Birinci Trimester Tarama Testinde Bakılan Papp-a Düzeylerinin Preeklampsi ve İntrauterin Büyüme Kısıtlılığı ile İlişkisi
The Relationship Between PAPP-A Levels Measured in the First Trimester Screening Test and Preeclampsia and Intrauterine Growth Restriction
  1. Tez No: 1005912
  2. Yazar: ZELİHA KURTOĞLU KUZUCU
  3. Danışmanlar: DR. SIDIKA SİBEL GÜLOVA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: PAPP-A, preeklampsi, intrauterin büyüme kısıtlılığı, birinci trimester tarama testi, PAPP-A, preeclampsia, intrauterine growth restriction, first-trimester screening
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, birinci trimester tarama testinde ölçülen pregnancy-associated plasma protein-A (PAPP-A) düzeylerinin, gebelik sürecinde preeklampsi ve intrauterin büyüme kısıtlılığı (İUBK) gelişimi ile olan ilişkisini değerlendirmek ve düşük PAPP-A düzeylerinin bu obstetrik komplikasyonlar için erken dönem bir biyobelirteç olarak kullanılabilirliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, tek merkezli, analitik, retrospektif nitelikte bir araştırmadır. Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 15/06/2023–15/06/2025 tarihleri arasında birinci trimester tarama testini yaptırmış gebelerin elektronik hasta kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Çalışmaya preeklampsi ve/veya İUBK tanısı alan gebeler ile sağlıklı gebeler dahil edildi. Birinci trimester tarama testinde ölçülen PAPP-A düzeyleri (MoM) ile obstetrik ve perinatal sonuçlar analiz edildi. Bulgular: Preeklampsi gelişen gebelerde PAPP-A düzeylerinin, preeklampsi gelişmeyen gebelere kıyasla daha düşük olduğu saptandı. Gruplar arasındaki fark istatistiksel anlamlılık sınırına yakın olmakla birlikte, düşük PAPP-A düzeylerinin preeklampsi gelişimi ile ilişkili olabileceği gözlendi. Preeklampsi/İUBK grubunda PAPP-A düzeyi (0,898 ± 0,538) sağlıklı kontrol grubuna (1,004 ± 0,586) göre daha düşük bulundu. Ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildir (t=-1,045, p=0,298).Lojistik regresyon analizinde kategorik PAPP-A değişkeni modele dahil edildiğinde PAPP-A düzeyi ile preeklampsi gelişimi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (p=0,005). İntrauterin büyüme kısıtlılığı ile PAPP-A düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı. Bulgular, PAPP-A'nın preeklampsi açısından prediktif değer taşıyabileceğini düşündürmektedir. Sonuç: Birinci trimesterde ölçülen düşük PAPP-A düzeyleri, preeklampsi gelişimi açısından risk artışı ile ilişkili bulunmuştur. PAPP-A'nın erken gebelik döneminde riskli gebelerin belirlenmesinde yardımcı bir biyobelirteç olarak kullanılabileceği ve bu sayede gebelerin daha yakın izlem ve uygun profilaktik yaklaşımlarla takip edilebileceği düşünülmektedir. Daha geniş örneklemli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective:The aim of this study was to evaluate the association between pregnancy-associated plasma protein-A (PAPP-A) levels measured during the first-trimester screening test and the development of preeclampsia and intrauterine growth restriction (IUGR) during pregnancy, and to investigate whether low PAPP-A levels could be used as an early biomarker for these obstetric complications. Materials and Methods:This retrospective, single-center, observational and analytical study was conducted by reviewing the electronic medical records of pregnant women who underwent first-trimester screening at Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital between June 15,2023 and June 15, 2025. Pregnant women diagnosed with preeclampsia and/or IUGR, as well as healthy pregnant women, were included in the study. PAPP-A levels expressed as multiples of the median (MoM) were analyzed in relation to obstetric and perinatal outcomes. Results: In pregnancies complicated by preeclampsia, serum PAPP-A levels were found to be lower compared to those in pregnancies without preeclampsia. Although the difference between the groups was close to the threshold of statistical significance, lower PAPP-A levels appeared to be associated with the development of preeclampsia.The mean PAPP-A level in the preeclampsia/IUGR group (0.898 ± 0.538) was lower than that of the healthy control group (1.004 ± 0.586). However, this difference did not reach statistical significance (t = −1.045, p = 0.298).In the logistic regression analysis, when the categorical PAPP-A variable was included in the model, a statistically significant association was observed between PAPP-A levels and the development of preeclampsia (p = 0.005). No statistically significant relationship was found between PAPP-A levels and intrauterine growth restriction. These findings suggest that PAPP-A may have predictive value for the development of preeclampsia. Conclusion:Low PAPP-A levels measured during the first trimester may be associated with an increased risk of preeclampsia. PAPP-A may serve as a useful biomarker for identifying high-risk pregnancies in early gestation, allowing closer monitoring and timely preventive strategies. Further prospective studies with larger sample sizes are needed to confirm these findings.