OCRELİZUMAB TEDAVİSİ ALTINDAKİ MULTİPLE SKLEROZOLGULARINDA NÖRONAL YIKIM VE İNFLAMASYONBELİRTEÇLERİNİN DÜZEYLERİYLE VOLÜMETRİK MANYETİKREZONANS GÖRÜNTÜLEME ANALİZİNİN PROGRESYONUÖNGÖRMEDEKİ ETKİSİ
The Role of Neuronal Injury and Inflammation Biomarkers andVolumetric Magnetic Resonance Imaging Analysis in PredictingProgression in Multiple Sclerosis Patients Under OcrelizumabTreatment
  1. Tez No: 1005926
  2. Yazar: HUZEYFE KÖKLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECAİ TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Multiple skleroz, okrelizumab, kappa serbest hafif zinciri, nörofilaman hafif zinciri, beyin atrofisi, relaps bağımsız progresyon, PIRA, Multipl skleroz, Multiple sclerosis, ocrelizumab, kappa free light chain, neurofilament light chain, brain atrophy, progression independent of relapse activity, PIRA
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, okrelizumab tedavisi alan multiple skleroz (MS) hastalarında tanı anında ölçülmüş bazal beyin omurilik sıvısı (BOS) kappa serbest hafif zinciri (KFLC) İndeksi, serum nörofilaman hafif zinciri (NfL) düzeyleri ve volümetrik beyin MRG analizinin, tedavi süreci boyunca gelişen klinik engellilik progresyonunu (cCDW) öngörmedeki değerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya okrelizumab tedavisi alan veya almış olan 25 MS hastası dahil edilmiştir (%84 kadın; yaş ortalaması 50,8 yıl; %80 RRMS, %20 SPMS). Hastalar cCDW varlığına göre progresyon gösteren (cCDW+, n=10) ve stabil (cCDW−, n=15) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. KFLC düzeyleri immünotürbidimetrik yöntemle, serum NfL düzeyleri ise ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Beyin segmentasyonu SynthSeg ile yapılmış; grup karşılaştırmaları ANCOVA ile gerçekleştirilmiştir. ROC analizi, lojistik regresyon ve Kaplan-Meier yöntemleri uygulanmıştır. Bulgular: Bazal BOS KFLC İndeksi progresyon grubunda stabil gruba kıyasla istatistiksel trend düzeyinde daha yüksek saptanmıştır (medyan 23,0 'e karşı 13,3; p=0,076; AUC=0,713). Youden indeksiyle belirlenen optimal kesim değeri ≥15,54 olup bu eşikte duyarlılık %90, özgüllük %60 olarak hesaplanmıştır. Lojistik regresyonda KFLC İndeksi yaş, hastalık süresi ve bazal EDSS'den bağımsız bir prognostik faktör olarak tanımlanmıştır (OR=2,209). Kaplan-Meier sağkalım analizinde optimal kesim değerine (≥15,54) göre yüksek KFLC grubunda progresyon oranı %60,0, düşük KFLC grubunda ise %10,0 olarak bulunmuş ve bu altı katlık risk ayrışması istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır (p=0,031). Bazal serum NfL gruplar arasında anlamlı farklılık göstermemiştir (p=0,405; AUC=0,600); ancak EDSS değişimiyle trend düzeyinde korelasyon sergilemiştir (rho=0,355; p=0,082). KFLC ve NfL'den oluşan bileşik skor, tek başına her iki belirteçten daha yüksek bir ayırt edicilik sunmuştur (AUC=0,727; p=0,059). Klinik olarak kötüleşen ve stabil kalan hastalar arasında bölgesel beyin hacimleri açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır; gruplar arasındaki en belirgin hacimsel farklılık eğilimi kaudat çekirdeğinde izlenmiştir. RRMS duyarlılık analizinde KFLC sinyali belirgin biçimde zayıflamıştır (AUC=0,637; p=0,322). Sonuç: Okrelizumab tedavisi altındaki MS hastalarında bazal BOS KFLC İndeksi, klinik progresyon için anlamlı bir biyolojik sinyal sunmaktadır. Serum NfL ise yüksek etkinlikli tedavi baskısı altında bazal prognostik değerini yitirmekle birlikte, KFLC ile kullanıldığında öngörücü performansı artırmaktadır. Beyin hacim analizlerindeki istatistiksel yetersizlik büyük ölçüde örneklem büyüklüğüyle açıklanmaktadır. Bulguların daha büyük, prospektif ve çok merkezli kohortlarda doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the prognostic value of baseline cerebrospinal fluid (CSF) kappa free light chain (KFLC) index, serum neurofilament light chain (NfL), and volumetric brain MRI analysis for predicting confirmed clinical disability worsening (cCDW) in multiple sclerosis (MS) patients treated with ocrelizumab. Materials and Methods: Twenty-five MS patients receiving or having received ocrelizumab were included (84% female; mean age 50.8 years; 80% RRMS, 20% SPMS). Patients were stratified by cCDW into progression (cCDW+, n=10) and stable (cCDW−, n=15) groups. KFLC levels were measured using an immunoturbidimetric assay, and serum NfL levels were measured by ELISA. Brain segmentation was performed using SynthSeg; group comparisons were performed with ANCOVA. ROC analysis, logistic regression, and Kaplan-Meier analyses were applied. Results: Baseline CSF KFLC index was higher in the progression group compared to the stable group at a trend level (median 23.0 vs. 13.3; p=0.076; AUC=0.713). The optimal cut-off value determined by the Youden index was ≥15.54 (sensitivity 90%, specificity 60%). Logistic regression identified the KFLC index as an independent prognostic factor after adjusting for age, disease duration, and baseline EDSS (OR=2.209). Kaplan-Meier survival analysis stratified by the optimal cut-off (≥15.54) demonstrated a statistically significant difference in progression rates, with 60.0% in the high KFLC group compared to 10.0% in the low KFLC group (p=0.031). Baseline serum NfL did not differ significantly between the groups overall (p=0.405; AUC=0.600), but showed a trend-level correlation with EDSS change (rho=0.355; p=0.082). The composite score combining KFLC and NfL showed superior discriminatory performance compared to either biomarker alone (AUC=0.727; p=0.059). No significant differences in regional brain volumes were observed between the clinically worsening and stable groups; however, the most notable trend in volumetric difference was observed in the caudate nucleus. In the RRMS-only sensitivity analysis (excluding SPMS patients), the KFLC signal attenuated substantially (AUC=0.637; p=0.322), whereas the predictive power of serum NfL increased (AUC=0.703). Conclusion: Baseline CSF KFLC index provides a meaningful biological signal for predicting progression in MS patients under ocrelizumab treatment. While serum NfL loses its baseline prognostic value under high-efficacy therapy, its combination with KFLC enhances predictive performance. The lack of statistical significance in volumetric analyses is largely attributable to limited sample size. Validation in larger, prospective, multicenter cohorts is warranted.