MULTİPLE TRAVMA HASTALARINDA TERS ŞOK İNDEKSİ VE GLASGOW KOMA SKALASININ ÇARPIMININ MORTALİTE VEMORBİDİTE ÜZERİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
EVALUATION OF THE EFFECT OF MULTIPLICATION OF REVERSESHOCK INDEX AND GLASGOW COMA SCALE ON MORTALITY ANDMORBIDITY IN MULTIPLE TRAUMA PATIENTS
  1. Tez No: 1005911
  2. Yazar: AYŞE YAĞMUR KUTBE KATIRCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL ALTINBİLEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Şok İndeksi, Ters Şok İndeksi, Glasgow Koma Skalası, Nötrofil Lenfosit Oranı, Shock Index, Reverse Shock Index, Glasgow Coma Scale, Neutrophil Lymphocyte Ratio
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç Travma özellikle gençler arasında mortalite ve morbiditenin en önde gelen nedenidir. Erken müdahalenin surviye önemli katkısı vardır bu sebeple hastalara ilk bakı sonrası müdahalenin geciktirilmemesi önemlidir. Multipl travma tanım olarak; baş boyun, göğüs, karın ve ekstremiteler olarak sistemik bölümler arasından en az iki majör bölgeyi içerir. Birden fazla büyük uzun kemik kırığı oluşması da multipl travma olarak kabul edilir. Benzer şekilde bir majör sistem ve iki majör ekstremite yaralanması multiple travma tanımına girer. Çalışmamızda; multiple travma ile başvuran hastaların değerlendirilmesinde güncel olarak kullandığımız parametreler olan Şok İndeksi (SI), Ters Şok İndeksi (RSI), Glasgow Koma Skalası (GKS), Serum Laktat, Hemoglobin, Nötrofil Lenfosit Oranı (NLR), Sistolik Kan Basıncı, Nabız gibi vital değerlerinin yanında alternatif olabilecek Ters Şok İndeksi x GKS skorunun (rSIG) mortalite morbidite öngörüsünde etkinliği araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem Bu retrospektif çalışmaya 01.01.2024-01.05.2025 tarihleri arasında multiple travma sebepli acil servise başvuran 274 hasta dahil edildi. Araştırmamızda hastaların cinsiyet, yaş, vital, laboratuvar değerleri, servis-yoğun bakım yatışları, hastanede kalış süreleri ve hastane içi mortalite verileri kaydedildi. Şok İndeksi (SI), Ters Şok İndeksi (RSI), Nötrofil Lenfosit Oranı (NLR) ve RSIxGKS Skoru (rSIG) değerlendirildi. Bulgular Çalışmamız 62'si kadın, 212'si erkek olmak üzere 274 hasta içermektedir; Hastaneye yatışı olan hasta sayısı 165 olup bunların 29'u Yoğun Bakım yatışıdır. 19 hasta entübe edilmiştir, 43 hastaya kan transfüzyonu yapılmıştır; 11 hasta ise mortal seyretmiştir. Hastane yatış oranı %60,2 iken Yoğun Bakım yatış oranı %10,5 idi. Entübe edilen hasta oranı %6,9 olup %15,6'sına kan ürünleri replasmanı yapılmıştır. Hastane içi mortalite oranı ise %4 idi. viii Hastaların hastane kalış süresi değerlendirmesinde Şok İndeksi, Ters Şok İndeksi, rSIG ve rSIG/yaş skorlarının hepsi anlamlı belirleyici olduğu görülmüştür. Ancak Yoğun Bakım yatış gerekliliği öngörüsünde; rSIG için cut off 18,6 değeri en yüksek tanısal performansı göstermiştir, sensitivitesi %75,9 spesifitesi %85,3 olarak hesaplandı. Karşılaştırmalı olarak Şok İndeksinin sensitivitesi %58,6'da, spesifitesi %82,4'te kalmıştır. Yine aynı şekilde Ters şok indeksinin sensitivitesi %58,6 ve spesifitesi %82,4 idi. Mortalite değerlendirmesinde rSIG için cutt-off değeri diğer çalışmalardan farklı olarak yapmış olduğumuz çalışmamızda 15.3(15) olarak belirlenmiş olup sensitivite %90,9 spesifite ise %93,9 olarak en yüksek tanısal performansa ulaştığı görülmüştür. rSIG skorunun hastaların yoğun bakım yatışını veyahut mortal seyretme risklerini belirlemede diğer skorlamaları geride bıraktığı gösterilmiştir. Sonuç Travma hastalarının acil servisteki rutin değerlendirmelerinde kullanılan parametreler olan; nabız, sistolik kan basıncı, baz açığı, laktat, GKS, nötrofil ve lenfosit oranları anlamlı sonuçlar gösterirken; çalışmamızda Nötrofil Lenfosit Oranı (NLR) ve Hemoglobin değerleri yoğun bakım yatışı, mortalite ve morbidite öngörüsünde