Trigliserid glukoz-vücut kitle indeksi ile şiddetli akut pankreatit riskinin değerlendirilmesi
Evaluation of the risk of severe acute pancreatitis with the triglyceride-glucose-body mass index
  1. Tez No: 1005907
  2. Yazar: MELEK BODUR KOTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLIHAN ÇALIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, TyG indeksi, TyG-VKİ indeksi, BISAP skoru, Revize Atlanta sınıflaması, Acute pancreatitis, TyG index, TyG-BMI index, BISAP score, Revised Atlanta classification
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada akut pankreatit tanısı ile izlenen hastalarda trigliserid-glukoz-vücut kitle indeksi (TyG-VKİ) ile hastalık şiddeti arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca trigliserid-glukoz (TyG) ve TyG-VKİ indekslerinin akut pankreatit prognozunu öngörmedeki rolünün araştırılması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Ocak 2023 ile Ocak 2025 tarihleri arasında Seyrantepe Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği'nde akut pankreatit tanısı ile yatarak tedavi edilen 151 erişkin hastanın verilerinin retrospektif olarak incelenmesi ile gerçekleştirildi. Hastaların demografik özellikleri, klinik bulguları, laboratuvar parametreleri ve görüntüleme sonuçları hastane bilgi sistemi üzerinden elde edildi. Hastalık şiddeti Revize Atlanta sınıflaması ve BISAP (Bedside Index for Severity in Acute Pancreatitis) skoru kullanılarak değerlendirildi. Hastaların TyG ve TyG-VKİ değerleri hesaplanarak hastalık şiddeti ve klinik sonuçlarla ilişkileri analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 151 hastanın 65'i (%43,0) erkek, 86'sı (%57,0) kadındı ve yaş ortalaması 61,21±18,49 yıl olarak saptandı. Revize Atlanta sınıflamasına göre hastaların %61,6'sı hafif, %37,1'i orta ve %1,3'ü ağır akut pankreatit olarak değerlendirildi. Yapılan analizlerde TyG ve TyG-VKİ indekslerinin Revize Atlanta sınıflaması ve BISAP skoruna göre hastalık şiddeti ile anlamlı bir ilişki göstermediği saptandı. Ayrıca bu indeksler ile yoğun bakım ünitesi (YBÜ) yatış gereksinimi, hastane yatış süresi ve mortalite arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı. Sonuç: Bu çalışmada TyG ve TyG-VKİ indekslerinin akut pankreatit şiddetini öngörmede sınırlı bir değer taşıdığı saptanmıştır. Akut pankreatit prognozunun değerlendirilmesinde metabolik göstergelerin rolünü daha net ortaya koyabilmek için daha geniş örneklemli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between the triglyceride–glucose–body mass index (TyG-BMI) and disease severity in patients followed with the diagnosis of acute pancreatitis. In addition, the study investigated the role of the triglyceride-glucose (TyG) and TyG-BMI indices in predicting the prognosis of acute pancreatitis. Materials and Methods: This retrospective study was conducted by reviewing the data of 151 adult patients who were hospitalized with a diagnosis of acute pancreatitis in the Department of Internal Medicine at Seyrantepe Hamidiye Etfal Training and Research Hospital between January 2023 and January 2025. Demographic characteristics, clinical findings, laboratory parameters, and imaging results were obtained from the hospital information system. Disease severity was evaluated using the Revised Atlanta classification and the BISAP (Bedside Index for Severity in Acute Pancreatitis) score. TyG and TyG-BMI values were calculated, and their associations with disease severity and clinical outcomes were analyzed. Results: Of the 151 patients included in the study, 65 (43.0%) were male and 86 (57.0%) were female, with a mean age of 61.21±18.49 years. According to the Revised Atlanta classification, 61.6% of the patients were classified as mild, 37.1% as moderately severe, and 1.3% as severe acute pancreatitis. The analyses showed that TyG and TyG-BMI indices were not significantly associated with disease severity according to the Revised Atlanta classification and BISAP score. Furthermore, no statistically significant association was found between these indices and intensive care unit admission, length of hospital stays, or mortality. Conclusion: In this study, the TyG and TyG-BMI indices were found to have limited value in predicting the severity of acute pancreatitis. Larger prospective studies are needed to better elucidate the role of metabolic markers in the prognostic assessment of acute pancreatitis.