Gebe bilgilendirme sınıfına katılımın doğum sonu konfora etkisi
Effect of pregnancy information classes on maternal postnatal comfort
- Tez No: 598889
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDEN ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Comfort, information, midwifery, postnatal, pregnant
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Gebe bilgilendirme sınıfı programları tüm gebelerin gebelik, doğum ve doğum sonu döneme yönelik bilgi ve becerilerini artırarak, konforlu bir doğum sonu dönem geçirmelerine katkı sağlar. Bu araştırma, gebe bilgilendirme sınıfına katılımın doğum sonu konfora etkisini belirlemek amacı ile yapılan analitik bir çalışmadır. Araştırma 01.09.2017- 28.12.2018 tarihleri arasında, Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Obstetri servisinde, doğum yapan primipar anneler ile yapılmıştır. Araştırmanın vaka grubu gebe bilgilendirme sınıfına katılan 75 anne, kontrol grubunu ise katılmayan 183 anneden oluşmuştur. Araştırmanın verileri doğum sonu 6-24 saatleri arasında, araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu ve Doğum Sonu Konfor Ölçeği (DSKÖ) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, X2 testi, t-test ve Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan kontrol grubundaki annelerin yaş ortalaması 22,97±3,74, vaka grubu annelerin ise 24,01±3,70 olduğu belirlenmiştir. Vaka grubundaki annelerin %37,3'ünün lise, %76,0'ının ev hanımı olduğu, kontrol grubundaki annelerin %40,4'ünün ortaokul mezunu, %85,8'inin ev hanımı olduğu belirlenmiştir. Vaka ve kontrol grubu anneler yaş grubu, eğitim durumu ve çalışma durumu bakımından istatistiksel olarak benzer özellikte olduğu saptanmıştır (p>0,05). Vaka ve kontrol grubundaki annelerin DSKÖ toplam ve fiziksel, psikospirutüel ve sosyokültürel konforlarını alt ölçeklerinden aldıkları puan ortalamaları karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı belirlenmiştir (p>0,05). Sonuç olarak gebe bilgilendirme sınıfına katılımın annelerin doğum sonu konforlarına etkisinin olmadığı saptanmıştır. Eğitimlere doğum sonu konforu etkileyen bilgi ve becerilerin eklenmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Pregnancy information class programs help all pregnant women to have a comfortable postpartum period by increasing their knowledge and skills for pregnancy, birth and postpartum period. This study is an analytical study to determine the effect of postpartum comfort on participation in pregnant information class. The research was carried out between 01.09.2017- 28.12.2018 with primiparous mothers who gave birth in Aydın Obstetrics and Gynecology Hospital Obstetrics Department. The case group of the study consisted of 75 mothers who participated in the pregnant information class and 183 mothers who did not participate in the control group. The data of the study was collected between 6-24 hours postpartum by face to face interview method. Personal Information Form and Postpartum Comfort Scale were used to collect data. Descriptive statistics, X2 test, t-test and Mann Whitney U test were used to evaluate the data. The mean age of the mothers in the control group was 22.97 ± 3.74 years and the mothers in the case group were 24.01 ± 3.70 years. It was determined that 37.3% of the mothers in the case group were high school, 76.0% were housewives, 40.4% of the mothers in the control group were secondary school graduates and 85.8% were housewives. The mothers of the case and control groups were found to be statistically similar in terms of age group, education level and working status (p>0,05). When the mean scores obtained from the mothers in the case and control groups from the total and physical, psychospirutual and sociocultural comfort subscales were compared, no statistically significant difference was found (p>0,05). As a result, it was found that mothers who participated in pregnant information class had no effect on postpartum comfort. It may be suggested to include knowledge and skills that affect postpartum comfort.