anlamlı farklı bulunmamıştır. Hastaların genel seyrini öngörmede vital ve laboratuvar parametrelerine ek olarak pratik skorlamalara ihtiyaç duyulmakta olup yapmış olduğumuz çalışmada skorlamalar arasında yapılan karşılaştırma sonucu rSIG skorunun hastane içi mortalite ve yoğun bakım ihtiyacını öngörmede güçlü bir belirleyici olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Aim Trauma is the leading cause of mortality and morbidity, especially among young people. Early intervention contributes significantly to survival, so it isimportant not to delay intervention after the initial assessment. Multiple trauma, by definition, involves at least two major systemic sites: the head and neck, chest, abdomen, and extremities. Multiple major long bone fractures are also considered multiple trauma. Similarly, injuries involving one major system and two major extremities are considered multiple trauma. In our study, we investigated the effectiveness of the Reverse Shock Index x GCS score (rSIG), which can be an alternative to vital signs such as Shock Index (SI), Reverse Shock Index (RSI), Glasgow Coma Scale (GCS), Serum Lactate, Hemoglobin, Neutrophil Lymphocyte Ratio (NLR), Systolic Blood Pressure, and Pulse, which are currently used in the evaluation of patients presenting with multiple trauma. Material and Methods This retrospective study included 274 patients who presented to the emergency department due to multiple trauma between January 1, 2024, and May 1, 2025. Patient data including gender, age, vital signs, laboratory values, ward and intensive care unit admissions, length of hospital stay, and in-hospital mortality were recorded. Shock Index (SI), Reverse Shock Index (RSI), Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio (NLR), and RSIxGCS Score (rSIG) were evaluated. Results Our study included 274 patients, 62 female and 212 male. 165 patients were hospitalized, 29 of whom were admitted to the Intensive Care Unit. 19 patients were intubated, 43 received blood transfusions, and 11 patients died. The hospitalization rate was 60.2%, while the Intensive Care Unit admission rate was 10.5%. The proportion of patients intubated was 6.9%, and 15.6% received blood product replacements. The in-hospital mortality rate was 4%. x The Shock Index, Reverse Shock Index, rSIG, and rSIG/age scores were all found to be significant predictors of patient length of stay. However, in predicting the need for Intensive Care Unit admission, a cut-off value of 18.6 for rSIG demonstrated the highest diagnostic performance, with a sensitivity of 75.9% and a specificity of 85.3%. Comparatively, the sensitivity of the Shock Index remained at 58.6% and the specificity at 82.4%. Similarly, the sensitivity of the Reverse Shock Index was 58.6% and 82.4%, respectively. In mortality assessment, the cut-off value for rSIG was determined as 15.3(15), unlike other studies. This study demonstrated the highest diagnostic performance with a sensitivity of 90.9% and a specificity of 93.9%. The rSIG score has been shown to outperform other scoring methods in determining patients' risk of intensive care admission or mortality. Conclusion While parameters used in routine emergency room evaluations of trauma patients—pulse rate, systolic blood pressure, base deficit, lactate, GCS, neutrophil and lymphocyte ratios—showed significant results, in our study, Neutrophil-toLymphocyte Ratio (NLR) and Hemoglobin values were not found to be significantly different in predicting intensive care admission, mortality, or morbidity. Practical scores, in addition to vital and laboratory parameters, are needed to predict the general course of patients, and our study's comparison of scores demonstrated that the rSIG score is a strong predictor of in-hospital mortality and the need for intensive care.