MİNOCA hastalarının klinik özellikleri ve cinsiyete özgü uzun dönem MACE oranlarının karşılaştırılması
Clinical characteristics and sex-specific differences in long-term MACE rates among MINOCA patients
- Tez No: 1005910
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜRDAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet Faktörleri, MINOCA, Miyokard Enfarktüsü, Prognoz, Sağkalım Analizi, MINOCA, Myocardial Infarction, Prognosis, Sex Factors, Survival Analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: 2015-2025 yılları arasında Tıkayıcı Olmayan Koroner Arter Hastalığı ile İlişkili Miyokard Enfarktüsü (MINOCA) tanısı alan 370 hastanın uzun dönem klinik sonlanımlarını ve cinsiyetler arası prognostik farklılıkları değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif, tek merkezli bu kohort çalışmasına; koroner anjiyografide obstrüktif darlık saptanmayarak MINOCA tanısı alan ve sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (LVEF) ≥%50 olan 190 erkek, 180 kadın hasta dahil edilmiştir. Birincil sonlanım noktası İstenmeyen Majör Kardiyovasküler Olay (MACE) gelişimidir. Sağkalım analizleri Kaplan-Meier ve çok değişkenli Cox regresyon modelleriyle yapılmıştır. Bulgular: Medyan 36 aylık takipte kümülatif MACE insidansı %17,8 bulunmuştur. Kadın hastalar daha ileri yaşta olup, diyabetes mellitus (%30,6'ya %20,0) ve hipertansiyon (%57,8'e %43,7) görülme sıklığı erkeklerden anlamlı derecede yüksekti (p<0,05). Buna karşın erkeklerde aktif sigara kullanımı daha fazlaydı (%45,3'e %28,3; p=0,001). Cinsiyetler arası uzun dönem MACE insidansında istatistiksel fark saptanmamıştır (p=0,398). Çok değişkenli analizde, ileri yaş (HR: 1,056; p<0,001) ve aktif sigara kullanımı (HR: 4,196; p<0,001) MACE için en güçlü bağımsız öngördürücüler olarak bulunmuştur. Sağkalım analizlerinde, ileri yaşlarda MACE gelişiminin arttığı ve olaysız sağkalım süresini anlamlı olarak kısaldığı görülmüştür. Sonuç: MINOCA, uzun dönemde MACE sıklığını arttıran, dikkate alınması gereken bir sendromdur. Kadınların yüksek metabolik risk yükü, erkeklerin yoğun sigara kullanımıyla dengelenerek cinsiyetler arası bağımsız bir risk eşitliği yaratmaktadır. Hastaların yönetiminde, ileri yaş faktörü ve aktif sigara kullanımı merkeze alınarak bireyselleştirilmiş sekonder koruma stratejileri benimsenmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the long-term clinical outcomes and prognostic differences between sexes in 370 patients diagnosed with Myocardial Infarction with Non-Obstructive Coronary Arteries (MINOCA) between 2015 and 2025. Materials and Methods: This retrospective, single-center cohort study included 190 male and 180 female patients diagnosed with MINOCA, defined by the absence of obstructive lesions on coronary angiography, and having a left ventricular ejection fraction (LVEF) ≥50%. The primary endpoint was the occurrence of Major Adverse Cardiovascular Events (MACE). Survival analyses were performed using Kaplan-Meier and multivariate Cox regression models. Results: During a median follow-up of 36 months, the cumulative incidence of MACE was 17.8%. Female patients were older and had a significantly higher prevalence of diabetes mellitus (30.6% vs. 20.0%) and hypertension (57.8% vs. 43.7%) compared to males (p<0.05). Conversely, active smoking was more common among males (45.3% vs. 28.3%; p=0.001). There was no statistically significant difference in the incidence of long-term MACE between sexes (p=0.398). In the multivariate analysis, advanced age (HR: 1.056; p<0.001) and active smoking (HR: 4.196; p<0.001) were found to be the strongest independent predictors of MACE. Survival analyses revealed that MACE development increased at advanced ages, significantly shortening the event-free survival time. Conclusion: MINOCA is a syndrome that increases the frequency of long-term MACE and warrants serious consideration. The high metabolic risk burden in women is counterbalanced by heavy smoking in men, creating an independent risk parity between sexes. In patient management, individualized secondary prevention strategies should be adopted, focusing primarily on advanced age and active smoking.