Değerlendirme Ölçeği kullanıldı. Araştırmanın verileri tanımlayıcı istatistikler, tek yönlü varyans analizi, bağımlı gruplarda t testi, post-hoc Bonferroni testi kullanılarak analiz edildi. Hayvan destekli uygulama ve kaleydoskop gruplarındaki çocukların son test korku, anksiyete ve ağrı puan ortalamaları, kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha düşük; konfor puanları ise anlamlı düzeyde daha yüksekti (p<0,05). Araştırma sonucunda, ameliyathaneye transfer sürecinde uygulanan hayvan destekli uygulama ve kaleydoskop girişimlerinin, sünnet olacak çocuklarda korku, anksiyete ve ağrının azaltılmasında, konforun artırılmasında etkili olduğu görüldü. Ayrıca hayvan destekli uygulamanın, kaleydoskop girişimine kıyasla korku, anksiyete ve ağrıyı azaltmada ve konforu artırmada daha etkili olduğu saptandı. Bu girişimlerin pediatrik cerrahi alanında, özellikle ameliyathaneye transfer sürecinde standart hemşirelik bakımına entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Study was conducted using a pre-test-post-test randomized controlled experimental design to determine the effects of animal-assisted intervention and kaleidoscope distraction interventions applied during the transfer of children undergoing circumcision to the operating room on their levels of fear, anxiety, comfort, and pain. The sample consisted of 96 children aged 7-10 years who were scheduled for circumcision in the urology and pediatric surgery departments of Kars Harakani State Hospital and met the inclusion criteria (animal-assisted intervention group=31, kaleidoscope group=32, control group=33). The interventions were applied throughout the children's transfer process to the operating room. The Child Demographic Information Form, Child Fear Scale, Children's State Anxiety, Comfort Behaviors Checklist and Wong Baker Faces Pain Assessment Scale were used to collect data. The study data were analyzed using descriptive statistics, one-way analysis of variance, dependent samples t-test, and post-hoc Bonferroni test. The mean post-test scores for fear, anxiety, and pain were significantly lower in the animal-assisted intervention and kaleidoscope groups compared to the control group; comfort scores were significantly higher (p<0.05). The study concluded that animal-assisted intervention and kaleidoscope procedures applied during the transfer to the operating room were effective in reducing fear, anxiety, and pain, and increasing comfort in children undergoing circumcision. Furthermore, animal-assisted intervention was found to be more effective in reducing fear, anxiety, and pain, and increasing comfort compared to kaleidoscope intervention. It is recommended that these interventions be integrated into standard nursing care in the field of pediatric surgery, particularly during the transfer to the operating room.